Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Είμαστε μπροστά στη στρατιωτικοποίηση του κόσμου

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ στην ημερίδα για τις «σύγχρονες διεθνείς απειλές», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ)

«Είμαστε μπροστά στη στρατιωτικοποίηση του κόσμου. Μπήκαμε στον 21ο αιώνα με προαναγγελθέν σκότος. Φοβούμαι ότι ο κόσμος θα συλλαμβάνεται σαν τις μύγες σε μια σίτα. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;» Αυτά τόνισε, χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη απευθυνόμενη σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, που συμμετείχαν σε ημερίδα που διοργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θέμα της ήταν οι «σύγχρονες διεθνείς απειλές».

Η Λ. Κανέλλη ανέφερε ότι «χειροτερεύουν οι συνθήκες μέσα στο «σπίτι» που ζούμε». Αναρωτήθηκε δε πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να προσπαθεί να προσδιορίσει την έννοια της τρομοκρατίας, όταν έχει προαποφασίσει τα μέσα για την αντιμετώπισή της. Στην ομιλία της διέκρινε την τρομοκρατία από ένα λαϊκό επαναστατικό κίνημα «όπου εξεγείρονται οι πολλοί κατά των λίγων». Αναφέρθηκε στο θέμα της επαναφοράς των βασανιστήριων που συζητείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η υπερδύναμη απαιτεί την επαναφορά των βασανιστήριων για την άμυνά της και ότι με τις δυνατότητες που έχει θα εξάγει το μοντέλο της παγκόσμια.

Επίσης, προειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι σαν κρατικά όργανα θα αναγκαστούν να συνεργαστούν κάτω από αυτές τις επιλογές, που καταπατούν τα ατομικά δικαιώματα. Δε θα αποφύγουν να πληρώσουν, έτσι, το τίμημα χωρίς να μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Με στρατιωτικοποιημένα τα Σώματα Ασφάλειας, οι αστυνομικοί έχουν αυξημένες ευθύνες με μειωμένα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ετσι μέσα σε συνθήκες «γαλέρας» οι αστυνομικοί θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, εργασιακά κ.ά.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι στον 21ο αιώνα η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία της διακινδύνευσης. Υπογράμμισε ότι «η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι αν ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα, μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Πολλές φορές, όμως, αυτά στρέφονται εναντίον των λαών». Πρόσθεσε ότι «μετά τις 11/9 πρέπει να στηρίξουμε τα νομοθετικά μέτρα που είναι απαραίτητα». Ο υπουργός δεν τα κατονόμασε, αλλά εννοούσε τον τρομονόμο, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τον ευρωτρομονόμο, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και μέτρων στην ΕΕ.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «για να προασπίσουμε τη δημοκρατία θα χρειαστεί αναθεώρηση του πλαισίου ασφάλειας». Οσον αφορά την εγχώρια τρομοκρατία υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα επιδείχτηκε ιδιαίτερη ανοχή σε ένα επίπεδο της κοινωνίας και της πολιτικής ηγεσίας. Χαρακτήρισε θετικό το ότι τα δυο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν στην ψήφιση του τρομονόμου από τη Βουλή. Ομως «θα ήταν μείζον λάθος αν η Ευρώπη δεν κρατήσει το μέτρο στην αντιμετώπισή της» πρόσθεσε. Αναφερόμενη στα 28 αδικήματα που προβλέπει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είπε ότι αυτά δεν αποτελούν τρομοκρατία.

Στην ημερίδα μίλησαν η διεθνολόγος Μαίρη Μπόση, ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, ο καθηγητής εγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης, ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Μιχάλης Βετούλης και ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και ο Ν. Χουντής από τον ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ