Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μάσκες θα πέσουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν υπάρχει κάτι καινούριο στις κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, αυτό αφορά σίγουρα στη μεθόδευση που θα ακολουθηθεί για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Η μεθόδευση αυτή, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα κινήσεις, είναι ότι αυτή τη φορά θα είναι η ίδια η ηγεσία της ΓΣΕΕ που θα μπει μπροστά για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων! Είναι εξόχως χαρακτηριστική η δήλωση (στην «Καθημερινή») του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος αποδέχεται τη λειτουργία κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος ξεκινώντας από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ! Ταυτόχρονα, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος εμφανίζεται «επισπεύδων» και να πιέζει για την επιτάχυνση της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ευνόητο με ποιους νικητές και ποιους μεγάλους χαμένους. Σε τέτοιο βαθμό η κυβέρνηση είναι σίγουρη για τη στάση της ΓΣΕΕ, ώστε ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, δηλώνει (στο «Βήμα») ότι «εμείς θα προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας σε αυτά που οι φορείς αντέχουν». Ομως, ας μην ξεχνά ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και «οι συν αυτώ» ότι δεν ήταν αυτός και η παρέα του που χάλασαν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλη. Στους αγώνες που έρχονται ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα θα φανεί καθαρά ότι αυτοί θα βρίσκονται απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα. Οι μάσκες, ας είναι σίγουροι, θα πέσουν.

Φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο

Παραπλανητικό και υποβολιμαίο το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Βήματος», το οποίο εμφανίζει «το 83% των φόρων να καταβάλλεται από το 16% των Ελλήνων»(!), με την προσθήκη ότι «τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα επωμίζονται το σύνολο σχεδόν των φορολογικών βαρών»!. Το σχετικό ρεπορτάζ όμως στις εσωτερικές σελίδες ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «οι μισθωτοί και συνταξιούχοι στήριξαν για μια ακόμα φορά τον προϋπολογισμό του κράτους». Οπως αναφέρεται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν το 55,6% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Με άλλα λόγια επιβεβαιώνεται η γνωστή αλήθεια περί φορολογικών υποζυγίων. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν «αδικίες» σε βάρος των «εχόντων και κατεχόντων», οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σημίτη. Είναι φανερό ότι καλλιεργείται το έδαφος για να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, ως ένα ακόμα κίνητρο για την ανάπτυξη, εννοείται των υπερκερδών του.

O κατήφορος...

O κατήφορος, όπως φαίνεται, τελειωμό δεν έχει. Ο κάθε είδους «Big Brother» απλώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, σε μια κοινωνία, που ορισμένοι - έτσι τους βολεύει - τη θέλουν εγκλωβισμένη στο «κοτέτσι», που οι κότες συμβιώνουν με σκυλάκια, γατάκια, γουρουνάκια. Για όλα λοιπόν αυτά τα «ζώα» υπάρχουν πλέον και «εκπαιδευτήρια»! Μια ομάδα «ανεξάρτητων ατόμων» έχει «συστήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα» προκειμένου οι «μαθητές» να εκπαιδευτούν ώστε να είναι εξοπλισμένοι με «τ' απαραίτητα εφόδια» για να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχουν στο τηλε-σκουπίδι του «Big Brother». Ετσι οι ειδήμονες μιας ακόμη αθλιότητας διαμόρφωσαν ένα ακόμη «κοτέτσι» για να εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς παίχτες. Η «είδηση» ήρθε μέσω Ιντερνετ και οι όροι είναι αναλυτικοί. Θα γίνουν σεμινάρια για τα «βασικά προσόντα» των παιχτών. Ποια είναι τα προσόντα αυτά; Φυσικά το «πλύσιμο, το μαγείρεμα, το καθάρισμα, η επικοινωνία με ζώα (σκυλάκια, κότες, γατάκια, γουρουνάκια)». Θα «εκπαιδευτούν» επίσης και στα... καρφώματα, ακόμη και στο «σαμποτάζ». Πώς δηλαδή θα κάνουν τους άλλους να «δείχνουν χειρότεροι, να κάνουν υπερβολές που δεν τις εννοούν» να βάζουν «λόγια για τρίτους, συμμαχίες, ίντριγκες, αμφιβολίες».

... δεν έχει τελειωμό

Ολ' αυτά, βέβαια, δεν τα κάνουν οι «αετονύχηδες εκπαιδευτές» για την ψυχή της μανούλας τους, αλλά προς ίδιον οικονομικό όφελος. Ο κάθε υποψήφιος έγκλειστος θα πρέπει να καταβάλει για το σεμινάριο, που διαρκεί δέκα μέρες, 150.000 δρχ. Εάν δε, αποκομίσει κέρδη από τη συμμετοχή του στο Big Brother; Ε! τότε φυσικά θα δώσει κάτι παραπάνω. Δηλαδή «ποσό ίσο με το 30% των κερδών του, προ φόρων»! Μάλιστα. Αυτά και ακόμη περισσότερα αναφέρονται στο κατάπτυστο «συμβόλαιο» της παρακμής, της αθλιότητας και της κερδοσκοπίας. Οπως καταγράφονται και μέσα από τ' ανοιχτά μικρόφωνα και τις δεκάδες κάμερες του Big Brother, που καθημερινά εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και τις αξίες της ζωής.

Τα Πασσαρο-ερωτήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ο Πάσσαρης. Ηταν μία από τις λιγοστές ειδήσεις, που ακούσαμε στα χτεσινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Οπως θ' ακούσατε κι εσείς, πάντως, συνελήφθη στη Ρουμανία. Γεγονός, το οποίο θέτει ορισμένα ερωτήματα.

Πώς γίνεται και, τόσον καιρό τώρα, η Ελληνική Αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τον Πάσσαρη; Κι όχι μόνο δεν τα κατάφερε αυτή, αλλά, αντίθετα, τα κατάφερε ο Πάσσαρης να κάνει σουλάτσα και, τέλος, να βγει παράνομα και από τη χώρα και να βρεθεί στη Ρουμανία. Μήπως κάνουμε λάθος και δεν ήταν ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος..;

Πάντως, μη βιαστούν μερικοί μερικοί και βάλουν πάλι τις φωνές, για ανικανότητα της αστυνομίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, της κυβέρνησης, κλπ., κλπ. Η ενδεχόμενη τέτοια κριτική είναι άδικη, αν όχι αποπροσανατολιστική και ...πονηρή. Και απόδειξη το γεγονός πως οι αστυνομικές και οι υπόλοιπες δυνάμεις καταστολής αποδείχνονται αρκετά ικανές στην αντιμετώπιση των λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

Απ' όσο ξέρουμε, για παράδειγμα, η κυβερνητική επιτροπή κρίσεων δε συνήλθε και δε συζήτησε ποτέ το θέμα Πάσσαρη, αλλά, χθες συνήλθε, για να συζητήσει την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων....

Βλέπετε, κανένας Πάσσαρης δεν μπορεί να προκαλέσει κρίση στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά οι λαϊκοί αγώνες, π.χ., οι αγρότες, μπορούν και με το παραπάνω...

Πώς να το κάνουμε, έτσι έχουν τα πράγματα. Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με τον προσανατολισμό, το ρόλο και τη λειτουργία, τη διάταξη και τους στόχους, που θέτουν οι κυβερνώντες στις υφιστάμενές τους δυνάμεις καταστολής.

Δεν έχουν άδικο, βέβαια. Ο μεγάλος και ουσιαστικός εχθρός της πολιτικής τους δεν είναι ο κάθε Πάσσαρης. Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες είναι το μεγάλο τους πρόβλημα και σ' αυτό συγκεντρώνουν οι άνθρωποι την προσοχή τους και όλα όσα μέσα διαθέτουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή, και μας ξεφεύγουν οι πραγματικές αιτίες και ρίζες της όποιας ...ανικανότητας.

«Εκσυγχρονιστική» διαχείριση των ναρκωτικών

«

Ιδεολογικό στερεότυπο είναι, ότι μόνη θεραπευτική προσέγγιση είναι η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά». «Δογματικοί» χαρακτηρίζονται όσοι διεκδικούν συνολική αποθεραπεία. «Ψευτοδιλήμματα» αντιμετωπίζουν εκείνοι που ζητούν τη γενναία στήριξη των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης. Τα παραπάνω διακήρυξε ο ΟΚΑΝΑ, ο επίσημος κρατικός φορέας για τα ναρκωτικά, διά στόματος της προέδρου του. Είναι γνωστές όμως και οι απόψεις κυβερνητικών παραγόντων, προεξάρχοντος του υπουργού Εξωτερικών, περί δυνατότητας καλλιέργειας χασίς για προσωπική χρήση. Η «ρεαλιστική, αποτελεσματική» πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση στα πρότυπα της ΕΕ, ταυτίζεται με τη διαχείριση και όχι την επίλυση του προβλήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στις συνειδήσεις, τα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν την τοξικομανία.

Ετσι, προωθεί προτάσεις «φιλελεύθερων» πολιτικών για αποποινικοποίηση των υποτιθέμενων μαλακών ναρκωτικών. Επιστρατεύει εκπροσώπους πιλοτικών προγραμμάτων «ελεγχόμενης» χορήγησης υποκαταστάτων και ηρωίνης. Ενισχύει αντιλήψεις για πλουραλισμό θεραπευτικών προσεγγίσεων, εννοώντας τον παραμερισμό των «στεγνών» και προβολή της κάθε λογής χορηγούμενης μαστούρας και των εμπόρων της, με το πρόσχημα «περιορισμού της ηρωίνης και των συνεπειών της».

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει σα να μη γνωρίζει ότι και στη χώρα μας το πρόβλημα δεν είναι η ηρωινομανία, αλλά η τοξικομανία και η ίδια η εξέλιξη της χρήσης των ναρκωτικών. Παραμερίζει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που χάνουν τη μάχη με τα ναρκωτικά έχουν κάνει ταυτόχρονα χρήση ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Αψηφά ότι μόνο το 10% των εξαρτημένων στη χώρα μας βρίσκεται σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Αποκρύπτει ότι οι χρήστες της Ολλανδίας, της Αγγλίας, της Αμερικής, που συμμετείχαν σε προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης κάνουν χρήση και άλλων παράνομων ουσιών ή πουλάνε τη μεθαδόνη στη μαύρη αγορά. «Αγνοεί» ότι το πείραμα της Ελβετίας, που εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία, έχει απομυθοποιηθεί από την Εκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Διεθνή Ελεγχο των ναρκωτικών, η οποία επισήμανε ότι η ανοχή στη χρήση ναρκωτικών υπονομεύει την πρόληψη.

Οι μάσκες έπεσαν και η κυβέρνηση ζητάει, ξεκάθαρα πια, να «απεξαρτηθεί» από την απεξάρτηση των ναρκωτικών. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ό,τι γεννήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες στο κίνημα του αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, από ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, διευρύνεται και μαζικοποιείται. Σε μια περίοδο που οι κοινωνικοί αγώνες για το δικαίωμα στη δουλιά, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, Ασφάλιση, συσπειρώνουν όλο και περισσότερους στον αγώνα. Σε μια περίοδο που σηματοδοτούνται νέοι όροι για τη δημιουργία ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος που θα αγωνίζεται για την ανατροπή των πραγματικών αιτιών του προβλήματος των ναρκωτικών, για μια ριζικά διαφορετική κοινωνία.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Ποιοι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τη δράση των τρομοκρατών την πληρώνει η δημοκρατία. Εάν λάβουμε σκληρά μέτρα, πάλι θα πληρώσει η δημοκρατία. Χρειάζονται μέτρα χωρίς όμως να βιαστεί η δημοκρατία». Κοινότοπη και ανούσια η διαπίστωση που έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χτες σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Τα πραγματικά ερωτήματα που δεν απάντησε είναι άλλα: Πρώτον, ποιοι κινούν τα νήματα και καθοδηγούν τους τρομοκράτες, με σκοπό «να πληρώσει η δημοκρατία»; Δεύτερον, ποιοι και από ποιους βαφτίζονται κάθε φορά «τρομοκράτες»; Για παράδειγμα, σχεδόν τρεις μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και δεν έχει αποκαλυφθεί τίποτα για την πραγματική ταυτότητα των δραστών. Κι όμως, αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιβάλουν έναν στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη, με στρατοδικεία, «τρομονόμους», κ.ο.κ. Το θέμα, λοιπόν, είναι ποιοι χρησιμοποιούν συστηματικά το όπλο της τρομοκρατίας για να τρομοκρατήσουν και καθυποτάξουν τους λαούς, επιβάλλοντας ταυτόχρονα ένα σιδερόφραχτο και αυταρχικό καθεστώς ανελευθερίας.

Η ... συνδιάσκεψη

Για συμμετοχή 300 αντιπροσώπων διοχέτευαν σε φιλικά προσκείμενους δημοσιογράφους, πριν από αρκετές μέρες. Την περασμένη βδομάδα έστειλαν δελτίο Τύπου, όπου μιλούσαν για εκατό. Τελικά, μαζεύτηκαν 40 άτομα, τα οποία, βέβαια, δεν αντιπροσώπευαν παρά μόνον τον εαυτό τους. Οπως ομολόγησε, μάλιστα, ένας εκ των συμμετεχόντων, έμαθε για τη «συνδιάσκεψη» πριν από ελάχιστες μέρες, όταν συναντήθηκε με κάποιον εκ των πρωτεργατών στο δρόμο και προσκλήθηκε να πάρει μέρος σ' αυτή...

Οσοι μίλησαν μπορεί να διαφωνούσαν σε διάφορα, ακόμη και στο τι ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές, αλλά σ' ένα πράγμα ήταν όλοι τους σύμφωνοι: στο μένος ενάντια στο ΚΚΕ. `Η, για να μη μας κατηγορήσουν για... ανακρίβειες, ενάντια στην ηγεσία και την πολιτική του Κόμματος. Το τι άκουσαν οι δυο τελευταίες δε λέγεται. Πάντα, όμως, σε αντιδιαστολή με την κομματική βάση, η οποία, προφανώς, ζει σε συνθήκες... βαριάς κομματικής σκλαβιάς...

Κατά τα άλλα είναι... αριστεροί. Σέβονται... το ΚΚΕ, την ιστορία και τους αγώνες του και «κόπτονται» για την κοινή δράση και την ενότητα της Αριστεράς. Είναι η πραγματική εικόνα της πρόσφατης «συνδιάσκεψης» της ΚΕΔΑ και ο καθένας, ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η... βοήθεια

Την απλόχερη γερμανική βοήθεια, για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη του Αφγανιστάν, υποσχέθηκε ο Γ. Φίσερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ανοίγοντας χτες τη διάσκεψη των διάφορων αφγανικών φατριών στη Βόννη. Αλήθεια, γιατί δεν τους κάνει κι ένα... επιμορφωτικό ταξιδάκι μέχρι τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, για να έχουν από πρώτο χέρι εικόνα της αντίστοιχης... βοήθειας, που έχουν δώσει και σ' αυτές τις περιοχές;

Γιατί έκρυβαν την ύφεση;

Από τον περασμένο Μάρτη η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, αλλά μόλις... προχτές Δευτέρα το ανακοίνωσε επίσημα η αρμόδια επιτροπή (NBER) των ΗΠΑ, η οποία έχει επιφορτιστεί να παρακολουθεί τους οικονομικούς κύκλους. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι βάσει συγκεκριμένων δεικτών (ανεργία, βιομηχανική παραγωγή, τιμές χονδρικής και λιανικής, κλπ.) η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, την πρώτη μετά το 1990-'91, η οποία ξεκίνησε από το Μάρτη του 2001. Το ερώτημα είναι γιατί η αρμόδια επιτροπή καθυστέρησε τόσο πολύ να επιβεβαιώσει την ύφεση της αμερικάνικης οικονομίας; Ποιους άραγε εξυπηρετούσε η απόκρυψη ουσιαστικά της πραγματικής κατάστασης της «μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου»; Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Πρόεδρος Μπους διόλου δεν αιφνιδιάστηκε, αφού μετά την ανακοίνωση τής έκθεσης δήλωσε, «γνώριζα ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση αμέσως μόλις ανέλαβα την προεδρία»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά ανοχή

«

Η επίσημη συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρή απάντηση σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα αλλά είναι μεθοδευμένες». Αυτή ήταν η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, που εγκαλούσαν την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά σε συλλήψεις και καταδίκες υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Προηγήθηκε η διαρροή έκθεσης για την τρομοκρατία, που δημοσιεύτηκε σε απογευματινή εφημερίδα. Μια έκθεση που «φτιάχνει κλίμα» για κάτι εντυπωσιακό... Πιο πριν ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρώην πρέσβη Τόμας Νάιλς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δεσμοί της «17Ν» με την πολιτική ελίτ που κυβερνά τη χώρα, αλλά και ότι είχε παραδώσει κατάλογο υπόπτων στις ελληνικές αρχές. Επίσης, η έκθεση κάνει λόγο για παρακολούθηση όσων αθωώθηκαν, κατά καιρούς, από τα δικαστήρια. Αξιοσημείωτο είναι, ότι η έκθεση αφαιρεί οποιαδήποτε ακροδεξιά απόχρωση σε τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας. Κανείς, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνά τους σκοπούς σκοτεινών κρατικών μηχανισμών, που έχουν εξυπηρετήσει κατά καιρούς τρομοκρατικές οργανώσεις ή ενέργειες τρομοκρατών.

Τα τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «πολεμική ζώνη» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, επικαλούμενα την έκρηξη βόμβας κοντά σε υποκατάστημα της «Αμέρικαν Εξπρές» στο Ν. Ψυχικό. Μάλιστα, οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα χωρίς να έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ενώ και η Ασφάλεια μελετά την πιθανότητα να ήταν άλλος ο στόχος της επίθεσης. Επισημαίνουν δε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στους τρομοκράτες ασυλία, ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος έχει πρόβλημα γιατί η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004»! Παράλληλα, επαναφέρουν παλιότερη εκτίμηση παραγόντων της CIA οι οποίοι έχουν προτείνει την τοποθέτηση της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών που κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Συνεργασία... συλλήψεις... καταδίκες... Αυτές είναι οι λέξεις-«κλειδιά» της τρομοκρατολογίας. Μεθοδευμένες κινήσεις για να καταλήξουν στο στόχο της ακόμα πιο στενότερης συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών αρχών με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας. Μια «συνεργασία» η οποία οδήγησε στην ψήφιση του «τρομονόμου», που πλήττει τις ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, που στήνει στρατοδικεία και θέλει να επαναφέρει τα βασανιστήρια για την απόσπαση ομολογιών στις ανακρίσεις, κάνει τα πάντα για να επιβάλει το «μοντέλο» της καταστολής σε όλον τον κόσμο. Η κυβέρνηση «ακούει» και υιοθετεί σκληρά μέτρα. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν οι λαοί όλης της Γης ντυθούν στο γύψο που επιθυμεί να τους φορέσει ακόμα περισσότερο το ιμπεριαλιστικό σύστημα. Λησμονούν, φαίνεται, την τύχη όσων στο διάβα της Ιστορίας προσπάθησαν να πνίξουν τις φωνές αντίστασης και πάλης των λαών. Τα... κοστούμια της καταστολής είναι τόσο στενά, που είναι δύσκολο να γίνουν ανεκτά...

Νισάφι!

Ο,τι ζητάει

ο πιστολάς

«όχι» δε λέει

η Ελλάς,

«θέλω ετούτο,

θέλω εκείνο»

στέκει

η ορντινάντσα του

κλαρίνο!

* * *

Σε κάθε μαύρη

διαταγή

«γιες» απαντάνε

οι ταγοί

και τώρα, να

και στην Καμπούλη

στρατό θα στείλουνε

οι δούλοι!

* * *

Ο,τι διατάζει

η «μαμά»,

όσο κι αν ζέχνει

και βρομά

δεν της χαλάμε

το χατίρι,

ντροπή, ραγιάδες

κι άι σιχτίρι!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ