Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Προσηλωμένη στους στόχους που θέτουν οι ιμπεριαλιστές

Η υπηρεσία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της ίδρυσή της, που δεν είναι άλλοι από την «εγκαθίδρυση της οικονομίας της αγοράς στα κράτη της περιοχής», τη «στήριξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης», όπως αυτά ερμηνεύονται από τους ιμπεριαλιστές και επιβάλλονται κάτω από την απειλή της βίας και των βομβαρδισμών, προκειμένου όσο το δυνατόν ταχύτερα να προχωρήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης στις δομές της ΕΕ.

«Το κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση», στην κατεύθυνση υλοποίησης των επιλογών της, όπως ανέφερε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γραμματέας της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Ζόμπελ, «είναι να αντιμετωπίσει τις θεσμικές αδυναμίες, σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η αστυνομία, οι κεντρικές τράπεζες, η μετανάστευση, οι υπηρεσίες σε σύνορα και τελωνεία, η ελευθερία και ανεξαρτησία του Τύπου και η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος». Υπενθύμισε, μάλιστα, πως η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε «Συμφωνίες Σταθερότητας και Συνεργασίας» με Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ και ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, μέσω των οποίων επιδιώκει τη «σταδιακή υλοποίηση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, που θα εισάγει ευρωπαϊκές προδιαγραφές, φέρνοντας τις χώρες της περιοχής εγγύτερα στην ΕΕ».

Επίσης, ο Α. Ζόμπελ σημείωσε πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, «η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ανασυγκρότηση». Και το ρόλο αυτό μπορεί να τον παίξει τόσο ως αυτόνομη χώρα, όσο και ως κράτος - μέλος της ΕΕ, με ψήφο και συμμετοχή στο σχεδιασμό της πολιτικής των «15» στην περιοχή».

Τέλος, αναφέρθηκε στο πακέτο προγραμμάτων, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που επιβλέπει σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, εκ των οποίων στη Βοσνία τα 2 δισ. ευρώ και στην Αλβανία το 1 δισ. ευρώ. Ενώ αντίστοιχο ποσό αναμένεται να διατεθεί και στα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι στιγμής, περίπου 12 ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη συμμετοχή τους στα έργα και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης. Από το πακέτο έργων και δράσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, το 45% διατίθεται στον ενεργειακό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ