ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Για δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, ο Αμερικανός πρόεδρος «έδειξε» έμμεσα το Ιράκ ως επόμενο στόχο της «αντι-τρομοκρατικής εκστρατείας». Μετά τις παρατηρήσεις ότι ο Ιρακινός ηγέτης θα πρέπει να δεχτεί άμεσα τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να «αποδείξει ότι δεν κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλιώς θα δει τις συνέπειες», χθες ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι «όποιος εξοπλίζει, δίνει άσυλο, συνεργάζεται με τρομοκράτες, είναι τρομοκράτης, όπως και όποιος κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής προκειμένου να τρομοκρατεί τον κόσμο».
Η νέα προειδοποίηση Μπους συνέπεσε με τις δηλώσεις Ιρακινού ανώνυμου αξιωματούχου, μέσω του επίσημου ιρακινού πρακτορείου ΙΝΑ, ότι «το Ιράκ δεν πρόκειται να δεχτεί επιθεωρητές, αν πρώτα δεν αρθούν οι κυρώσεις και δε γίνει σεβαστή η εθνική του κυριαρχία με την κατάργηση των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων. Το Ιράκ είναι ικανό να αμυνθεί και δε δέχεται απειλές» καταλήγει χαρακτηριστικά η δήλωσή του.
«Καταστροφικό για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία» θα είναι ένα πλήγμα κατά του Ιράκ εκτίμησε ο παραιτηθείς επιθεωρητής του ΟΗΕ, Σκοτ Ρίτερ, τονίζοντας ότι θα προκαλέσει τριγμούς στη «συμμαχία». Ο Ρίτερ υπογράμμισε ότι οι επιθεωρήσεις «χρησίμευαν μόνο στη συλλογή πληροφοριών για την ανατροπή του Σαντάμ» και κατέληξε ότι «το Ιράκ δεν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη». «Θανάσιμο λάθος» χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο πλήγμα «σε αραβική χώρα όπως το Ιράκ» και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα.
Ενώ συνεχίζεται η φημολογία περί πλήγματος στο Ιράκ αλλά, ίσως, και σε άλλες χώρες, όπως η Υεμένη και η Σομαλία, η Ουάσιγκτον φέρεται έτοιμη να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας 4μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» μετά την αποτυχία άλλης μιας συνάντησης ανάμεσα στον Κόλιν Πάουελ και το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ να συμφωνήσουν στην αμερικανική πρόταση για «έξυπνες κυρώσεις». Η Μόσχα φέρεται αποφασισμένη να προτείνει 6μηνη παράταση του προγράμματος (που λήγει την Παρασκευή) ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με το Ιράκ.
Τέλος, «συνήθη» χαρακτήρισε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Τάμπα, της Φλώριδα, τα πλήγματα που πραγματοποίησαν, χθες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά σε θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση, τα πλήγματα ήταν «αυτο-άμυνας» και δε σχετίζονται με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.