Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αμεσα ξεκινά η κατασκευή του αγωγού «Balkan Stream»

ΣΟΦΙΑ.--

Συμφωνία για την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου δικτύου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου (γνωστού ως «Balkan Stream»), μήκους περίπου 470 χλμ., ως συνέχεια του αγωγού «Turkish Stream», υπέγραψε χτες η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου «Bulgartransgaz» με κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τον σαουδαραβικό κατασκευαστικό όμιλο «Arkad».

Το έργο, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, προωθείται και από την κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ και υπογράφτηκε μία μέρα μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας με επίκεντρο το μέλλον της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Σόφια με τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, σημείωσε πως η κατασκευή του αγωγού «Balkan Stream» «ξεκινά άμεσα» με στόχο να ολοκληρωθούν τα πρώτα 308 χλμ. έως τον ερχόμενο Γενάρη. Τόνισε πως ήδη το 90% των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του «Balkan Stream» έχουν φθάσει στη Βουλγαρία από τη Ρωσία. «Μετά την αποτυχία του "South Stream", στα Βαλκάνια δίνεται τώρα μια νέα ευκαιρία, για να υλοποιηθεί το έργο κατασκευής ενός διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου», τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στον αγωγό, τον οποίο αποκάλεσε «Βalkan Stream», λέγοντας πως η Μόσχα αποδέχθηκε «όλους τους όρους» της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τον Απρίλη η ιταλο-σαουδαραβική κοινοπραξία «Arcad» κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στη Σερβία μέσω της Βουλγαρίας. Τελικά η σύμβαση μαζί τους μετά από μια σειρά δικαστικών υποθέσεων υπογράφτηκε χτες.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων θα διατεθεί για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με τη Σερβία, μήκους περίπου 470 χιλιομέτρων, δύο σταθμών συμπίεσης και αγωγού σε απόσταση 11,5 χιλιομέτρων από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα που θα φθάνει έως τον σταθμό συμπίεσης «Στράνζα».

Εκτιμάται ότι τα ετήσια κέρδη της εταιρείας «Bulgartransgaz» σε περίπτωση που το έργο ολοκληρωθεί θα φθάνουν περίπου τα 180 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org