Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά ξανά «περισσότερη στήριξη» από τη Δύση

Νέες «προειδοποιήσεις» Ερντογάν για τις μεταναστευτικές ροές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε χτες τις προσδοκίες του κεφαλαίου της χώρας του για ένα πιο... προσοδοφόρο παζάρι με τη Δύση, αξιοποιώντας ξανά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σε ομιλία του με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τόνισε ότι «περιμένουμε ισχυρότερη στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες και στο Ιντλίμπ και στα ανατολικά του Ευφράτη», αναφερόμενος σε περιοχές της Συρίας και της τουρκο-συριακής μεθορίου στις οποίες οι εξελίξεις επηρεάζουν κρίσιμα μέτωπα, όπως το Κουρδικό, τις μελλοντικές ισορροπίες της Συρίας κ.λπ. Εκφράζοντας ξανά απογοήτευση για τη στάση των δυτικών συμμάχων της Αγκυρας, ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε: «Τώρα πια οι λέξεις δεν είναι αρκετές για μας... Φιλοξενούμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα μας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο. Ετσι, η Δύση υποχρεώνεται σε κάτι αντίστοιχο (να προσφέρει). Εμείς λέμε ανοιχτά ότι δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή αν δεν προσφέρουμε ηρεμία στο Ιντλίμπ...».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, που αναδεικνύει το ενδιαφέρον για ένταση των ευρω-τουρκικών παζαριών, χτες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης εγκύκλιος για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία προσαρμογής στα κριτήρια που προβλέπει η συμφωνία (με την ΕΕ) για την κατάργηση της βίζας. «Με στόχο να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους πολίτες μας, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τα κριτήρια που αφορούν τον οδικό χάρτη για την κατάργηση της βίζας και να διασφαλιστεί η συνέχιση των προσπαθειών τις οποίες επιβεβαιώνει η Κομισιόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ