Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόταση απόσυρσης στρατευμάτων, «αγκάθι» το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς

Κρίσιμη για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» η χτεσινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής

Αρματα μάχης της Ουκρανίας που παραμένουν στη λεγόμενη γραμμή επαφής στο Ντονέτσκ
Αρματα μάχης της Ουκρανίας που παραμένουν στη λεγόμενη γραμμή επαφής στο Ντονέτσκ
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Μια κρίσιμη συνάντηση είχε χτες - για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα - στο Μινσκ η διαπραγματευτική «Ομάδα Επαφής» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή του Ντονμπάς), που προσβλέπουν σε μεγαλύτερη «σύνδεση» με τη Ρωσία.

Η χτεσινή συνάντηση ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για να οριστεί η ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία αναμένεται να γίνει στο Παρίσι. Για να συμβεί αυτό, οι διαπραγματευόμενες πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν στο χρονοδιάγραμμα μιας σταδιακής απόσυρσης των στρατευμάτων από την εμπόλεμη ζώνη και επίσης να εγκριθεί ένα κοινό κείμενο της λεγόμενης «φόρμουλας Σταϊνμάγερ» (από τον πρώην Γερμανό ΥΠΕΞ και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας) που θα επιβεβαιώνει το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς.

Η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων σε όλο το μήκος της «γραμμής επαφής» του Ντονμπάς φαίνεται να δρομολογείται, όπως σημείωσε χτες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, ενώ εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ επιβεβαίωσαν πως η ουκρανική πλευρά άρχισε τις προετοιμασίες για την απόσυρση.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ομάδα Επαφής αρνήθηκε να επισημοποιήσει και να υπογράψει τη φόρμουλα «Σταϊνμάγερ», λέγοντας ότι αυτό το κείμενο δεν προβλέπεται στις συμφωνίες του Μινσκ που είχαν υπογραφεί το 2015. Το Κίεβο επιμένει ότι πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο του τμήματος των συνόρων με τη Ρωσία στο Ντονμπάς και επίσης να αφοπλιστούν οι ένοπλες δυνάμεις των αυτονομιστών. Μόνο τότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές στο Ντονμπάς.

Αντίθετα, το κείμενο προτείνει πρώτα να διεξαχθούν εκλογές στο Ντονμπάς και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Ουκρανία ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία. Επιπλέον, δεν είναι σαφές ποιος θα ελέγξει την εκλογική διαδικασία. «Η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να διαταραχθεί μόνο αν η Μόσχα επιμείνει το ειδικό καθεστώς να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της Ουκρανίας», σημειώνουν αναλυτές σε ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχουν δηλώσει ετοιμότητα για συνομιλίες στο «σχήμα της Νορμανδίας». Ομως η ρωσική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές στην Ομάδα Επαφής, ώστε από τη Σύνοδο Κορυφής να προκύψουν «μετρήσιμα βήματα». Τελευταία φορά συναντήθηκαν οι τέσσερις ηγέτες του «σχήματος» το 2016.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναλύσεις σήμερα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για συμβιβασμό, καθώς η Ρωσία αλλά και ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.ά.) επιδιώκουν «επανέναρξη» του διαλόγου για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, αλλά και για συνεργασία στον τομέα της «ασφάλειας». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ρωσία επανήλθε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ εντείνεται η «συζήτηση» για επιστροφή της στο G-8, για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κ.λπ. Η Ουκρανία επιδιώκει τη λήξη της σύγκρουσης και για θέματα που συνδέονται με τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

  • Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας συνέλαβαν χτες έναν ένοπλο που είχε αποκλείσει μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Κίεβο και απειλούσε να την ανατινάξει, ενώ φέρεται να πυροβόλησε προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν τραυματίστηκε κανείς. Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο δράστης είναι ένας 42χρονος στρατιωτικός, που είχε πολεμήσει στην ανατολική Ουκρανία κατά των φιλορωσικών πολιτοφυλακών και κατάγεται από την Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Η αστυνομία είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια «προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ