Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα

Παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας

Την ίδια στιγμή που επικρατούν άθλιες συνθήκες στα hot spots για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, περιέγραψε χτες τα βήματα στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα.

Σύμφωνα με όσα είπε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιεί το έργο «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» (ΕΣΟΘΕ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορεί να επεκταθεί κατά 12 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για έργο εθνικής σημασίας, καθώς η ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση. Θα παρέχει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, για αποτελεσματικότερη θαλάσσια επιτήρηση, καθώς και βελτιστοποίηση του κόστους και της ακρίβειας των επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης». Σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά σε δημοσίευση της σχετικής Προκήρυξης έως τα τέλη Οκτώβρη.

Παραπέρα, ο Στ. Πέτσας έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη καθοριστεί οι τεχνικές προδιαγραφές για την άμεση προμήθεια 10 νέων μικρών - ευέλικτων σκαφών, για να ενισχύσουν τις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, επιταχύνεται η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, μέσω του προγράμματος «PHILOS», για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, ο Στ. Πέτσας έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια για 89 παιδιά, προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Υπάρχει επίσης διακρατική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 60 ασυνόδευτων ανηλίκων (πέραν των 50 που ήδη μετακινήθηκαν), αλλά και επικοινωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση άλλων 36.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι προχτές έχουν μετακινηθεί από τα νησιά προς την ενδοχώρα 1.747 πρόσφυγες - μετανάστες και έχουν πραγματοποιηθεί 98 μετακινήσεις σε διαμερίσματα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ». Επίσης προετοιμάζεται η μεταφορά άλλων 1.000 ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ