Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για καταστολή προσφύγων

Η χρήση τους θα απλωθεί και σε ευρύτερους «πολιτικούς» στόχους

Μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη προωθούνται για γενικευμένη επιτήρηση «πολιτικών» στόχων...

Associated Press

Μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη προωθούνται για γενικευμένη επιτήρηση «πολιτικών» στόχων...
Τη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, ειδικότερα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατ' αρχάς ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προωθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αρμόδια ευρωενωσιακή υπηρεσία (ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ, Frontex), όπως και άλλες έχουν ήδη απευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία για να τους παρουσιάσουν τα όπλα τους.

Ο Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005 με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών μελών. Ενα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των παραπανίσιων για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου μεταναστών και προσφύγων. Για τη δράση του χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα κι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει τονίσει πως η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τον Frontex γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε δεν μπορούν να ελεγχθούν οι «διοικητικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο εν λόγω πλαίσιο και καθορίζουν την περαιτέρω μεταχείριση των αλλοδαπών».

Η Ελλάδα παίζει στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Frontex πρωταγωνιστικό ρόλο. Διόλου τυχαία από τον Οκτώβρη ξεκινά την επιχειρησιακή λειτουργία του το πρώτο Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού, με έδρα τον Πειραιά και ζώνη ευθύνης τις Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Σε πρώτη φάση με 13 αξιωματικούς και επικεφαλής Φιλανδό θα συλλέγει/ανταλλάσσει πληροφορίες και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης («Poseidon», «Saturn» και «Hermes») που διεξάγουν τα κράτη μέλη στα ελληνοτουρκικά, βουλγαροτουρκικά, ελληνοαλβανικά σύνορα και τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

...με πρώτα θύματα τους μετανάστες

Eurokinissi

...με πρώτα θύματα τους μετανάστες
Η «Poseidon» διεξάγεται με έδρα την Ελλάδα συνεχώς από το 2006, αφορά στην επιτήρηση με εναέρια και πλωτά μέσα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. Η «Saturn» αφορά τον έλεγχο των χερσαίων συνόρων. Η «Hermes» με έδρα την Ιταλία απλώνει τα δίχτυα της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο. Οπως δήλωνε χαρακτηριστικά, 9 Ιούνη 2010, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (στη Σόφια συνυπογράφοντας με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ, συμφωνία για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία) «(...) αυτή τη στιγμή, δεκάδες εναέρια και πλωτά μέσα βρίσκονται στα σύνορά μας, στα ευρωτουρκικά σύνορα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σ' αυτό το ανελέητο κυνήγι φτωχοδιαβόλων, τα μέσα τους αναμένεται να εξελιχθούν τεχνολογικά στο όχι και πολύ δυσθεώρητο μέλλον. Ο FRONTEX είναι ήδη σε επαφή με διάφορους κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών (γνωστών ως UAV) προκειμένου να του παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Το ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο προμήθειάς τους, το επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Gil Arias Fernandez.

Τα UAV, εξοπλισμένα με κάμερα και δυνατότητα αναμετάδοσης εικόνας σε κέντρο συντονισμού, σχεδιάστηκαν για πόλεμο και αξιοποιήθηκαν στον εντοπισμό στόχων σε Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Λίβανο, Βοσνία, Κόσσοβο και αλλού. Τώρα, ο FRONTEX αναζητά τρόπους πώς να εκμεταλλευτεί τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να τα εντάξει στην επιτήρηση συνόρων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κατασταλτικού οπλοστασίου. Ειδικότερα, πώς να συνδράμουν λιμενικό και συνοριοφυλακή στον εντοπισμό λεμβών και πλοιαρίων, καραβανιών με απόκληρους του ιμπεριαλισμού.

Μελέτες εκατομμυρίων

Η ευρύτερη, γενικευμένη χρήση UAV και για τους λεγόμενους πολιτικούς σκοπούς, συζητείται καιρό τώρα. Για παράδειγμα, ο Χαβιέ Σολάνα, τότε ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, επίσης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (EDA, υπηρεσία της ΕΕ), μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 28-29/9/2009, χαιρέτισε τη «σκληρή δουλειά» που κάνει ο FRONTEX και συνέδεσε την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ με τις μελέτες της EDA για ένα «μελλοντικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα».

Eπιπλέον, η EDA ανέθεσε σε ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και θυγατρική της που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική να καταρτίσουν τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας που να αποδεικνύει την ασφάλεια των UAV (αμφισβητείται έντονα) σε πολιτικό εναέριο χώρο.

Υπολογίζεται ότι από το 2000 έχουν γίνει ή ολοκληρώνονται ως το 2012 τουλάχιστον εννιά τέτοιες μελέτες (για τη χρήση UAV για πολιτικούς σκοπούς) χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ με τουλάχιστον 51 εκατ. ευρώ. Σε μία από αυτές τις μελέτες φέρεται να μετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, και σε άλλη ελληνική ιδιωτική ερευνητική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι έτσι κι αλλιώς πολιτική χρήση των UAV έχουμε εδώ και καιρό στη δυτική Ευρώπη, συνήθως από τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές. Και όχι μόνο ενάντια στους μετανάστες.

Π.χ. σε Ολλανδία και Ελβετία από το Νοέμβρη 2007 χρησιμοποιείται για την επιτήρηση οπαδών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες (για πρώτη φορά ευρεία τέτοια χρήση UAV έγινε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2008 στα γήπεδα Αυστρίας και Ελβετίας). Επίσης, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο Απρίλη 2009, για τη σύλληψη «ταραξιών» στα γαλλικά σύνορα. Στη Βρετανία χρησιμοποιούνται από την αστυνομία ήδη από τα μέσα του 2007 για την επιτήρηση παρευρισκόμενων σε ροκ συναυλίες αλλά και για την επιβολή των λεγόμενων Εντολών Αντικοινωνικής Συμπεριφοράς. Στην Ολλανδία το Φεβρουάριο 2008 UAV υποστήριξαν αστυνομική επιχείρηση έξωσης καταληψιών. Κατασταλτικοί μηχανισμοί σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία τα έχουν χρησιμοποιήσει για να εντοπίσουν «λαθρομετανάστες», εργάτες δίχως χαρτιά, να στοχοποιήσουν διαδηλωτές. Στην Αυστρία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ανατολικών της συνόρων. Η γερμανική αστυνομία τα χρησιμοποιεί για επιτήρηση αστικών περιοχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη η κατάσταση για πρόσφυγες και μετανάστες(2016-04-28 00:00:00.0)
Δεσμεύει τεράστια ποσά για καταστολή μεταναστών(2012-06-24 00:00:00.0)
«Ρίχνει» στο κυνηγητό μεταναστών και αερόστατα(2011-06-10 00:00:00.0)
Εντείνει το κυνηγητό των προσφύγων(2011-03-25 00:00:00.0)
Παζάρι δισεκατομμυρίων ευρώ ενάντια στους πρόσφυγες(2011-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ