Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι δυνατότητες της εποχής φωτίζουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού

Μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η βροχή που έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής δεν εμπόδισε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Γιάννενα να ξεδιπλωθούν για δυο μέρες στο πάρκο Λιθαρίτσια, αφήνοντας το στίγμα τους στη νεολαία της πόλης.

Ο «Marios Katsanos and The Mystic Libraries», ο «Tsolias and the Tsolia Band», ο «Εισβολέας», ο Μίλτος Πασχαλίδης με το συγκρότημά του, οι Χρήστος Ζέκιος και Χρήστος Χαλιγιάννης, πέρασαν από τις σκηνές του Φεστιβάλ τις δυο μέρες, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και χαρίζοντας όμορφες στιγμές.

Στο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας ξεχώρισε η συζήτηση με θέμα «Οι ελλείψεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και η βιτρίνα του επαγγελματικού αθλητισμού. Υπάρχει διέξοδος;» και ομιλητές τον Ανδρέα Σοφιανό, υπεύθυνο της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, τον Γιάννη Βλάχο, μέλος της Διοίκησης του αθλητικού σωματείου «ΕΑΣ Μαχητής», και τον γνωστό αθλητικογράφο Γιάννη Καραλή.

Ακολούθησε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με χαιρετισμό από τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «από τις πρώτες κιόλας ώρες, η ΝΔ και οι υπουργοί της δήλωσαν ότι έρχονται να χτίσουν πάνω σ' αυτά που παρέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η σύνθεση της κυβέρνησης, η διάταξη των υπουργείων, η στελέχωσή τους, οι συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα πρώτα νομοσχέδια, έδειξαν ότι το κοντέρ δεν μηδένισε, αλλά συνέχισε να γράφει και να χρεώνει το λαό με νέα βάρη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η ατζέντα της ΝΔ ορίζεται από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, τα "ιερά κέρδη" των μεγαλοεπιχειρηματιών, την ένταση της εκμετάλλευσης, το άνοιγμα των νέων πεδίων για "επενδύσεις".


Την ίδια ατζέντα έχουν και οι υπόλοιποι, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος, παρά τις διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο υλοποίησης των κοινών στρατηγικών στόχων».

Επισήμανε πως «η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, οι νέες καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες της ανθρώπινης εργασίας, απαιτούν καινοτόμες σχέσεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σηματοδοτούν ιδιαίτερα πως ανάγκη είναι εμείς, ειδικά οι νέοι εργάτες και εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε, λειτουργούμε σήμερα όλη την τεράστια παραγωγική μηχανή, να την πάρουμε εξολοκλήρου στα χέρια μας. Να πετάξουμε το παλιό, τους ομίλους, το κεφάλαιο, το αστικό κράτος, όπως και να το λένε, "επιτελικό", "ψηφιακό" κ.ά., και να φτιάξουμε το καινούργιο. Είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη αυτή η ανάγκη. Οταν κάτι παρόμοιο έχει γίνει, μπορεί να ξαναγίνει και να είναι και ποιοτικά ανώτερο.

Το 1933 στην ΕΣΣΔ δημιουργήθηκαν βιομηχανία στην παραγωγή τρακτέρ αυτοκινήτων, μεταλλουργία κ.ά. Το 1936 τελείωσε η ανεργία. Σήμερα λοιπόν ο σοσιαλισμός είναι πιο αναγκαίος και δυνατό να γίνει. Στην εποχή μας θα πραγματοποιηθούν σίγουρα εξεγέρσεις, επαναστάσεις, είναι ανάγκη των καιρών ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».

Ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε πως «η χώρα μας έχει δυνατότητες, έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία, μεταφορές, άλλες υποδομές. Ορυκτό πλούτο, ακτοπλοΐα, υδρογονάνθρακες. Αγροτικές μεγάλες καλλιέργειες κ.λπ. Η ανάπτυξη της επιστήμης, η ρομποτική, το διαδίκτυο σηματοδοτούν την ανάγκη να μπουν στην υπηρεσία του λαού, την ανάγκη του σοσιαλισμού. Οι καταστροφές στον Αμαζόνιο, στη χώρα μας οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, σηματοδοτούν την ανάγκη κοινωνικοποίησης της γης και των μονοπωλίων.

Το κύριο είναι αυτή η καπιταλιστική ιδιοκτησία να κοινωνικοποιηθεί, για να ικανοποιηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες. Η χώρα μας έχει δυνατότητες για τον σοσιαλισμό και έμπειρο εργατικό δυναμικό.

Ετσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά και την πολιτική γραμμή μας, και δηλώνουμε καθαρά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται, όπως θα ήθελαν κάποιοι οπορτουνιστές, να κάνει διάφορες πολιτικές συνεργασίες κορυφών, συνασπισμούς "αριστερών δυνάμεων".

Αυτό που χρεοκόπησε δεν είναι η πολιτική του ΚΚΕ, όπως λένε ορισμένοι, αλλά η πολιτική της "ουράς" στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί που οφείλουν να κάνουν αυτοκριτική είναι όλοι όσοι υποβαθμίζουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα, υποκλίνονται σε μορφές ανώδυνες για το σύστημα, όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κ.ά.».

Επισήμανε πως «αγωνιζόμαστε βαδίζοντας σε έναν απόκρημνο και δύσκολο δρόμο, πιασμένοι γερά χέρι χέρι με την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Παλεύουμε με αισιοδοξία, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που βάζει το σύστημα, τις δυσκολίες που γεννούν ο δυσμενής συσχετισμός και ο απόηχος της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού, για να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο ιδρύθηκε το ΚΚΕ πριν από 100 χρόνια: Τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος του 2016(15/5/2016)
Στο πλευρό των σωματείων ΑμεΑ το ΚΚΕ(28/1/2014)
Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής!(4/6/2011)
Μεθοδικά και επίμονα στην τελική ευθεία της μάχης(22/9/2009)
Ανάγκη αθλητικού κέντρου στον Πειραιά(15/10/2004)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org