Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΓΡΙΝΙΟ
Να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης

Μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων έγιναν το περασμένο Σάββατο οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ στο Αγρίνιο, στο προαύλιο του Παπαστράτειου Γυμνασίου. Τους επισκέπτες του Φεστιβάλ καλωσόρισε ανοίγοντας τις εκδηλώσεις ο Θωμάς Καραγιάννης, μέλος της ΚΝΕ. Ακολούθησαν μαθητικά συγκροτήματα, η κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μουσικό αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο και μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα της Παιδείας με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ, και η ΚΝΕ, καλεί το λαό μας να δει το δάσος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης πίσω από τα δέντρα που φυτεύουν για να το κρύψουν. Διέξοδος είναι η πάλη, ο αγώνας εδώ και τώρα με γραμμή ρήξης με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Εδώ και τώρα απαιτείται να δυναμώσει η προσπάθεια για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, να διευρύνεται η συσπείρωση στον κοινό αγώνα.

Ειδικά στους χώρους της Εκπαίδευσης η κυβέρνηση έχει μπει επιθετικά στο πεδίο των διακηρύξεων προβλέποντας το διαφοροποιημένο σχολικό πρόγραμμα στο όνομα της αριστείας. Πίσω από την υπερπροβολή της συζήτησης για την αριστεία, τους "αιώνιους" φοιτητές, το άσυλο βρίσκεται η αξιοποίηση από τη ΝΔ του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρείται και χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση και στην Εκπαίδευση.


Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, διατηρεί το καθεστώς των 30.000 αναπληρωτών, διατηρεί μια σειρά μέτρα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ (μείωση μαθημάτων και αναγκών για εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια, "κόφτες" για την ίδρυση κατευθύνσεων σε ΓΕΛ και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων σε καθηγητές, ενώ παρά τους σεισμούς που ταρακούνησαν και φέτος το καλοκαίρι την Αττική, τα Δωδεκάνησα κ.λπ. περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας δεν έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο!

Και σ' αυτά έρχεται να προστεθεί η συνέχιση της κοροϊδίας με τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Γιατί η ΝΔ συνεχίζει την εφαρμογή της χωρίς την αναγκαία επιπλέον χρηματοδότηση για προσωπικό και νέα κτίρια. Ετσι, νήπια και προνήπια στοιβάζονται σε 25άρια τμήματα, κοντέινερ στήνονται σε αυλές για να χωρέσουν τα παιδιά και άλλα στέλνονται σε νηπιαγωγεία μακριά από το σπίτι τους, γιατί υπάρχουν θέσεις...

Την ώρα που όλα τα παιδιά μπορούν να μορφώνονται ολόπλευρα στο σχολείο μέχρι τα 18 τους χρόνια, οι μαθητές από τη Γ' Λυκείου αποχαιρετούν πια τη γενική μόρφωση και μπαίνουν σε μια "αρένα" για τις πανελλαδικές εξετάσεις πολύ πιο αγχωτική και ανταγωνιστική, που η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι θα την κάνει ακόμα χειρότερη και για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα μετρούν οι βαθμοί όλων των τάξεων του Λυκείου για να μεγαλώνει η πελατεία των φροντιστηρίων...

Επιδιώκουμε και στους χώρους της Εκπαίδευσης να ανοίγονται νέοι δρόμοι επικοινωνίας με ευρύτερες λαϊκές και νεανικές δυνάμεις, να στερεώνονται και συσφίγγονται πολιτικοί και αγωνιστικοί δεσμοί με κόσμο που προβληματίζεται και αγωνιά. Να ενισχύεται η επίδραση της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση, την κοινωνία. Αναγκαία προϋπόθεση τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ κυριολεκτικά "να μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω", να είναι μπροστά στην οργάνωση διεκδικήσεων, αντιστάσεων, να προβάλλουν και να εξηγούν με επιχειρήματα τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, γονιών.

Οι σύγχρονες ανάγκες δεν είναι απλά μια αναφορά σε αιχμές και αιτήματα ανά χώρο. Η δράση των κομμουνιστών εξηγεί την αντικειμενική τάση ανάπτυξης και διεύρυνσης των αναγκών, ενισχύει την απαιτητικότητα, τη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης. Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει λύση στην αντίθεση της εποχής μας ανάμεσα σε αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει και σε αυτό που συμβαίνει γιατί στο επίκεντρο βρίσκεται το κέρδος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κήρυξαν(28/9/2010)
Σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια!(1/9/2010)
Απλώνουν την ευρωπροπαγάνδα στα σχολεία(23/4/2009)
Καμιά ώρα χαμένη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς(31/7/1999)
Με νέα δυναμική ο πολύμορφος αγώνας των μαθητών(27/1/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org