Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχείς συναντήσεις της εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ

Επιβεβαιώνοντας ότι οι διεργασίες στο Κυπριακό «φουντώνουν», η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ είχε μέχρι χτες τρεις γύρους χωριστών συναντήσεων στην Κύπρο. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποχωρήσει χτες από το νησί, τελικά σήμερα το πρωί έχει οριστεί ένα ακόμα ραντεβού με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Με φόντο τις συναντήσεις της Λουτ, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη «ρεαλιστικής λύσης», με βάση τις «νέες πραγματικότητες» σε όλη την περιοχή. Καθόλου τυχαία μνημονεύουν συμφωνίες και προτάσεις που αντανακλούν κρυστάλλινα τις προθέσεις για διχοτόμηση της Κύπρου (με πιο χαρακτηριστικό το Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 που μιλά για «δύο συνιστώντα κράτη»).

Μετά τη Λευκωσία η Λουτ εκτιμάται ότι θα έχει σειρά συναντήσεων και σε άλλες χώρες, με πρώτες τις «εγγυήτριες δυνάμεις» (Αθήνα, Αγκυρα, Λονδίνο).

Χτες το πρωί, ο Κύπριος ηγέτης προήδευσε συνεδρίασης του «Εθνικού Συμβουλίου» (όπου συμμετέχουν οι πρώην Πρόεδροι της χώρας και οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων). Μετά από αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν «για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κ. Λουτ και την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να καταλήξουμε σε "όρους αναφοράς" (σ.σ. "οδικός άξονας" για τις νέες πιθανές συνομιλίες), όπως ζητά ο Γενικός Γραμματέας, να προχωρήσουμε ενδεχομένως στην κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα και να πλησιάσουμε τον στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος έκρινε σκόπιμο να θυμίσει ότι και ο γγ του ΟΗΕ επανειλημμένα «είχε προτείνει στα διαπραγματευόμενα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη Συνθήκη Εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη», ακριβώς επειδή αναζητούνται άλλα «μοντέλα» για την ασφάλεια της Κύπρου, πιο «βιώσιμα» και προσαρμοσμένα στα σημερινά δεδομένα. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά και θα υπάρξουν αποτελέσματα», ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το πότε θα γίνει τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του ΟΗΕ, είπε ότι πρώτα πρέπει «να επιβεβαιωθεί η κατανόηση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Τέλος, χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι στις 10 Σεπτέμβρη θα βρεθεί στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται νέος πυρετός διαβουλεύσεων, παρασκηνιακών και επίσημων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης με βάση τις «νέες πραγματικότητες»(2020-12-02 00:00:00.0)
Την Κυριακή οι συναντήσεις της απεσταλμένης του ΟΗΕ(2019-08-30 00:00:00.0)
Αύριο η «άτυπη συνάντηση» Αναστασιάδη - Ακιντζί(2019-08-08 00:00:00.0)
Συζητήσεις για νέο γύρο αντιλαϊκού παζαριού(2019-02-05 00:00:00.0)
Απανωτές «δημιουργικές» συναντήσεις με την Λουτ(2018-12-19 00:00:00.0)
«Δημιουργική συνάντηση» Αναστασιάδη - Γκουτέρες(2017-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ