Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπεράριθμοι

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για 9.000 «υπεράριθμους» συμβασιούχους που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι στον πυρήνα της αντεργατικής τους πολιτικής βρίσκονται η θωράκιση και επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, η επίθεση διαρκείας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η μεν ΝΔ θεωρεί «υπερβάλλον κόστος» τους συμβασιούχους που καταδικάζονται σε εργασιακή ομηρία και «βουλώνουν τις τρύπες» των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και αλλού. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το απάνθρωπο καθεστώς των συμβασιούχων, δηλώνει απόλυτα αφοσιωμένος σε όσα προβλέπουν οι συμφωνίες με τους «θεσμούς» και για αντιπερισπασμό διαφημίζει μερικές χιλιάδες προσλήψεις μονίμων που δρομολόγησε στο Δημόσιο, σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών ελλείψεων, σε τομείς που αφορούν την κάλυψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών του λαού. Οσο λοιπόν κι αν καβγαδίζουν, ένα πράγμα δεν μπορεί να κρυφτεί: Οτι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συνολικά η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για φτηνότερο και πιο ευέλικτο κράτος, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» που υλοποιούν σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους «θεσμούς». Στην πραγματικότητα, «υπεράριθμες» σ' αυτό το σάπιο σύστημα είναι μόνο οι λαϊκές ανάγκες. Αυτές συνθλίβει το «επιτελικό κράτος», που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα από κυβέρνηση.

Ουδέν νεώτερον

«Θετικά νέα στο μέτωπο των επενδύσεων», είδε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους και τους υπόλοιπους εκπροσώπους του κεφαλαίου τη Δευτέρα, φέρνοντας ως παράδειγμα «τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους δύο μήνες», αλλά και όσα είναι μπροστά και δρομολογούνται από την κυβέρνηση ΝΔ, όπως π.χ. «το πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο» κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων έβαζαν στο τραπέζι τα νέα «θέλω» τους, όπως π.χ. την άρση ακόμα και τυπικών περιορισμών στην ασύδοτη δράση τους για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των «επενδύσεων», την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, με κριτήριο φυσικά τι ιεραρχεί το κεφάλαιο και όχι τι είναι απαραίτητο για τις λαϊκές ανάγκες, τις νέες φοροαπαλλαγές «με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων στην παραγωγή και εργασία», τις νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ο.κ. Με δυο λόγια, για τους εργαζόμενους «ουδέν νεώτερον από το μέτωπο» της επίθεσης: Oπως και στα χρόνια της κρίσης, που πλήρωσε τα σπασμένα του κεφαλαίου, έτσι και τώρα στην περίοδο της ανάκαμψης τα «θετικά νέα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνουν «μαύρα μαντάτα» για τους ίδιους. Τα μόνα «καλά νέα» για τους ίδιους μπορούν να έρθουν μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για να κερδίσουν τα όσα έχασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Αξεπέραστος

Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν αυτές τις μέρες με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό ήταν και η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του Προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ»! Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην κυβερνητική του θητεία απογείωσε την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο οποίος βάζει φωτιά στην περιοχή, παριστάνει τον ανήξερο για το έγκλημα και ζητάει τώρα να σταματήσουν οι πόλεμοι για να πάψει η προσφυγιά! Μπορεί η ΝΔ να πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, εφαρμόζοντας την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά στις «μπαγαποντιές», με τις οποίες προσπαθεί να ξελασπώσει τη βρώμικη αντιλαϊκή πολιτική τους και στο Μεταναστευτικό, είναι δύσκολο να τον ξεπεράσει...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org