Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν οι αντιλαϊκοί συμβιβασμοί με μοχλό το Κυπριακό

Η ειδική εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ συνεχίζει τις επαφές, ενώ ιμπεριαλιστικά κέντρα σημειώνουν τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ορμή προχωρούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου όλα δείχνουν πως το Κυπριακό και μια νέα προσπάθεια διχοτόμησης του νησιού θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα βασικό μοχλό «διευθέτησης» διαφόρων επιδιώξεων, με κύριο στόχο την αποφασιστική ενίσχυση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στην περιφέρεια, για να αναβαθμίσει τη θέση του έναντι ανταγωνιστών, πρώτα απ' όλα της Ρωσίας.

Τις τελευταίες μέρες έχουν αναζωπυρωθεί σημαντικά οι διεργασίες για την επανέναρξη επίσημων συνομιλιών για την Κύπρο, μετά και από την άφιξη της ειδικής εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Λευκωσία, το Σάββατο. Το αυξημένο ενδιαφέρον να «λυθεί» το Κυπριακό «με την αίσθηση του επείγοντος» (όπως τονίστηκε και στο ανακοινωθέν της συνάντησης που είχαν στις 9/8 οι Αναστασιάδης - Ακιντζί) συνδέεται με πολυεπίπεδους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, που αλληλεπιδρούν και με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής (για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία) και συνολικότερα με την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής που κάθε πλευρά επιδιώκει.

Καθόλου τυχαία, χτες, έγινε γνωστό ότι σε συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Φέρβει, ο δεύτερος επέδωσε στον πρώτο επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που απαντά στο επίμονο αίτημα του ψευδοκράτους για τη δημιουργία Επιτροπής συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για πρόταση που οι κατοχικές αρχές προβάλλουν όλο και πιο στοχευμένα τον τελευταίο καιρό, προσδοκώντας μεγαλύτερη «κινητοποίηση» από ενεργειακά μονοπώλια που ήδη δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Μεσόγειο και προσδοκούν μεγαλύτερα οφέλη και μερίδια από τον πλούτο της περιοχής, εφόσον ξεπεραστούν εμπόδια για τη διευθέτηση του Κυπριακού και επιταχυνθούν οι μπίζνες, ειδικά στην Ενέργεια.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Γιούνκερ στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να έχουν όφελος και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα, συμπληρώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μια «περιεκτική λύση» του Κυπριακού. Ακόμα, εκφράζει ικανοποίηση για τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, όπου συζητήθηκε και το θέμα των υδρογονανθράκων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση.

Παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό είναι το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει με την Τουρκία, με πρώτο βιολί τις ΗΠΑ, που σιγοντάρουν με τη στάση τους την προκλητικότητα της Αγκυρας, προσδοκώντας ότι τουλάχιστον θα εμποδίσουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Μόσχα. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους νέους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» που παρουσίασε η τουρκική ηγεσία (όπου περιλαμβάνονται όλα τα Δωδεκάνησα, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και τμήμα των Κυκλάδων). Αντιμετωπίζοντας λίγο - πολύ την επιθετικότητα της Τουρκίας ως ...καπρίτσιο, ο Αμερικανός διπλωμάτης βρήκε να σχολιάσει ότι «δεν θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα για τους χάρτες», αφού πρώτα είχε προσπαθήσει να αρθρώσει ότι «η ελληνική κυριαρχία είναι αναμφισβήτητη και αναγνωρίζεται σίγουρα από τις ΗΠΑ».

Συνεργασία με «ρεαλιστικό τρόπο»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η τουρκική αστική τάξη εκπέμπει τη δική της ετοιμότητα για όξυνση των παζαριών.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οποιαδήποτε τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο». Είπε ακόμα ότι όσον αφορά το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο «η Τουρκία είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, των διμερών συνθηκών και της φιλικής επίλυσης των προβλημάτων», σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αντιληπτό ως υποχώρηση ή αδυναμία. «Οι προετοιμασίες μας με βάση αυτό είναι πλήρεις. Και αυτό δεν είναι απειλή. Εμείς θέλουμε μόνο τη συνέχιση των σχέσεων καλής γειτονίας με ρεαλιστικό τρόπο και αναμένουμε από την απέναντι πλευρά να δώσει μια θετική απάντηση. Τα γεωτρύπανά μας "Φατίχ", "Γιαβούζ" και τα ερευνητικά μας πλοία "Μπαρμπαρός" και "Ορούτς Ρέις" ασκούν εκεί τα καθήκοντά τους ανελλιπώς. Εφαρμόζουν αυτό που επιβάλλουν το δίκαιο και τα δικαιώματα τόσο της δικής μας χώρας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το θέμα δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη στήριξη που χρειάζεται τόσο με τις πολεμικές ναυτικές μας δυνάμεις όσο και με τις αεροπορικές μας δυνάμεις. Οποια και να είναι τα δικαιώματά μας εκεί θα τα υπερασπιστούμε...».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" (σ.σ. η κυπριακή κυβέρνηση) προσπαθεί με δηλώσεις της να αποδυναμώσει το καθεστώς των εγγυήσεων της Τουρκίας, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας στην Τουρκική Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους... Αν πραγματικά αυτό που σκέφτονται είναι να εκμεταλλευτούν αυτές τις πηγές (υδρογονανθράκων) για ολόκληρο το νησί, το πρώτο πράγμα που θα έκαναν θα ήταν να επιδείξουν θετική στάση στην τουρκοκυπριακή πρόταση για κοινή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη για «περιφερειακή συμφωνία» η Τουρκία(2019-10-25 00:00:00.0)
Βρίσκουν «έδαφος» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-09-03 00:00:00.0)
Καταλύτης εξελίξεων τα σχέδια για μετατροπή της σε «ενεργειακό κόμβο»(2019-01-18 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την κλιμάκωση του παζαριού(2018-04-13 00:00:00.0)
Αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή ΗΠΑ, Ισραήλ(2015-07-03 00:00:00.0)
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το Σάββατο(2015-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ