Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπεράριθμοι

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για 9.000 «υπεράριθμους» συμβασιούχους που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι στον πυρήνα της αντεργατικής τους πολιτικής βρίσκονται η θωράκιση και επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, η επίθεση διαρκείας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η μεν ΝΔ θεωρεί «υπερβάλλον κόστος» τους συμβασιούχους που καταδικάζονται σε εργασιακή ομηρία και «βουλώνουν τις τρύπες» των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και αλλού. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το απάνθρωπο καθεστώς των συμβασιούχων, δηλώνει απόλυτα αφοσιωμένος σε όσα προβλέπουν οι συμφωνίες με τους «θεσμούς» και για αντιπερισπασμό διαφημίζει μερικές χιλιάδες προσλήψεις μονίμων που δρομολόγησε στο Δημόσιο, σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών ελλείψεων, σε τομείς που αφορούν την κάλυψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών του λαού. Οσο λοιπόν κι αν καβγαδίζουν, ένα πράγμα δεν μπορεί να κρυφτεί: Οτι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συνολικά η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για φτηνότερο και πιο ευέλικτο κράτος, στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» που υλοποιούν σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους «θεσμούς». Στην πραγματικότητα, «υπεράριθμες» σ' αυτό το σάπιο σύστημα είναι μόνο οι λαϊκές ανάγκες. Αυτές συνθλίβει το «επιτελικό κράτος», που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα από κυβέρνηση.

Ουδέν νεώτερον

«Θετικά νέα στο μέτωπο των επενδύσεων», είδε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους και τους υπόλοιπους εκπροσώπους του κεφαλαίου τη Δευτέρα, φέρνοντας ως παράδειγμα «τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης τους τελευταίους δύο μήνες», αλλά και όσα είναι μπροστά και δρομολογούνται από την κυβέρνηση ΝΔ, όπως π.χ. «το πολύ τολμηρό αναπτυξιακό νομοσχέδιο» κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων έβαζαν στο τραπέζι τα νέα «θέλω» τους, όπως π.χ. την άρση ακόμα και τυπικών περιορισμών στην ασύδοτη δράση τους για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των «επενδύσεων», την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, με κριτήριο φυσικά τι ιεραρχεί το κεφάλαιο και όχι τι είναι απαραίτητο για τις λαϊκές ανάγκες, τις νέες φοροαπαλλαγές «με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων στην παραγωγή και εργασία», τις νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ο.κ. Με δυο λόγια, για τους εργαζόμενους «ουδέν νεώτερον από το μέτωπο» της επίθεσης: Oπως και στα χρόνια της κρίσης, που πλήρωσε τα σπασμένα του κεφαλαίου, έτσι και τώρα στην περίοδο της ανάκαμψης τα «θετικά νέα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνουν «μαύρα μαντάτα» για τους ίδιους. Τα μόνα «καλά νέα» για τους ίδιους μπορούν να έρθουν μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για να κερδίσουν τα όσα έχασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Γνώριμα κατατόπια

Βαλίτσες για τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, για τη συμμετοχή του στο τέλος της βδομάδας στην - κεκλεισμένων των θυρών - συνεδρίαση του ιδρύματος Ambrosetti, παρέα με χρηματιστές, μεγαλοεπενδυτές, τραπεζίτες και λοιπούς, ετοιμάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Βέβαια, τα κατατόπια δεν του είναι και άγνωστα: Τα ξέρει καλά απ' όταν ακόμα το 2014 περιτριγύριζε από ιμπεριαλιστικό κέντρο σε ιμπεριαλιστικό κέντρο για να πάρει το χρίσμα της αστικής διακυβέρνησης, δίνοντας πάντα και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που επέτρεπαν στους «εταίρους» να διαπιστώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανατρεπτική δύναμη συνιστούσε και ούτε στόχευε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», όπως έγραψε πρόσφατα η «Deutsche Welle» σε αντίστοιχο άρθρο της. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Και κάτι μας λέει ότι ο «μαθητής» των ιμπεριαλιστικών κέντρων πάει τώρα ως... αριστούχος που ξεπέρασε και τους δασκάλους να παραδώσει μαθήματα για το πώς κατάφερε να περάσει ένα ακόμα μνημόνιο και εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και να βάλει τη χώρα όσο πιο βαθιά γινόταν στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Εκτός πάλι αν με τους βιομηχάνους, τραπεζίτες, μεγαλοεπενδυτές και πάει λέγοντας σκοπεύουν να συζητήσουν για τη... «ριζοσπαστική» αριστερά.

Αξεπέραστος

Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν αυτές τις μέρες με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό ήταν και η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «να συνειδητοποιήσει ότι η επίλυση του Προσφυγικού είναι ο τερματισμός των πολέμων, η ενίσχυση των χωρών προέλευσης μέσα από μια ισότιμη συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ»! Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην κυβερνητική του θητεία απογείωσε την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο οποίος βάζει φωτιά στην περιοχή, παριστάνει τον ανήξερο για το έγκλημα και ζητάει τώρα να σταματήσουν οι πόλεμοι για να πάψει η προσφυγιά! Μπορεί η ΝΔ να πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, εφαρμόζοντας την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά στις «μπαγαποντιές», με τις οποίες προσπαθεί να ξελασπώσει τη βρώμικη αντιλαϊκή πολιτική τους και στο Μεταναστευτικό, είναι δύσκολο να τον ξεπεράσει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1768 Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1824 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας Αντον Μπρούκνερ.

1882 Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Τόμας Εντισον ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

1905 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Μαίρη Ρενό.

1907 Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Εντβαρντ Γκριγκ.

1936 Στην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή Φρανσίσκο Λάργκο Καμπαλέρο, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

1944 Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νομού Εβρου από τον ΕΛΑΣ.

1951 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΕΔΝΕ - Nεολαία της ΕΔΑ) «Φρουροί της Ειρήνης».

1953 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει τον Νικήτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

1962 Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα, τονίζοντας σε διάγγελμά του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβιετικής «απειλής» στο δυτικό ημισφαίριο. Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσει η «κρίση των πυραύλων».

1970 Γυάλινη οπτική ίνα, λεπτή σαν τρίχα και ικανή να επιτρέπει τη διέλευση 1.000 διαύλων τηλεόρασης με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, ανακοινώνουν ότι κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες.

1970 Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται Πρόεδρος της Χιλής. Ο Αλιέντε θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/9/1973 και θα δολοφονηθεί την ίδια μέρα. Το πραξικόπημα οργανώθηκε με συνεργασία της CIA και Χιλιανών αστικών δυνάμεων.

1981 Αθρόες συλλήψεις φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, μελών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και εκπροσώπων της Κοπτικής κοινότητας πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.

1986 Βίαιες φυλετικές συγκρούσεις ξεσπούν για μια ακόμη φορά στο Σοβέτο, τη μεγαλύτερη τενεκεδούπολη των μαύρων έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, με αφορμή την απαγόρευση από το ρατσιστικό καθεστώς της κηδείας 20 μαύρων που σκοτώθηκαν πριν από μια βδομάδα από την αστυνομία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org