Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Προεκλογικό «μποναμά» στον Νετανιάχου αναζητεί ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το κατάλληλο «προεκλογικό δώρο» λίγες μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτέμβρη φαίνεται πως αναζητεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επανεκλογής (ή ακόμη και κοινοβουλευτικής ισχυρής αυτοδυναμίας) του στενού του συμμάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας του στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώριση των κατεχόμενων συριακών εδαφών του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις, σχεδιάζει να υπογράψει σχέδιο «δέσμευσης» με στόχο διμερές σύμφωνο «ασφάλειας», στο οποίο μεταξύ άλλων θα αποσαφηνίζεται πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ... «από πιθανή υπαρξιακή απειλή».

Ο σκοπός μίας τέτοιας κίνησης είναι περισσότερο η προεκλογική ενίσχυση του Νετανιάχου καθώς οι ΗΠΑ δίνουν κάθε χρόνο πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σαν «βοήθεια» στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, που καταδυναστεύουν τον Παλαιστινιακό λαό, ενώ το Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται πολύ στενά με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και τη Μοσάντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ