Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Επικίνδυνα αλισβερίσια στις πλάτες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής

Associated Press

Ενα μήνα μετά την κατάπτυστη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να βάλει μπροστά τη διαδικασία για τη δημιουργία του 3ου «ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής», για όλα τα σκουπίδια της Αττικής, μέσα στην «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΟΕΔΑ) Φυλής, εξοφλείται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ και το «γραμμάτιο» που «υπέγραψε» με τη δημοτική αρχή Φυλής.

Συγκεκριμένα, με εμβόλιμη διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, στις 11 το βράδυ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε Επιτροπή της Βουλής, καταργεί και τα τελευταία προσχήματα σχετικά με τη διαχείριση, από την εκάστοτε δημοτική αρχή της Φυλής, των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, που εισπράττει ως «αντισταθμιστικό όφελος» (τη μερίδα του λέοντος από τα συνολικά 39.470.000 ευρώ) για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΟΕΔΑ στη Φυλή.

Τόσο φαίνεται πως αποφάσισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, ότι αξίζει η ζωή των θυμάτων, της χωματερής κυρίως, και η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των υπόλοιπων κατοίκων των Ανω Λιοσίων και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, μαζί και των εργαζομένων σε αυτή.

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη (άρθρο 13 στο νομοσχέδιο) ορίζεται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση, ότι τα πιο πάνω «αντισταθμιστικά» ποσά «δύνανται να διατίθενται από τους δήμους για την κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης...» με την υποκριτική παραίνεση «...κατά προτεραιότητα όμως σχετιζόμενης με την περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων». Λύνονται έτσι τα χέρια της δημοτικής αρχής από κάθε ενδεχόμενο διαδικαστικού εμποδίου στη διαχείριση κατά το δοκούν των διαβόητων αντισταθμιστικών, που, σημειωτέον, τροφοδοτούνται μέσω των ανταποδοτικών τελών από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.

Θα ρωτήσει, και δικαιολογημένα, κανείς: Και ποιο είναι το γραμμάτιο που εξοφλεί με αυτήν τη διάταξη η κυβέρνηση της ΝΔ προς τη δημοτική αρχή της Φυλής; Μα δεν είναι άλλο από τη λήψη της ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τη δημιουργία και του 3ου «ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής» μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής, κατά ωμή παραβίαση και αυτού ακόμη του άκρως αντιλαϊκού ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής. Με τον τρόπο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί ακόμη τη διοίκηση στον ΕΔΣΝΑ, επιχειρεί να ελαφρύνει το βαρύ φορτίο της επιλογής αυτής από τις πλάτες της ΝΔ. Επιλογή για την οποία οι όμιλοι πρωτίστως που εκμεταλλεύονται τον ΧΥΤΑ και τις εγκαταστάσεις του θα τρίβουν ασφαλώς τα χέρια τους!

Πρόκειται για την υπ' αρ. 248/1.8.19 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ που ψήφισαν από κοινού και τα πέντε παρευρισκόμενα μέλη, προεδρεύουσας της κας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), με εξαπτέρυγα τον προηγούμενο και νυν δήμαρχο Φυλής κ. Παππού (ΝΔ), τον πρώην δήμαρχο Φυλής κ. Μπουραΐμη (ΠΑΣΟΚ) και τους κ. Βρούστη (ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακό σύμβουλο Βόρειου Τομέα) και Δαμιανό (ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακό σύμβουλο Βόρειου Τομέα, αναπληρωματικό μέλος της ΕΕ). Πλήρης η σύμπλευση των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων και σε αυτό το αποκρουστικό εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή εγκρίθηκε σε «κατεπείγουσα συνεδρίαση», που έγινε στα μουλωχτά την 1η Αυγούστου, η κατάπτυστη προκήρυξη για την ανάθεση με «απευθείας διαπραγμάτευση» του έργου μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια νέα Φυλή στο Γραμματικό!(2021-04-10 00:00:00.0)
Επειδή δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων...(2020-07-03 00:00:00.0)
Καλούν σε κινητοποίηση στις 20 Μάη(2020-05-16 00:00:00.0)
Σε νέο χώρο πιο κοντά στον οικιστικό ιστό η νέα χωματερή - βόμβα!(2019-08-29 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα για να κλείσει η χωματερή της Φυλής, για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων(2019-02-07 00:00:00.0)
Μια ανταπάντηση στην Περιφέρεια Αττικής(2017-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ