Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Οχι στην «εμπρηστική» πολιτική, το σύστημά τους θέλει ανατροπή!

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην "εμπρηστική" πολιτική, το σύστημά τους θέλει ανατροπή», μέλη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το προξενείο της Βραζιλίας, στην οδό Δωδεκανήσου.

Στάθηκαν έξω από το προξενείο κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Τα κέρδη τους καταστρέφουν τη ζωή μας και το περιβάλλον! Να τους εμποδίσουμε - Να τους ανατρέψουμε», «Οχι στην "εμπρηστική" πολιτική, το σύστημά τους θέλει ανατροπή», «Ούτε Τραμπ, ούτε Μακρόν, τη λύση θα τη δώσει η πάλη των λαών».

Στην είσοδο του προξενείου κόλλησαν αφίσες και φώναξαν συνθήματα καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει το περιβάλλον και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στη συνέχεια, με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι την Αριστοτέλους, όπου πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για την τεράστια καταστροφή που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ανέδειξε ότι ο καπιταλισμός, το σύστημα που ζούμε και το κυνήγι του αμύθητου κέρδους, είναι υπεύθυνα για την καταστροφική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στον Αμαζόνιο και το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται. Σημείωσε τις ευθύνες της αντιδραστικής κυβέρνησης Μπολσονάρο, η οποία προορίζει φιλέτα γης για εκμετάλλευση από επιχειρηματικούς ομίλους στην περιοχή, και κατήγγειλε την υποκριτική στάση της ΕΕ και του G7, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν που ανταγωνίζονται για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιοχή του Αμαζονίου για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Τέλος, σημείωσε ότι η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσει ώστε να γίνει σημαντική πλευρά του αγώνα της νεολαίας η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ξεκαθαρίζοντας ότι και αυτός ο αγώνας «είναι ταυτισμένος με την ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε με τον καπιταλισμό».

Ακόμα, μαχητική παρέμβαση - ενημέρωση του λαού και της νεολαίας έγινε χτες το απόγευμα, από τις Οργανώσεις Ξάνθης της ΚΝΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ανάλογες παρεμβάσεις ενημέρωσης πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας.

Οι Οργανώσεις της Εύβοιας πραγματοποίησαν περιοδεία, με επικεφαλής τον Φραντζέσκο Βεντούρη, μέλος του ΤΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια. Στα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα και Σταυρό οι κάτοικοι, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, υποδέχτηκαν θερμά την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τις θέσεις του Κόμματος και της Οργάνωσης.

Χωρίς τέλος το καπιταλιστικό έγκλημα

Εκατοντάδες εστίες φωτιάς συνεχίζουν να καταστρέφουν δασικές περιοχές στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και ειδικά στο νότιο τμήμα της στην επαρχία Ροντόνια, όπου έχει αναπτυχθεί δύναμη περίπου 4.000 στρατιωτών, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 18 αεροπλάνα και ελικόπτερα πυρόσβεσης. Το έγκλημα που συντελείται, με ένοχο την καπιταλιστική ανάπτυξη και το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, αξιοποιείται στον ανταγωνισμό ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση της Βραζιλίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο, και κράτη της ΕΕ με πρωταγωνιστικό το ρόλο της Γαλλίας, η οποία ενδιαφέρεται άμεσα για την περιοχή, καθώς και στην ευρύτερη διεθνή αντιπαράθεση γύρω από το λεγόμενο «Πράσινο New Deal».

Πάντως, πιεσμένος, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος υπέγραψε την Τετάρτη το βράδυ διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, για μια περίοδο 60 ημερών, αφήνοντας τη δυνατότητα αυτό να γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις κατόπιν άδειας και επίβλεψης των αρμόδιων αρχών, ώστε να μην προκληθούν νέες εστίες φωτιάς. Με βάση καταμετρήσεις από δορυφόρο των αρμόδιων αρχών, χτες, πάνω από 800 εστίες ήταν ενεργές. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί στις 6 Σεπτέμβρη συνάντηση των 9 χωρών που εμπεριέχουν τμήματα της περιοχής του Αμαζονίου (Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) υποτίθεται για την προστασία του.

Η κριτική που δέχεται ο Μπολσονάρο από άλλες αστικές δυνάμεις και κυβερνήσεις, όπως πρόσφατα από το G7 (τις 7 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες) αφορά στη «μη τήρηση των δεσμεύσεών του για προστασία του Αμαζονίου», αλλά κρύβει επιμελώς το λόγο που αυτό συμβαίνει, το ότι η περιοχή δίνεται βορά στα καπιταλιστικά συμφέροντα και υπερκέρδη. Δηλαδή, τα ίδια συμφέροντα που υπερασπίζονται και οι άλλες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, οι «υπερευαίσθητες για το περιβάλλον» και «οικολογικές» και οι ...πιο παραδοσιακές.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που δίνουν οι ανταγωνιστές, όπως αυτά της αστικής εφημερίδας «Folha de Sao Paolo» της Βραζιλίας, που αναφέρεται στη στάση της γαλλικής κυβέρνησης - και ειδικά του οικοδεσπότη του G7 Προέδρου Εμ. Μακρόν - στη... δική της Αμαζονία. Γίνεται λόγος για τη Γαλλική Γουιάνα (κατάλοιπο της αποικιοκρατίας), όπου στο τμήμα της Αμαζονίας ειδικά γίνεται εκτεταμένη αποψίλωση του δάσους και αναπτύσσεται η εξορυκτική βιομηχανία χρυσού, όπου πρωτοστατούν καναδικές και ρωσικές εταιρείες οι οποίες έχουν πάρει άδειες από τη γαλλική κυβέρνηση ενώ πολλά είναι και τα λεγόμενα «παράνομα» ορυχεία που λειτουργούν κανονικά. Και φυσικά όλα τα χημικά για την επεξεργασία του πολύτιμου ορυκτού καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα της ...μικρής αποικίας, των περίπου 300.000 ανθρώπων.

Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των εκπροσώπων των καπιταλιστών ότι δήθεν μπορούν να ...εγγυηθούν την προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ