Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα από Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την Παρασκευή η Κίνα, απαντώντας με αντίποινα σε διαδοχικές αυξήσεις δασμών από τη μεριά των ΗΠΑ σε πληθώρα κινεζικών προϊόντων, ανακοίνωσε πως θα επιβάλει σε δύο φάσεις δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Σε πρώτη φάση θα επιβληθούν από την 1η Σεπτέμβρη δασμοί σε διάφορα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα (σόγια, φρούτα κ.ά.) και αργό πετρέλαιο μεταξύ 5% και 10%. Από τις 15 Δεκέμβρη θα επιβληθούν δασμοί και σε αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά μεταξύ 5% και 25%.

Τα σινικά εμπορικά αντίποινα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και καιρό Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για αυτό το ενδεχόμενο, εξαιτίας της διαδοχικής αύξησης δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις τους δασμούς που επέβαλαν στις 10 Μάη (σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων) και στις 15 Αυγούστου (σε προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων).

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Πίτερ Ναβάρο, που είναι σύμβουλος στον Λευκό Οίκο για θέματα εμπορίου, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις των κινεζικών δασμών, λέγοντας πως ήταν αναμενόμενοι και πως το μόνο που θα πετύχουν «θα είναι η ενίσχυση της αποφασιστικότητας του Προέδρου Τραμπ» στην εμπορική διένεξη των δυο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ