Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 - αριθ. φύλλου: 13323

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜέΡΑ25 ψήφισαν το γενικευμένο φακέλωμα

ΚΚΕ: Ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος η προστασία και διεύρυνση ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων


ΣΕΛ.  3
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη καταστρέφει το περιβάλλον για τα κέρδη
  • Παρέμβαση - ενημέρωση σήμερα, Τρίτη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος και διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Βραζιλίας
  • Δράσεις σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 29 Αυγούστου
  • ΚΚΕ: Υποκριτικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον απ' όσους ευθύνονται για την καταστροφή του

ΣΕΛ.  7

Αποκατάσταση ζημιών και αντισεισμικός έλεγχος τώρα σε όλα τα σχολεία!

Η ασφάλεια μαθητών - εκπαιδευτικών μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι «κόστους - οφέλους» της ΕΕ ή να θυσιάζεται από την κυβέρνηση στο βωμό των «δημοσιονομικών στόχων»

  • Εναν και πλέον μήνα μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη και λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, σε πολλά σχολεία της Αττικής, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν προχωρήσει οι αναγκαίοι έλεγχοι ούτε η αποκατάσταση των ζημιών, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Την ανάγκη για εντατικό, συστηματικό και γενικευμένο προσεισμικό έλεγχο και σχεδιασμό επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες από διάφορους δήμους της Αττικής, αλλά και το γεγονός ότι το 55% των σχολείων της χώρας έχουν χτιστεί την περίοδο 1959 - 1985, με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Σωματεία, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να διεκδικήσουν την αποκατάσταση άμεσα και έγκαιρα όλων των φθορών από το σεισμό της 19ης Ιούλη, την αναγκαία χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό για να ενισχυθεί ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κανόνας» το φακέλωμα

Με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και με «επείγουσες» διαδικασίες, υπερψηφίστηκε χτες ένα ακόμα νομοσχέδιο, «εμβληματικού χαρακτήρα» για την ΕΕ, κρατικές υπηρεσίες και μονοπωλιακούς ομίλους.

Αν και το νομοσχέδιο αναφέρεται στην «προστασία των προσωπικών δεδομένων», εντούτοις πρόκειται για νομιμοποίηση του φακελώματος, με την ενσωμάτωση μιας ακόμα αντιδραστικής ευρωενωσιακής διάταξης, που προστίθεται στη σύμβαση Σένγκεν, στο φακέλωμα των επιβατών αεροσκαφών και σε ένα σωρό παρόμοιες ρυθμίσεις.

Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας στο εθνικό Δίκαιο είναι «εκκρεμότητα» που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη και συμπληρώνει το αντιδραστικό πλαίσιο των νόμων που ψήφισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στόχος αυτού του αντιδραστικού πλέγματος που διαρκώς ενισχύεται, είναι να μεγαλώσουν τα εμπόδια στην οργανωμένη λαϊκή πάλη και διεκδίκηση ενάντια σε μια πολιτική που τσακίζει εργατικά δικαιώματα σε όλη την ΕΕ.

Εχει στόχο να λύσει τα χέρια της εργοδοσίας για την πολύμορφη παρακολούθηση των εργαζομένων μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς, να διευκολύνει τη διαβίβαση και ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας, στις διάφορες μυστικές υπηρεσίες και κατασταλτικούς μηχανισμούς μέσα κι έξω από την ΕΕ, καθώς και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και χώρες (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.λπ.).

Ουσιαστικά οικοδομείται ένα νέο σύστημα φακελώματος. Για παράδειγμα, με τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε επιτρέπεται η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων, ακόμα και των ονομαζόμενων «ευαίσθητων», που αφορούν π.χ. πολιτικά φρονήματα, συνδικαλιστική δράση, θρησκευτικές πεποιθήσεις, βιομετρικά δεδομένα, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή και ποινικές καταδίκες.

Οι εκατοντάδες «εξαιρέσεις» που βάζει ο νόμος στους «κανόνες» περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τελικά καθιστούν «κανόνα» το γενικευμένο φακέλωμα και εξαίρεση την προστασία τους.

Νομιμοποιείται το προληπτικό φακέλωμα, στο στόχαστρο των κρατικών υπηρεσιών μπαίνουν όλοι οι πολίτες, ακόμα κι αν δεν είναι ύποπτοι, στο όνομα της «δημόσιας τάξης και ασφάλειας», που βέβαια, όπως δείχνει η πείρα, ερμηνεύεται «κατά το δοκούν», για την ένταση της καταστολής.

Είναι χαρακτηριστική η δυνατότητα που δίνεται για την επεξεργασία δεδομένων, ακόμη και ευαίσθητων, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, και μάλιστα για διαφορετικό σκοπό από αυτόν για τον οποίο έχουν συλλεχθεί.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι λίγες μέρες μετά την κατάργηση από την κυβέρνηση της ΝΔ του «βάσιμου λόγου απόλυσης», με τον υπουργό Εργασίας να επικαλείται τα «προσωπικά δεδομένα», λέγοντας ότι έτσι καταργείται τάχα το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων, τώρα, με τον χτεσινό νόμο, η κυβέρνηση συστηματοποιεί την παρακολούθηση από την εργοδοσία, νομιμοποιώντας ακόμα και τις κάμερες οπτικής παρακολούθησης στους χώρους δουλειάς, πάντα με τη ...συγκατάθεση των εργαζομένων!

Αποκορύφωμα της υποκρισίας αποτελεί η πρόβλεψη - δήθεν μέριμνα - του νόμου να μην είναι τα «ντοκουμέντα» της κάμερας τα «αποκλειστικά κριτήρια» αξιολόγησης του εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι «βάζει τάξη» στη συγκρότηση και τη λειτουργία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε πιο αποτελεσματικά να επιτελεί το ρόλο της, δηλαδή την εφαρμογή στην πράξη και του συγκεκριμένου νόμου.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο χαρακτήρας της Αρχής, αφού από τη συγκρότησή της καθώς και όλων των λεγόμενων «Ανεξάρτητων Αρχών» αποτελούν κι αυτές γρανάζια του κρατικού μηχανισμού, λειτουργώντας αφενός ως «τροχονόμοι» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και αφετέρου ως φερετζέδες της αντιλαϊκής πολιτικής, ώστε να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Με τον νέο αυτό αντιδραστικό νόμο επιβεβαιώνονται η περαιτέρω αυταρχικοποίηση του αστικού κράτους, η ένταση του κατασταλτικού πλαισίου σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ομως, η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΕΕ και οι μηχανισμοί τους λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τον ίδιο το λαό, που μπορεί με την πάλη του να ανατρέψει όλο αυτό το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο.

Η λαϊκή πάλη πρέπει να ενταθεί για τη διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, σε σύγκρουση με ένα σύστημα που θυσιάζει και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα για την υπεράσπιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οργανώνουμε μαχητική απάντηση στις 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ
  • Εκδήλωση - συναυλία χτες έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
  • Στις 5 Σεπτέμβρη η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη

ΣΕΛ.  11


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Δεν κρύβονται οι ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

ΚΚΕ: Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, με ευθύνη του κράτους, όχι των ΜΚΟ. Να κλείσουν τα hot spots


ΣΕΛ.  13
ΑΡΣΗ ΤΩΝ «CAPITAL CONTROLS»
Στάχτη στα μάτια για τα μνημόνια διαρκείας που παραμένουν

ΣΕΛ.  4
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία για ΧΥΤΑ Φυλής και απόβλητα στη Μάνδρα

Στις 3.30 μ.μ., στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


ΣΕΛ.  8
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις αντικομμουνιστικές φιέστες της ΕΕ

ΣΕΛ.  6
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση χτες για μόνιμη και σταθερή δουλειά

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org