Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 - αριθ. φύλλου: 13321

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 7 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε μαζικά στη ΔΕΘ!

Στις 26/8 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συναυλία έξω από το ΕΚΘ και στις 5/9 σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων


ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΑΚΡΟΝ
«Εμβάθυνση της συνεργασίας» εκεί που τα μονοπώλια μυρίζονται κέρδη

ΚΚΕ: Οι εξαγγελίες απ' το Παρίσι μεταφράζονται σε νέες θυσίες του λαού στο βωμό της κερδοφορίας του εγχώριου και του γαλλικού κεφαλαίου


ΣΕΛ.  5

Ο λαός πληρώνει το λογαριασμό της «απελευθέρωσης» και των ανταγωνισμών στην Ενέργεια

Αγριο «κυνήγι» και εκβιασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά για τα χρωστούμενα, με μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων για διακοπές ρεύματος

  • Το λογαριασμό στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να γίνει η ΔΕΗ ΑΕ «ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά», ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πολιτική της «απελευθέρωσης», που με συνέπεια υπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Η «αναπτυξιακή τροχιά» της ΔΕΗ και το «καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο», που προανήγγειλε χτες ο νέος διοικητής, περιλαμβάνουν αύξηση της τιμής του ρεύματος, ένταση των εκβιασμών σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες για την είσπραξη οφειλών, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και έναν επόμενο γύρο πώλησης παραγωγικών μονάδων της εταιρείας σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Κάλεσμα πάλης ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απευθύνει η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οργανώνει πλατιά εξόρμηση.

ΣΕΛ.  6   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φαύλος κύκλος

Ενόψει της αυριανής συνάντησης στη Γαλλία των εφτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη (G7) πληθαίνουν οι αναλύσεις για τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Στο έδαφος της αναιμικής και επίφοβης ανάπτυξης, με τα σημάδια της επιβράδυνσης και της ύφεσης να ενισχύονται σε μεγάλες οικονομίες, όπως η γερμανική και η αμερικανική, οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται. Η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται παντού, με στόχο να θωρακιστεί το κεφάλαιο στον ανταγωνισμό, αλλά και από το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα, αποδεικνύεται «παραμύθι της Χαλιμάς» η «αειφόρος ανάπτυξη», που θα παράγει τάχα πλούτο και ευημερία για το λαό.

Το ζουν άλλωστε από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και στη χώρα μας, που πλήρωσαν με μεγάλες θυσίες την καπιταλιστική κρίση και συνεχίζουν να πληρώνουν την ανάπτυξη. Καμιά από τις απώλειες που είχαν στα χρόνια της κρίσης δεν αποκαταστάθηκε και στο έδαφος όλων των αντιλαϊκών νόμων που διατηρούνται κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση.

Η «βιώσιμη» ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, έχει στον πυρήνα της νέα μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς: Σε κλάδους που καταγράφουν ανάπτυξη και ρεκόρ κερδών, όπως ο Τουρισμός, οι σημερινοί εργαζόμενοι απασχολούνται με χειρότερους όρους απ' ό,τι οι πατεράδες τους.

Στη φορολογία, ο λαός πληρώνει το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο πακέτο φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Στην Ενέργεια, πολυεθνικά μεγαθήρια ανταγωνίζονται για την πίτα της κερδοφορίας από την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, την ώρα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες αυξήσεις στο ρεύμα και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτό.

Στους κινδύνους από την ιμπεριαλιστική εμπλοκή, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών που οξύνονται, ακόμα και ένα «απρόβλεπτο» γεγονός, όπως αυτό με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, μπορεί να βάλει το λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η ΝΔ στο λαό ότι έχει κάτι να περιμένει από μια ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας, είναι κάλπικες. Το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, «δικαιώνοντας» την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων, τις θυσίες για την ανάπτυξη, την πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχει να περιμένει ο λαός είναι τα λίγα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που «κυοφορεί» την επόμενη οικονομική κρίση. Ανάπτυξη, κρίση, θυσίες, μέτρα, είναι ένας φαύλος κύκλος, που μπορεί να τον σπάσει ο λαός αν το αποφασίσει. Οχι με την προσδοκία της «δίκαιης» ή της «βιώσιμης» ανάπτυξης, για την οποία διαγκωνίζονται τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά με την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από την οργάνωση της πάλης σήμερα, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Προπάντων, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης και να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ευημερία του λαού.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Μόνη «καθαρή λύση» η αναβάθμιση του πάρκου για τις ανάγκες του λαού

Την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και η συνειδητή υποβάθμιση του πάρκου «Α. Τρίτσης», ανέδειξε η χτεσινή επίσκεψη στο χώρο αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής.


ΣΕΛ.  11


ΙΡΑΝΙΚΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ

ΣΕΛ.  8
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Τεράστια καταστροφή από πυρκαγιές

ΣΕΛ.  15

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΣΕΛ.  9
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ!
Την Τρίτη 27/8 η νέα κινητοποίηση συνδικάτων - φορέων

ΣΕΛ.  10
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Νέα σοδειά φοροελαφρύνσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org