Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ασίγαστες κόντρες με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

Δεν βρήκε την «ευελιξία» που επιθυμούσε ο Μπ. Τζόνσον στη συνάντηση με τον Ε. Μακρόν...

Copyright 2019 The Associated

Δεν βρήκε την «ευελιξία» που επιθυμούσε ο Μπ. Τζόνσον στη συνάντηση με τον Ε. Μακρόν...
Την προσπάθεια κάποιων «αλλαγών» στη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) - ΕΕ με σκοπό να επιτευχθεί διατεταγμένα το Brexit στις 31 Οκτώβρη ξεκινά ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, μετά τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη και τη Πέμπτη που μας πέρασαν σε Γερμανία και Γαλλία με τους ηγέτες Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα. Οι συναντήσεις αυτές είχαν στόχο αφενός να βολιδοσκοπηθούν οι πιθανότητες για «ρήγμα» στην ενιαία στάση της ΕΕ στο παζάρι με το Λονδίνο, αφετέρου να παρακάμψουν την ηγεσία της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει αμετακίνητη σε κρίσιμα ζητήματα της συμφωνίας που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες η προκάτοχος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με τους άλλους ομολόγους της στην ΕΕ. Επιπλέον, οι συναντήσεις του Μπόρις Τζόνσον σε Βερολίνο και Παρίσι κατέστησαν απαραίτητες μετά την απόρριψη πρότασης που απηύθυνε στην Ιρλανδία προκειμένου Λονδίνο και Δουβλίνο είτε να έρθουν σε κάποιου είδους «ιδιωτική διευθέτηση» με σκοπό να αποτρέψουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών (backstop) είτε να παρεκκλίνει η Ιρλανδία από τους κανονισμούς και θεσμούς της ΕΕ για να έρθει πιο κοντά στις θέσεις της Βρετανίας, ώστε να αποφευχθεί το σκληρό Brexit.

Παρά την αισιοδοξία του Μπόρις Τζόνσον κατά τις συναντήσεις που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι, δεν διαφάνηκε φως στον ορίζοντα των σκληρών παζαριών που διεξάγονται εδώ και περίπου δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούνη του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύοντας νικητές τους υποστηρικτές του Brexit με 51,89% έναντι των υποστηρικτών παραμονής της χώρας στην ΕΕ με 48,11%. Η προσπάθεια του Τζόνσον να πείσει την Μέρκελ και τον Μακρόν ότι είναι «διαθέσιμες τεχνικές» εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να άρουν το μεγάλο, κατά τη γνώμη του, εμπόδιο του backstop, δηλαδή την αποφυγή αυστηρών συνοριακών ελέγχων στα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας (μέσω παραμονής του ΗΒ στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ) δεν τεκμηριώθηκε, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, από συγκεκριμένα στοιχεία ή ενδείξεις. Η στάση των συνομιλητών του σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν, παρά τα χαμόγελα και την αποφυγή σφοδρών επικρίσεων, συγκρατημένη.

Οι «30 μέρες» της Μέρκελ

Η Α. Μέρκελ, επιχειρώντας να φανεί πιο συγκαταβατική, σύστησε στον Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει ό,τι εναλλακτικές προτάσεις διαθέτει σε «30 μέρες». Είπε πως διέκρινε «δυνατότητες μέσω αλλαγών στην πολιτική διακήρυξη των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου», που θα μπορούσαν να δώσουν «λύση στο πρόβλημα του backstop». Μία μέρα μετά όμως προχώρησε σε «διευκρινιστική» δήλωση, τονίζοντας ότι δεν αναφερόταν κυριολεκτικά σε αυστηρό τελεσίγραφο 30 ημερών αλλά χρησιμοποίησε ένα σχήμα λόγου για να δείξει πόσο λίγος χρόνος απομένει για νέες διαπραγματεύσεις.

Τι είπε ο Μακρόν

Λίγο πιο αυστηρός και ευθύς στις δηλώσεις του υπήρξε ο Γάλλος Πρόεδρος, που επισήμανε, με κάθε αφορμή, πως το backstop είναι «απαραίτητη εγγύηση» σε μία νέα συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εκτίμησε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση «μίας απάντησης χωρίς να ανακατέψει συνολικά τη συμφωνία αποχώρησης», εφόσον βεβαίως το Λονδίνο παρουσιάσει εφικτές εναλλακτικές. Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα ήθελε να δει τη συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση του Λονδίνου «το συντομότερο δυνατόν», προειδοποιώντας ότι «τον επόμενο μήνα δεν θα βρούμε μία νέα συμφωνία που θα είναι πιο μακριά από αυτή που ήδη έχουμε». Δεν δίστασε ωστόσο να μεταθέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό την ευθύνη για τις πιθανώς δυσμενείς συνέπειες που θα προκαλούσε, εντός και εκτός ΗΒ, ένα άτακτο Brexit, λέγοντας ότι αυτός είναι που θα κάνει την «πολιτική επιλογή» και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις...

Τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και αυτήν την Κυριακή, 25 Αυγούστου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (G7) στη γαλλική πόλη Μπιαρίτζ, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Λίγες μέρες πριν, οι δύο αξιωματούχοι είχαν ανταλλάξει επιστολές, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην αποκλείει πλέον ένα άτακτο Brexit, παρατηρώντας: «Εκείνοι που απορρίπτουν το backstop και δεν αντιπροτείνουν ρεαλιστική εναλλακτική λύση ουσιαστικά υποστηρίζουν τη δημιουργία νέων συνόρων. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

Οι ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι κόντρες δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις της Βρετανίας με τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν τις ασταμάτητες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις καθώς δεν συμφωνούν όλα τα τμήματα του κεφαλαίου εάν θα στοιχίσουν τα συμφέροντά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός ή εκτός ΕΕ, ή με τι όρους. Δεν πρέπει υπ' αυτή την έννοια να αποκλείονται στο Λονδίνο αυτό το θερμό φθινόπωρο ποικίλες, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Το σενάριο των νέων πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ούτε καν το πιο αδύναμο σενάριο μίας «υπηρεσιακής» κυβέρνησης ενός «μεγάλου συνασπισμού» Συντηρητικών και Εργατικών, όπως και ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org