Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι και το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η αποκατάσταση των πληγέντων θα μείνει στα χαρτιά... Πέρα από όλα τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα δοθεί παράταση αναστολής των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των εξώσεων μέχρι τις 31/7/2020. Θυμίζουμε ότι η τωρινή αναστολή, από την προηγούμενη κυβέρνηση, λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι παρατείνεται η προθεσμία για στεγαστική συνδρομή μέχρι τις 31/12/2019. Ολες αυτές οι προθεσμίες, από τις οποίες εξαρτάται στην πραγματικότητα αν οι πυρόπληκτοι θα συνεχίσουν να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, σε συνδυασμό με τη μεγάλη καθυστέρηση των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση των καμένων κατοικιών, λειτουργούν σαν θηλιά στο λαιμό των πληγέντων και αξιοποιούνται ως μέσο εκβιασμού. Πραγματική λύση για όσους έζησαν τον εφιάλτη και πληρώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες, είναι η πλήρης αποκατάστασή τους, με ουσιαστικά μέτρα στήριξης και όχι με αποσπασματικές και ανεπαρκείς παροχές, που έχουν μάλιστα ημερομηνία λήξης και η παράτασή τους εξαρτάται από την «καλή προαίρεση» της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Να σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία και να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά.

Φακέλωμα

Οι νέοι μηχανισμοί «φακελώματος» που στήνει το κράτος, ειδικά για τους εργαζόμενους, με την αγαστή συνεργασία της ΕΕ και των άλλων αστικών κομμάτων, κάνουν το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας να μοιάζει με ...νηπιαγωγείο. Το μητρώο συνδικάτων που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, θα επιτρέπει την πρόσβαση της εργοδοσίας σε προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου, όπως αν συνδικαλίζεται, πόσο συνεπής είναι στις ταμειακές υποχρεώσεις του απέναντι στο σωματείο, σε ποιες ψηφοφορίες συμμετείχε, ακόμα και τι ψήφισε (ας όψονται οι εργοδοτικοί διαχειριστές αυτών των ηλεκτρονικών συστημάτων, που είναι πλειοψηφία στα σωματεία). Κι όποια πληροφορία τού ξεφεύγει από εκεί, θα μπορεί ο εργοδότης να την αναζητά στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν άλλοι κρατικοί οργανισμοί και στους οποίους θα έχει πρόσβαση όταν είναι να προσλάβει κάποιον εργαζόμενο, με πρόσχημα την αναζήτηση του ποινικού του μητρώου. Με εκείνα και με τα άλλα, στήνεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής τεράστιων διαστάσεων, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ολα αυτά μπορεί και πρέπει να τα ακυρώσει το εργατικό κίνημα, βάζοντας στην μπάντα τους κάθε λογής εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές και στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική που στηρίζουν μαζί με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

«Φωνή» της ΕΕ

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ κάλεσε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» να σταματήσει την πώληση προϊόντων που φέρουν το σφυροδρέπανο, επειδή «προσβάλλει τα θύματα του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού». Το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του Λιθουανού υπουργού δεν προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι σε Βαλτικές χώρες, όπως η Λετονία, οι κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει τα Κομμουνιστικά Κόμματα και τα σύμβολα, την ώρα που διοργανώνουν φιέστες για να τιμήσουν τους συνεργάτες των SS. «Η "Amazon" διανέμει ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα που φέρουν σύμβολα της κομμουνιστικής τυραννίας, της ΕΣΣΔ, συνεργάτριας των χιτλερικών στα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το 2004. Δεν πρόκειται για κάποιον γραφικό τύπο, αλλά για τη «φωνή» της ίδιας της ΕΕ, που έχει για επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Καθόλου τυχαία, ο Λιθουανός συνέδεσε την «έκκλησή» του προς την «Amazon» με την «επέτειο» της 23ης Αυγούστου, που έχει καθιερωθεί από την ΕΕ ως «ευρωπαϊκή μέρα μνήμης των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού» (με αφορμή το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, που υπογράφτηκε πριν από 80 χρόνια), σε μια χυδαία προσπάθεια αναθεώρησης και ξαναγραψίματος της Ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών.

Απέτυχαν

Την επιθυμία τους ως πραγματικότητα παρουσιάζουν η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ορισμένα ΜΜΕ, που καλλιεργούν το προφίλ της «διοίκησης που συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις» και παίρνει εύσημα γι' αυτό. Ετσι, ενέταξαν και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτούς που «(...) συνεχάρησαν τον περιφερειάρχη για τη δημοκρατική και ανοιχτή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και της διοίκησης, αλλά και για τη συνεχή διάθεση συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης». Μάλιστα, για να κάνουν πιο αληθοφανές το «ρεπορτάζ» τους, εμφανίζουν τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να λέει ότι «αν και πιστεύουμε σε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, εντούτοις κατορθώσαμε να συνεργαστούμε. Παράλληλα με τις διαφορετικές απόψεις μας συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε όλοι μαζί για τα προβλήματα της περιοχής». Ο ίδιος βέβαια στην τοποθέτησή του (βρίσκεται στα πρακτικά και είναι διαθέσιμη σε όλους) ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του συνδυασμού μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οι τοποθετήσεις μας συνέβαλαν στο να αναδειχθούν προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της Περιφέρειάς μας. Η όποια μεταξύ μας διαφωνία, μιας που εμείς στηρίζουμε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, ήταν και για εμάς ευεργετική στο βαθμό που μας βοηθούσε να βελτιώνουμε κάθε φορά και να εμπλουτίζουμε τις θέσεις μας για τα διάφορα ζητήματα»! Πονηρό το σενάριο της «συναίνεσης» που έγραψαν για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά στη διανομή των ρόλων απέτυχαν παταγωδώς σε ό,τι αφορά τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 24 Αυγούστου

1832 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Νικολά Καρνό (δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής - Κύκλος Καρνό).

1891 Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον καταθέτει αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για την κινηματογραφική κάμερα και τη μηχανή προβολής.

1899 Γεννιέται ο Αργεντινός λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1929 Γεννιέται ο Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), καθώς και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

1944 Κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία Εθνικής Σωτηρίας από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στην οποία μετέχουν πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση του ΕΑΜ πραγματοποιείται στο γήπεδο του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.

1952 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαίνει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου Κένζι Μιζογκούτσι.

1975 Τελειώνει η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.

1994 Μονογραφείται η Συμφωνία του Οσλο μεταξύ Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Κυριακή 25 Αυγούστου

1819 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1826 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα (εκτός από την Ακρόπολη). Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης, η οποία παραδόθηκε στις 5 Ιούνη 1827.

1867 Πεθαίνει ο Βρετανός φυσικός και χημικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης χωρητικότητας πυκνωτή.

1908 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Ανρί Μπεκερέλ, ο οποίος ανακάλυψε τη ραδιενέργεια. Το 1903 βραβεύτηκε μαζί με το ζεύγος Κιουρί με το Νόμπελ Φυσικής, ενώ το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας.

1918 Γεννιέται ο Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, απ' τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.

1929 Οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Λουπένι της Ρουμανίας κατέρχονται σε απεργία. Η κυβέρνηση στέλνει εναντίον τους δυνάμεις του στρατού, οι οποίες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν 62 εργάτες. Τα ταξικά εργατικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς το ρουμανικό προλεταριάτο διαμαρτυρόμενα έντονα για τη δολοφονική αυτή επίθεση.

1931 Στη Βρετανία σχηματίζεται «εθνική κυβέρνηση» συνασπισμού για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, με πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Ρ. Μακντόναλντ.

1940 Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εντάσσονται στη Σοβιετική Ενωση.

1975 Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, 36 αμερικανικές εταιρείες διέθεσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας για δωροδοκίες Αμερικανών και ξένων πολιτικών. Μεταξύ αυτών, η «Exxon», η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση, διέθεσε 46 εκατομμύρια δολάρια και η «Λόκχιντ» 22 εκατομμύρια.

1989 Μετά από ένα ταξίδι στο Διάστημα, που κράτησε δώδεκα χρόνια, το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2» πετάει πάνω από τα σύννεφα του γιγάντιου πλανήτη Ποσειδώνα και του δορυφόρου του Τρίτωνα, στέλνοντας στη Γη φωτογραφίες από βαλτώδεις περιοχές, παγωμένες λίμνες και κρατήρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ