Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Μόσχας με αίτημα να επιτραπεί σε «ανεξάρτητους» υποψηφίους και υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως η Αγία Πετρούπολη, το Ροστόφ ον Ντον και το Μπριάνσκ. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα στα τέλη Ιούλη και στις αρχές Αυγούστου.

Η διαδήλωση στη Μόσχα διεξήχθη, όπως προβλέπεται, με την άδεια των αρχών. Στο τέλος εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης» και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης, παρά την απαγόρευση, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει την περιοχή και να προχωρήσει σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, συνελήφθησαν 136 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 30 έφηβοι. Οι τελευταίοι αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Την Παρασκευή το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την αμερικανική πρεσβεία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας με το να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της χάρτη που έδειχνε την πορεία μια «μη νόμιμης διαδήλωσης» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου στη Μόσχα.

Η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών «Roscomnadzor» ζήτησε από την «Google» να σταματήσει να διαφημίζει «παράνομα μαζικά γεγονότα» στην πλατφόρμα YouTube, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα το θεωρήσει παρέμβαση στην κυριαρχία της, εχθρική επιρροή και παρεμπόδιση δημοκρατικών εκλογών, αν η «Google» δεν ανταποκριθεί στο αίτημα, και η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει αναλόγως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ