Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις

Αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις στα νησιά Μπαρμπάντος

Από τη διαδήλωση στο Καράκας στις 10/8 ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ

PRENSA PRESIDENCIAL

Από τη διαδήλωση στο Καράκας στις 10/8 ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ
Την αναστολή της συμμετοχής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο τραπέζι του διαλόγου με την αντιπολίτευση στα νησιά Μπαρμπάντος - που γίνεται με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας - ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ως αντίδραση στις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και κρατικές επιχειρήσεις, κυρώσεις που στηρίζει η αντιδραστική αντιπολίτευση υπό τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σε μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στο Καράκας και άλλες πόλεις και διοργανώθηκαν από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), με το σύνθημα «Οχι άλλο Τραμπ» εκφράστηκε η αντίθεση στις νέες κυρώσεις και δηλώθηκε ότι θα συγκεντρωθούν 13 εκατομμύρια υπογραφές καταδίκης αυτής της επιθετικής πολιτικής του οικονομικού αποκλεισμού, οι οποίες θα κατατεθούν ως διαμαρτυρία στον ΟΗΕ.

Από τη λεωφόρο Σούκρε στο Καράκας, ο Βενεζουελανός Πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση υπό τον Γκουαϊδό ότι «σχεδιάζει να παραδώσει τη χώρα ως μια αποικία των ΗΠΑ ζητώντας τις κυρώσεις» και ότι «ποτέ δεν υπήρξε από την αντιπολίτευση μια συμπεριφορά τόσο καταστροφική, τόσο μαριονέτας, υποταγής και ξεπουλήματος της πατρίδας». Ταυτόχρονα, εξηγώντας την αναστολή συμμετοχής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις συζητήσεις στα Μπαρμπάντος, τάχθηκε «υπέρ του διαλόγου, ανεξάρτητου, πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού», τονίζοντας ότι «πιστεύει στην επίλυση της σύγκρουσης με σεβασμό του Συντάγματος και του λαού», για να σημειώσει ότι «έχουμε προετοιμαστεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά με σεβασμό της Βενεζουέλας».

Χτες επίσης είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης για να παρθούν μέτρα ενάντια στους προδότες της πατρίδας, κάτι που αφηνόταν να εννοηθεί ότι θα σήμαινε διάλυση της Βουλής, που ελέγχει η αντιπολίτευση. Θυμίζουμε ότι από το 2016 έχει κηρυχθεί άκυρη η λειτουργία της λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στη συνέχεια συστάθηκε Συνταγματική Εθνοσυνέλευση για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής, με τη συμμετοχή μόνο του ΕΣΚ (αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν μη συμμετέχοντας στην εκλογή της).

Πάντως, το παζάρι που φαίνεται ότι προσωρινά διακόπτεται, έχει έντονα στηλιτευτεί από το ΚΚ Βενεζουέλας, το οποίο προειδοποιεί για τον «κίνδυνο μιας συμφωνίας στις πλάτες του λαού και κατά των συμφερόντων του». Πρόσφατα είχε τονίσει ότι ούτε οι δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία - όπως κάνει κριτικά και το ΚΚ Βενεζουέλας - δεν έχουν ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητιέται στα Μπαρμπάντος. Ταυτόχρονα έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία με το ΚΚ Βενεζουέλας, που είχε υπογραφτεί το Φλεβάρη του 2018 για τη στήριξή της, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Επίσης καταγγέλλει την εξελισσόμενη εκ νέου ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, την επίθεση της εργοδοσίας σε ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις με απολύσεις εργαζομένων και τη μη τήρηση Συλλογικών Συμβάσεων, που κλιμακώνεται καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και εντείνεται η επίθεση των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org