Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πιέσεις για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το θέμα των «ανεπαρκών» γερμανικών αμυντικών δαπανών επανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, απειλώντας με συνέπειες, όπως απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

«Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ο Αμερικανός φορολογούμενος να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί να χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς», δήλωσε ο Γκρενέλ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Είχε προηγηθεί δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Βαρσοβία, ότι αντίθετα με τη Γερμανία, η Πολωνία εκπληρώνει τη ΝΑΤΟική υποχρέωσή της να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την «άμυνα» και θα καλωσόριζε με χαρά στρατιωτικούς των ΗΠΑ από τη Γερμανία.

Τον Ιούνη, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα υπέγραψε με τον Ντόναλντ Τραμπ συμφωνία για αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία κατά 1.000 στελέχη, στα 5.500. Τότε ο Τραμπ είχε διευκρινίσει ότι τα στρατεύματα θα μεταφερθούν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πιθανώς από τη Γερμανία, λέγοντας μάλιστα ότι η χώρα πρέπει να επιβραβευτεί που εκπληρώνει τη ΝΑΤΟική «νόρμα» του 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η μεταφορά Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία σχετίζεται κυρίως με την ενίσχυση της αμερικανικής και ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στα ευρωπαϊκά σύνορα με τη Ρωσία.

Στη Γερμανία (Στουτγκάρδη, Ραμστάιν, Γκράφενβερ) σταθμεύουν σήμερα περισσότεροι από 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, ενώ στις βάσεις απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Γερμανοί.

Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμμένει στην αρχή ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχου ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση χρέους για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα «προστασίας του περιβάλλοντος». Στο μεταξύ, συμπρόεδρος των Πρασίνων - που διεκδικούν κυβερνητικά πόστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - κλιμάκωσε σήμερα τις πιέσεις στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ να εγκαταλείψουν το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος (ενίσχυσης «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων) με νέο χρέος. «Θα χρειαστούμε τεράστιες επενδύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org