Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Από τη συνάντηση του Καταριανού ΥΠΕΞ (δεξιά) με τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη
Από τη συνάντηση του Καταριανού ΥΠΕΞ (δεξιά) με τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανώτατοι αξιωματούχοι σε Ιράκ, Ιράν και Κατάρ φαίνεται να συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η παρουσία δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (πιθανώς του Ισραήλ) στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου κλιμακώνει την ένταση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους σύγκρουσης και «δεν εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Χακίμ έκανε χτες την αρχή, σημειώνοντας με σχετική ανάρτησή του στο «Twitter» πως το Ιράκ και οι χώρες του Κόλπου δεν χρειάζονται ξένες δυνάμεις για να εξασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και ότι η παρουσία και μόνο των τελευταίων «αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις». Η αντίδρασή του θεωρήθηκε απάντηση στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημιουργήσει και να προωθήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες τη ναυτική επιχείρηση «Sentinel», με τη συμμετοχή της Βρετανίας, πιθανώς της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, της Ν. Κορέας και δεκάδων άλλων συμμάχων τους. Στην επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, φέρεται πως συμμετέχουν ήδη και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δίνοντας «ευαίσθητες πληροφορίες» στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους...

Πριν από τις δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού, ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συνάντησε τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ Αλ Θάνι, αναδεικνύοντας τις σχέσεις Ιράν - Κατάρ, που έχουν γίνει στενότερες τα τελευταία χρόνια, από την ανάγκη εκμετάλλευσης των γιγάντιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου South Pars και North Dome. Οι σχέσεις αυτές, είπε, αποτελούν «πρότυπο πολιτικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και περιφερειακών δυνάμεων». Ο Αλ Θάνι από την πλευρά του επισήμανε τις «στενές, αδελφικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διμερών διαβουλεύσεων «για περιφερειακά και διμερή ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι το Κατάρ - το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή - είναι έτοιμο «να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Πριν από τη συνάντηση Ζαρίφ - Θάνι πραγματοποιήθηκε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία του Καταριανού εμίρη με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, κατά την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε τα μέτρα των ΗΠΑ και περιφερειακών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο «μέτρα πρόκλησης της ανασφάλειας στην περιοχή», καθώς οι κινήσεις αυτές «κάνουν πιο σύνθετες και πιο επικίνδυνες τις περιφερειακές προκλήσεις». Υποστήριξε ακόμα ότι το Ιράν «δίνει μεγάλη προσοχή στη βελτίωση της ασφάλειας» στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στη Θάλασσα του Ομάν. Ο Καταριανός εμίρης από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε χτες η προειδοποίηση του Ιρανού αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού και των «Φρουρών της Επανάστασης», ναυάρχου Αλιρεζά Τανγκσίρι, πως το Ιράν μπορεί, εφόσον εκτιμήσει πως συντρέχουν λόγοι, να καταλάβει οποιοδήποτε ξένο σκάφος «ανά πάσα στιγμή» στον Περσικό Κόλπο, ακόμα κι αν ακολουθείται από αμερικανικό, βρετανικό ή άλλο σκάφος... Ο Ιρανός αξιωματούχος, μιλώντας στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο «Mayadeen», προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μη στείλει ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο «εκτός από το ότι είναι παράνομο, μπορεί και να οδηγήσει σε περιφερειακή σύγκρουση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ