Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται χτες στο αεροδρόμιο, όπου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Η κινεζική κυβέρνηση επιτέθηκε στους διαδηλωτές κάνοντας λόγο για «πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας». Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνγίνγκ, ζήτησε το Σάββατο «επισήμως από τη Βρετανία να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Είχε προηγηθεί την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, με την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ (πρώην βρετανική αποικία), κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ράαμπ ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «πλήρως ανεξάρτητης έρευνας» σχετικά με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Επίσης, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δημοσιεύματα κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης για μια Αμερικανίδα διπλωμάτισσα που συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων «έχουν γίνει από ανεύθυνα, επικίνδυνα άτομα».

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν πριν από περίπου δύο μήνες ενάντια σε σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Η ψήφισή του ανεστάλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ