Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με νέα «σχήματα» στους ανταγωνισμούς που απειλούν τους λαούς

Με τη συμμετοχή στη διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ολοκληρώθηκε η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην περιοχή

Από τη χτεσινή διάσκεψη
Από τη χτεσινή διάσκεψη
Μια αναφορά περί «δίκαιου διαμοιρασμού» των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ «των δύο κοινοτήτων» του νησιού, στο «πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού, ήταν η περιβόητη «στήριξη» των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, στην οποία αναφέρθηκαν ο Κ. Χατζηδάκης και ο Γ. Λακκοτρύπης, από τη χτεσινή τετραμερή 1η Υπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (Γιουβάλ Στάινιτζ), με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, Φρ. Φάνον.

Στο κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης καταγράφεται το σύνολο των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, με τις οποίες στοιχίζονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των άλλων τριών χωρών, με κύριο στοιχείο την περαιτέρω «προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής», με σαφές μέτωπο προς άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις και κυρίως τη Ρωσία.

Καταγράφονται επίσης διακηρύξεις για ένταση της οικονομικής συνεργασίας των τριών «εταίρων» και των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, μεταξύ άλλων «σε σχέδια υποδομής, στις ΑΠΕ και στην ενεργειακή αποθήκευση, στην προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, στην περιβαλλοντική προστασία και στην κυβερνοασφάλεια».

Επιβεβαιώνοντας και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνεπάγεται η δραστηριότητα των πολυεθνικών ομίλων σε στεριά και θάλασσα, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να προετοιμάσουν μια συνολικότερη συμφωνία, η οποία θα ιδρύει έναν «κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου», συνοδεύοντας μάλιστα τη διακήρυξη αυτή με ευχολόγια να μη συμβεί το μοιραίο...

Ειδική αναφορά γίνεται στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου «East Med», για τον οποίο τονίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους», χαρακτηρίζοντας το έργο «μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ακόμη η Διυπουργική Συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας το Δεκέμβρη του 2018, για την υλοποίηση του «East Med», σημειώνοντας ότι αυτή «θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Η επισήμανση αυτή απευθύνεται προφανώς στην κυβέρνηση Σαλβίνι, που το τελευταίο διάστημα μέσω επίσημων δηλώσεων στελεχών της έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Χωρίς να αναφέρονται πουθενά η Τουρκία και οι προκλήσεις της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, στο ανακοινωθέν γίνεται μια τυπικού χαρακτήρα επισήμανση για «τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θάλασσα του Αιγαίου».

Οι δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κοινή δήλωση των υπουργών «καλύπτει πλήρως» τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Γ. Στάινιτζ αναφέρθηκε στις επικείμενες εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που - όπως είπε - «δείχνει ότι η Ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις - όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου - αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία»...

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο «φέρνουν πιο κοντά» τις περισσότερες χώρες της περιοχής, ενώ ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Φρ. Φάνον τόνισε ξανά το ρόλο της Ελλάδας ως «ενεργειακής γέφυρας» για την ΕΕ, με τα έργα υποδομής που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζονται με ιδιαίτερη «θέρμη» από τις ΗΠΑ, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ