Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Εφησυχασμός για τις εξελίξεις και εξωραϊσμός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επίσκεψη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λάρισας που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό

Με φόντο τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, έγινε χτες η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και της στρατιωτικής ηγεσίας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γ. Καμπά, και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γ. Μπλιούμη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της 1ης Στρατιάς.

Στην επίσκεψη παρέστη και ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής. Εγινε αναλυτική ενημέρωση από τον διοικητή του σχηματισμού, αντιστράτηγο Κ. Φλώρο, για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Στρατιάς.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός έκανε λόγο για «ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις» που παρέχουν «μια πλήρη, ισχυρή, τρομακτική θα έλεγα, για όσους επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδας, "ομπρέλα ασφαλείας", σε όλο το εύρος της Ελλάδας».

Λίγο αργότερα ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στην επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους για τις παραβιάσεις των Τούρκων και τις κινήσεις τους στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή «την ώρα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και να εφαρμόσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτού του τύπου οι συμπεριφορές (...) συνιστούν τελικά "Μέτρα Κατεδάφισης Εμπιστοσύνης" και ως τέτοια τα βλέπουμε».

Για τα μάτια των ΗΠΑ

Ο υπουργός επέμεινε, εξάλλου, να παραπέμπει στην προστασία που τάχα απολαμβάνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, καλλιεργώντας επικίνδυνο εφησυχασμό.

Υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Τόσο η ΕΕ αντιδρά - κατά κάποιους χλιαρά, αλλά πάντως αντιδρά - αλλά και οι ΗΠΑ δυσανασχετούν (σ.σ. από τις κινήσεις της Τουρκίας) και αντιλαμβάνονται εντέλει ότι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή δεν είναι άλλος από την Ελλάδα, η οποία πλέον λειτουργεί στα μάτια των ισχυρών συμμάχων της ως παράγοντας σταθερότητας, προαγωγής της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, τελικά ως πάροχος ασφάλειας. Και αυτό από μόνο του αποτελεί κέρδος».

Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τη Λάρισα, όπου οι εγκαταστάσεις και στρατιωτικές υποδομές που φιλοξενεί αξιοποιούνται από τους Αμερικανούς, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Ελλάδας ως «γεωπολιτικού μεντεσέ» στα σχέδια και στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς τους.

Θυμίζουμε ότι στην αεροπορική βάση Λάρισας ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (που έστρωσε και σε αυτήν την περίπτωση το δρόμο στη ΝΔ) σταθμεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper» των ΗΠΑ, τα οποία, υπό το πρόσχημα αλλεπάλληλων συνεκπαιδεύσεων, περιπολούν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική - Μέση Ανατολή - Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης ότι κλιμάκιο τεχνικών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ πραγματοποίησε πρόσφατα αυτοψίες σε αεροδρόμια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, εξετάζοντας την κατάσταση των υποδομών, με στόχο τη «φιλοξενία» και άλλων τέτοιων μέσων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ήδη από τις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ΗΠΑ υπέβαλαν μέσω ΝΑΤΟ αίτημα στο ΓΕΕΘΑ να μετασταθμεύσουν εδώ και τα ακόμα πιο εξελιγμένα UAV τους, «Global Hawk», τα οποία και αναμένονται, ενώ λόγος γίνεται και για αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, ενισχύοντας την «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, κυρίως με παραχώρηση νέων βάσεων και άλλων υποδομών για μόνιμη χρήση από τους Αμερικανούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org