Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Εμπαιγμός για τους ασθενείς, «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται άρθρα σχετικά με την έγκριση χορήγησης και διάθεσης φαρμάκων. Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις σχετικές διατάξεις, δεν πρόκειται για άρση των εμποδίων διάθεσης αυτών των φαρμάκων, δηλαδή των ειδικών διαδικασιών έγκρισης ή των γνωμοδοτήσεων της ειδικής επιτροπής ή της έγκρισης από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, που με πρόσχημα την υπερσυνταγογράφηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς θεσπίστηκαν, στη λογική του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η προέγκριση και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οι απορρίψεις και τα πλαφόν, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς, όπως τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για μια σειρά από φάρμακα και εξετάσεις που έχουν ανάγκη και τα οποία δεν καλύπτονται, να αντιμετωπίζουν την αδυναμία των μονάδων, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, χειρουργεία κ.λπ., εξαναγκάζοντάς τους να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας επιπλέον ποσά.

Θα συνεχιστούν δηλαδή η συμμετοχή κατά 15% στις εργαστηριακές - διαγνωστικές εξετάσεις, η πληρωμή από 30% έως 50% της τιμής των νοσηλίων στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η ξεχωριστή επιπλέον αμοιβή των γιατρών, η συμμετοχή κατά 10% των ασθενών στην πληρωμή για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, θα συνεχιστεί επίσης η συμμετοχή στα φάρμακα ακόμα και έως 80%.

Θα συνεχιστεί η μηδενική στην ουσία κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αφού τα 100 εκατομμύρια που δίνονται για τους ανασφάλιστους τα δύο τελευταία χρόνια δεν φτάνουν ούτε για να εμβολιαστούν για τη γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο ή για τα φάρμακά τους. Θα συνεχιστεί τέλος η επιβολή της εισφοράς στον κλάδο Υγείας, κατά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δηλαδή η κατά 770 εκατομμύρια το χρόνο αφαίμαξη των συνταξιούχων.

Οπως τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όλα αυτά «αποκαλύπτουν πως η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Πρόνοια, θα βαθαίνει, όπως και οι περικοπές, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και υγειονομικών. Αυτό εξάλλου επιτάσσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία».

Κι από πάνω, επισήμανε, η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 80 προσφέρει στους φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους έναν ακόμα μποναμά, με την υπαγωγή των χρεών τους στις 120 δόσεις για την εξαετία 2013 - 2018. Να ρυθμίσουν δηλαδή αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα πρέπει να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το γνωστό claw back). Αυτό έρχεται να προστεθεί στα 20 εκατ. ευρώ που τους δώρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις επιστροφές αυτές.

Η δικαιολογία της ΝΔ - όπως και του ΣΥΡΙΖΑ πριν - είναι «η διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην φαρμακευτική περίθαλψη». Δηλαδή, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, όχι μόνο ικανοποιεί αξιώσεις των επιχειρηματιών, αλλά επιπρόσθετα «εκβιάζει το λαό πως αν δεν γίνει η ρύθμιση, ενδεχομένως θα υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβασή του σε φάρμακα. Μονά - ζυγά χαμένος ο λαός...».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org