Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Διαμαρτυρία φοιτητών, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση του ασύλου δήλωσαν φοιτητές και εργαζόμενοι, που χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα Προπύλαια, την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου που περιέχει την διάταξη για την κατάργησή του (βλέπε σελ. 4-5).

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυνε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που χτες το πρωί πραγματοποίησε παρέμβαση στα Προπύλαια, αναρτώντας γιγαντοπανό με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το άσυλο!», μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας στην αγωνιστική κινητοποίηση. Με κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες συνδικάτων και εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Αφροδίτη Τουτουντζή, από τις Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το άσυλο, έκανε λόγο για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους! Είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων μας, που βάζουν στο στόχαστρο αυτήν την πολιτική, διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή! Γι' αυτό και μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, μπορούν να το υπερασπιστούν!».

Το γιγαντοπανό στα Προπύλαια
Το γιγαντοπανό στα Προπύλαια
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Χριστοφόρου, καθηγητής στο ΕΜΠ, τονίζοντας: «Το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου μπορούν και θα το υπερασπιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συνδικαλιστικοί φορείς των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική που διαμορφώνει τη σημερινή κατάσταση στα Ιδρύματα. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά και στη ζωή».

Δε θα τους περάσει!

Στο κάλεσμά του προς τα σωματεία για τη χτεσινή κινητοποίηση, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο μέσα στο κατακαλόκαιρο επιδιώκει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, αφού το πανεπιστημιακό άσυλο, κατάκτηση του φοιτητικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, ήταν πάντα καρφί στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε ένα χώρο όπου θα ανθούν οι μπίζνες και τα κέρδη τους.

Είναι ένα μέτρο καταστολής που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της χωρίς φραγμούς και εμπόδια, επιδιώκοντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές, όπως και στους χώρους δουλειάς (...)


Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, που συμφωνούν στη γενική στρατηγική του κεφαλαίου για τα πανεπιστήμια, δεν ενδιαφέρονται για το πώς ζουν και μορφώνονται οι φοιτητές. Οι συνθήκες στις εστίες είναι κακές και αυτές αφορούν μόνο ένα μικρό τμήμα φοιτητών. Το κόστος σπουδών γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Η υποχρηματοδότηση έχει διαμορφώσει τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια, συγγράμματα, φωτισμό, φύλαξη, καθαριότητα.

Διευρύνεται όμως η ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια. Προωθείται η ανάπτυξη της Ερευνας με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, τις περισσότερες φορές είναι έρμαια και χωρίς καμία προστασία στην άγρια εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως απέδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα του βασανισμού "πρακτικάριου" στον κλάδο του Τουρισμού, στην Κέρκυρα.

Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συμπληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που χτυπούν συλλογικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, μειώνουν μισθούς, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ιδιωτικοποιούν την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δε θα τους περάσει! Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα θα υπερασπιστούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Θα υπερασπιστούν το άσυλο. Θα δυναμώσουμε τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Θα δυναμώσουμε τους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org