Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση μετά τις «κακόβουλες διαρροές» κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

Παραιτήθηκε χτες ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντάσεις στις «διατλαντικές» σχέσεις των ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας, σε μια χρονική συγκυρία που η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει αναβάθμισή τους και ενόψει του Brexit, έχει επιφέρει η διαρροή των απόρρητων διπλωματικών σημειωμάτων του Βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Στα σημειώματα ο Κιμ Ντάροκ εξέφραζε αρνητική άποψη για την αμερικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας αιχμηρούς χαρακτηρισμούς.

Χτες, ο Ντάροκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς «από τη διαρροή επίσημων εγγράφων υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για τη διάρκεια της υπολειπόμενης θητείας μου» και η «παρούσα κατάσταση καθιστά αδύνατο να διατελέσω τον ρόλο μου όπως θα ήθελα». Είχε προηγηθεί προχτές το βράδυ ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για τη διαδοχή της Τ. Μέι στην προεδρία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, όπου ο Τζόνσον (θεωρείται φαβορί) δεν στήριξε τον Βρετανό πρέσβη, ενώ ξεκαθάρισε πως η καλή σχέση με τις ΗΠΑ είναι «εξαιρετικής σημασίας».

H Τ. Μέι, σχολιάζοντας την παραίτηση, επανέλαβε χτες τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «η καλή διακυβέρνηση εξαρτάται από τους δημόσιους υπαλλήλους που πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν πλήρεις και ειλικρινείς συμβουλές». Το ΥΠΕΞ δήλωσε πως ο Ντάροκ υπήρξε στόχος μιας «κακόβουλης διαρροής» και εξήρε το έργο του, ενώ διενεργούνται έρευνες για τον υπεύθυνο των διαρροών που βλάπτουν τις σχέσεις Βρετανίας - ΗΠΑ.

Νέα επίθεση Τραμπ

Νωρίτερα, συνεχίζοντας την επίθεση κατά του Βρετανού πρέσβη αποκαλώντας τον «ηλίθιο τύπο», αλλά και της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε την αντίθεσή του για τη συμφωνία Brexit που έχει διαπραγματευτεί η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ: Ο Βρετανός πρέσβης «θα έπρεπε να μιλήσει στη χώρα του και στην πρωθυπουργό Μέι για την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του Brexit και να μην ενοχλείται από την κριτική μου για τους κακούς χειρισμούς».

«Της είπα πώς να κάνει αυτή τη συμφωνία (Brexit), αλλά ακολούθησε τον δικό της ανόητο τρόπο - δεν μπόρεσε να το κάνει. Καταστροφή!», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ σήμερα έχουν «με διαφορά» την καλύτερη οικονομία και τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο.

Η διαρροή των διπλωματικών σημειωμάτων ενόψει Brexit - όπου βασική επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, κάτι που αξιοποιεί και στα παζάρια με την ΕΕ - δεν είναι τυχαία. Eνδεχομένως να στοχεύει στο να επιβαρύνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αλλά και την ήδη δύσκολη διαδικασία του Brexit.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org