Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων: Συνθήκες δουλειάς που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη πάλης για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • Ασφαλιστικό: Το στόχο του κεφαλαίου για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προκρίνει σταθερά ο ΟΟΣΑ
  • «Θριάσιο» Νοσοκομείο: Στενάζουν τμήματα, κλινικές, εργαζόμενοι και ασθενείς από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία
  • Κλαδικά συνδικάτα: Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική προσπάθεια χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Συνθήκες αμοιβής και δουλειάς που φέρνουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων
Στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων απευθύνεται με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους να οργανωθούν στις γραμμές του και να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η δουλειά χωρίς σταθερό μισθό, η πληρωμή «με το κομμάτι», η απουσία στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η γενικευμένη ανασφάλεια, είναι ορισμένες πλευρές των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες αγοράς και κοινής γνώμης. Οι ίδιες αυτές πλευρές εξηγούν γιατί το σωματείο έχει προτάξει στο άνοιγμά του στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης.

Με αφορμή τις σχετικές πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ξεκίνησαν πρόσφατα και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Αναστασία, εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, για το εργασιακό τοπίο στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς.

Μισθωτή εργασία που συγκαλύπτεται με «μπλοκάκια» και με καθεστώς «ελεύθερου επαγγελματία»

Στη βάση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, βρίσκεται το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται τυπικά ως μισθωτοί, παρά το γεγονός ότι στην ουσία δουλεύουν με όρους μισθωτής εργασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, εργάζονται με το γνωστό «μπλοκάκι». Ακόμα χειρότερα, εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως καλούνται να δουλέψουν με το καθεστώς του «τίτλου κτήσης» (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), πράγμα που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και ότι θα επιβαρυνθούν με το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ οι εργοδότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση, Δώρα, επιδόματα, άδειες, αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας είναι... άγνωστες λέξεις για τους εργαζόμενους.

«Είμαστε τελείως ακάλυπτοι στο ενδεχόμενο της ανεργίας», λέει η Αναστασία και προσθέτει πως η ανασφάλεια αναγκάζει τους εργαζόμενους να κυνηγάνε το μεροκάματο σε δυο και τρεις εταιρείες, να δουλεύουν από τη μια στην άλλη ανάλογα με το ποια έχει ή δεν έχει δουλειά.

Χωρίς μεροκάματο μένουν οι εργαζόμενοι ακόμα κι όταν αρρωστήσουν, αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια ούτε επίδομα ασθενείας. Το ίδιο συμβαίνει για τις μέρες του έτους κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι θα απουσιάσουν για να αναπαυθούν, καθώς δεν υπάρχει κανονική άδεια. «Οχι ότι θα σε εμποδίσει κάποιος να λείψεις, αλλά για τις μέρες που λείπεις από τη δουλειά δεν θα πάρεις φράγκο. Αρα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για άδεια», ξεκαθαρίζει.

Ανάμεσα στα εργασιακά δικαιώματα που στερούνται, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι παροχές για την προστασία της μητρότητας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι γυναίκες. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας οι εργαζόμενες βρίσκονται «εκτός δουλειάς, χωρίς άδεια και επίδομα».

Αβεβαιότητα, χαμηλές αμοιβές και καθυστέρηση στα δεδουλευμένα

«Δουλεύουμε στον χώρο του εκάστοτε εργοδότη, στα χρονικά πλαίσια που μας θέτει, με τους όρους που θέτει», σημειώνει η Αναστασία. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί, ενώ η εταιρεία τους ζητά να της κάνουν γνωστό «το μηνιαίο πρόγραμμα με βάση το οποίο θα δουλέψουμε», για τους ίδιους τους εργαζόμενους το ποσό της αμοιβής τους παραμένει άγνωστο, μέχρι να φτάσει η ώρα να πληρωθούν.

Η πληρωμή «με το κομμάτι», σημαίνει ότι ο μισθός του κάθε εργαζόμενου διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των ερωτηματολογίων που συμπληρώνει στο πλαίσιο μιας έρευνας.

«Δεν σου λένε ποτέ την τιμή όταν αρχίζει η έρευνα», τονίζει η Αναστασία. «Κανονικά η εταιρεία πρέπει να κάνει δοκιμαστικό ερωτηματολόγιο από το οποίο θα προκύπτει η διάρκεια και το επίπεδο δυσκολίας», ώστε με βάση αυτά να διαμορφώνεται και η αμοιβή. Ωστόσο, «οι περισσότερες εταιρείες δεν μπαίνουν καν σε αυτόν τον κόπο»... Πρακτικά, «σε βάζουν πρώτα και τη δουλεύεις την έρευνα κι αν δουν ότι προχωρά γρήγορα μπορεί να ρίξουν την τιμή», μας λέει.

«Οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές και να καθυστερήσουν τις πληρωμές», είναι το γενικό μοτίβο που περιγράφει. Εκτός από τη χαμηλή αμοιβή, πρόβλημα αποτελεί και η καθυστέρηση στην καταβολή της: «Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις περιμένουν τρεις μήνες, σε άλλες ακόμα και έξι μήνες για να πληρωθούν».

Παράγοντας που συμπιέζει την αμοιβή των εργαζομένων είναι και η πρακτική της υπεργολαβίας. «Αν η μια εταιρεία θέλει να γλιτώσει τα ένσημα πάει και την πουλάει σε μια άλλη εταιρεία και την κάνει αυτή», σε μια διαδικασία που καταλήγει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες αμοιβής.

Ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και δουλειά... στα όρια των αντοχών

Στο έδαφος αυτό, πολλοί εργαζόμενοι οδηγούνται να δουλεύουν όσες περισσότερες ώρες και μέρες αντέχουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν έναν μισθό που να τους επιτρέπει να βγάλουν τον μήνα. Ετσι, από το κάδρο δεν λείπουν τα 11ωρα και τα 12ωρα, η δουλειά το Σάββατο και την Κυριακή, για την οποία μάλιστα δεν καταβάλλεται καμία προσαύξηση.

Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και τις άθλιες συνθήκες όσον αφορά την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους. Οι χώροι στους οποίους στεγάζονται οι περισσότερες εταιρείες είναι ακατάλληλοι: Οι εργαζόμενοι στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά, σε χώρους χωρίς ηχομόνωση, δουλεύουν κάτω από διαρκή θόρυβο, χωρίς χώρο για διάλειμμα.

«Για παράδειγμα, ο χώρος που δουλεύω ήταν πριν ένα διαμέρισμα και τώρα έχει 75 - 80 θέσεις στο τηλεφωνικό κέντρο στην κάθε βάρδια», επισημαίνει ενδεικτικά η Αναστασία. Ο εξοπλισμός που τους παρέχεται, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ακουστικά, είναι ο πιο φθηνός με αποτέλεσμα να χαλά και να μην αντικαθίσταται. Δεν λείπουν τα παραδείγματα εταιρειών στις οποίες οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταφέρουν να τους εφοδιάσει η εταιρεία με ακουστικά.

Κάλεσμα αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Τόσο η παραπάνω κατάσταση, όσο και οι αρνητικές εξελίξεις που απειλούν να φορτώσουν στην πλάτη των εργαζομένων το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών αντιμετωπίζοντάς τους ως «ελεύθερους επαγγελματίες», αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη οργάνωσης και πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Εχουμε ανάγκη και απαιτούμε την υπογραφή συμβάσεων εργασίας για όλους, με σταθερό μισθό, σταθερό ωράριο, ασφάλιση, άδειες, επιδόματα και Δώρα, σταθερή και μόνιμη εργασία, άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τακτικά διαλείμματα», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωση, με την οποία προχωρά σε εξορμήσεις στους εργαζόμενους στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Οπως ξεκαθαρίζει, «αυτά δεν θα μας τα προσφέρουν οικειοθελώς οι εργοδότες, δεν τους συμφέρει, τους είναι "κόστος". Ο μόνος δρόμος είναι τα διεκδικήσουμε εμείς, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν μας χαρίστηκε ποτέ, και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει, κατακτήθηκαν με αγώνες».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους και να οργανώσουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΜΕΛΕΤΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
«Λαγός» για νέες και διαρκείς αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Οι κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιβεβαιώνουν την επίθεση διαρκείας στο Ασφαλιστικό
Οι κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιβεβαιώνουν την επίθεση διαρκείας στο Ασφαλιστικό
Την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια (περίοδος εργασίας) και να παίρνουν λιγότερα χρόνια σύνταξη (περίοδος συνταξιοδότησης), προκρίνει μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με πρόσχημα τη «βιωσιμότητα» των συνταξιοδοτικών συστημάτων και... την απόδοση επαρκών συντάξεων.

Για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση αυτού του πάγιου στόχου των καπιταλιστών, ο ΟΟΣΑ προβάλλει στην ίδια μελέτη και την αυτόματη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, ως έναν «έξυπνο» μηχανισμό, καθώς με μια τέτοια αυτόματη σύνδεση οι αστικές κυβερνήσεις θα αποφεύγουν την επαναλαμβανόμενη νομοθετική αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ελπίζοντας έτσι ότι θα αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις...

«Τεκμηρίωση» της ανάγκης του κεφαλαίου να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους για περισσότερα χρόνια

Η μελέτη του ΟΟΣΑ «διαπιστώνει» ότι οι ήδη νομοθετημένες αυξήσεις στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης «δεν επαρκούν», λόγω της επικείμενης αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Γι' αυτό ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ισχυρίζεται ότι χρειάζεται νέα αύξηση των ορίων.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μέχρι το 2017 «θα αυξηθούν σταδιακά περίπου κατά 3 έτη, από τα 62,9 έτη για τους άνδρες που γεννήθηκαν το 1940 σε 65,8 έτη για όσους γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά μέσο όρο». Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής όσων βρίσκονται στην ηλικία των 65 ετών «προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 6 χρόνια» μεταξύ των δύο ομάδων (των γεννηθέντων του 1940 και των γεννηθέντων του 1996) και κατά συνέπεια «το μερίδιο της περιόδου συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 10%, μεταξύ των γεννηθέντων του 1940 και του 1996».

Αντιμετωπίζοντας ως... «κατάρα» την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και άρα την αύξηση των ετών που ένας εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη, ο ΟΟΣΑ μιλά για ανάγκη πολιτικής παρέμβασης ώστε να μειωθεί η περίοδος συνταξιοδότησης. Με τον εκβιασμό ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός επιχειρεί να «τεκμηριώσει» την ανάγκη του κεφαλαίου να ξεζουμίζει για περισσότερα χρόνια κάθε εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Η αναλογία μεταξύ των περιόδων εργάσιμου βίου και συνταξιοδότησης είναι στην ουσία πολιτική επιλογή. Είναι σημαντικό να συμβάλλουμε στη διατήρηση των ποσοστών αναπλήρωσης παρά στην αύξηση της μακροζωίας. Η νομοθετημένη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (σ.σ. από τα 62,9 στα 65,8) είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για τη σταθεροποίηση της ισορροπίας μεταξύ των περιόδων συνταξιοδότησης και εργασίας. (...) Αυτό σημαίνει ότι για να σταθεροποιηθεί το μερίδιο της περιόδου συνταξιοδότησης στο τρέχον επίπεδο, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 67,2 έτη κατά μέσο όρο για τους γεννηθέντες το 1996, έναντι των 65,8 ετών που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία». Δηλαδή προτείνει η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Για να γίνει πιο «πειστικός», ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης«κατά μέσο όρο θα μειωθούν κατά 6%», παρουσιάζοντας ως αιτία... τους συνταξιούχους που ζουν περισσότερο και όχι τις διαρκείς αντιασφαλιστικές επιτροπές που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν «πρόβλημα» ονομάζει και την Ελλάδα: «Μεγάλες μειώσεις αναμένονται επίσης στη Χιλή, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Ελβετία. Αντιστρόφως, σε χώρες όπως η Εσθονία, το Ισραήλ και η Κορέα, όπου τα ποσοστά αναπλήρωσης ήταν χαμηλά, θα σημειωθούν μεγάλες αυξήσεις. Ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τσεχίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας, θα αποφύγουν τις απότομες περικοπές, με την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα εργαστούν για παραπάνω χρόνια, σύμφωνα με το αυξημένο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης».

Αποκαλυπτικές διαπιστώσεις

Εξετάζοντας το είδος των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν γίνει μέχρι τώρα, επισημαίνει ότι μια συνήθης τακτική «είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε απευθείας είτε μέσω ενός μηχανισμού αυτόματης σύνδεσης των ορίων με το προσδόκιμο ζωής. Ταυτόχρονα, οι ηλικίες συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών συγκλίνουν».

Ειδικότερα η σύγκλιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, όπως παραδέχεται και η μελέτη, πρακτικά σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας, αφού αυτή επιτυγχάνεται μέσω της εξίσωσης προς τα πάνω, με το πρόσχημα μάλιστα της ισότητας ανδρών - γυναικών!

Η μελέτη του ΟΟΣΑ αναφέρεται ακόμα στις «μεταρρυθμίσεις» δημοσίων συστημάτων Ασφάλισης από καθορισμένων παροχών σε καθορισμένων εισφορών, δηλαδή από συστήματα στα οποία ο ασφαλισμένος γνωρίζει ποια θα είναι η σύνταξή του, μετά το τέλος του εργάσιμου βίου, στα συστήματα «καθορισμένων εισφορών», στα οποία ο ασφαλισμένος γνωρίζει μόνο τι δίνει ως εισφορά, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξης μετά το τέλος του εργάσιμου βίου.

Μια τέτοια ανατροπή έγινε ήδη στην επικουρική σύνταξη στη χώρα μας, που δίνει πλέον το ΕΤΕΑΕΠ. Με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), ο οποίος ενσωμάτωσε τον σχετικό νόμο της ΝΔ του 2014 για την επικουρική, οι σημερινοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ γνωρίζουν μόνο τι εισφορά πληρώνουν (ποσοστό επί του μισθού τους), δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα λάβουν, καθώς αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η μελέτη, ως προς το σύστημα καθορισμένων εισφορών, παρατηρεί ότι υπάρχει ακόμα... ισχυρή σύνδεση εισφορών - παροχών και πως η μετάβαση σε αυτό «αποτελεί μέρος μιας τάσης για πιο εξατομικευμένες συνταξιοδοτικές παροχές». Παράλληλα, αναφέρει ότι όπου εφαρμόζονται τα συστήματα καθορισμένων εισφορών έχουν οδηγήσει «σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για μελλοντικές ομάδες συνταξιούχων», ενώ ιδιαίτερα για την Ιταλία αναφέρει ότι η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης «αποφεύγεται μόνο από την απότομη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης».

Σε άλλο σημείο της μελέτης αναφέρεται ότι «από τη δεκαετία του 1990, οι προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν επίσης καταστεί αυστηρότερες, ενώ εισήχθησαν προγράμματα πριμοδότησης/ποινών, παρέχοντας κίνητρα για επέκταση του εργάσιμου βίου και επιτρέποντας ορισμένη ευελιξία στην απόφαση συνταξιοδότησης, χωρίς να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά».

Με στόχο και την «άμβλυνση» της εργατικής - λαϊκής αντίστασης στις ανατροπές

Περιγράφοντας την εξέλιξη των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μελέτη επισημαίνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα όρια αυξάνονται «στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ».

Αναφερόμενος στη σύνδεση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, ο ΟΟΣΑ τη χαρακτηρίζει «μια ουσιαστική πολιτική καινοτομία» που επιτρέπει την «άμβλυνση της πολιτικής πίεσης που προκαλεί η επαναλαμβανόμενη ανάγκη προσαρμογής (σ.σ. δηλαδή αύξησης) των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης».

Εδώ αξίζει να προσθέσουμε την παρατήρηση που γίνεται σε άλλο σημείο της μελέτης και δείχνει το ρόλο αυτής της σύνδεσης: «Οι μεγαλύτερες αυξήσεις» των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «καταγράφονται σε χώρες που έχουν συνδέσει την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».

Στη μελέτη φαίνεται επίσης καθαρά ότι τα ασφαλιστικά συστήματα, αντί να υπηρετούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και συνταξιούχων, λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως πεδία επιχειρηματικής δράσης.

Σημειώνεται συγκεκριμένα: «Οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής αγοράς εκτιμάται ότι έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πολλές χώρες. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη Χιλή, στη Δανία και στην Ελβετία. Στις Κάτω Χώρες ο αντίκτυπος είναι έμμεσος, αλλά μεγάλος επίσης. Εκεί, το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου έχει αποδυναμώσει τη φερεγγυότητα των χρηματοδοτούμενων επαγγελματικών προγραμμάτων καθορισμένων παροχών, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο υπολογισμός των παροχών».

Συμπερασματικά η μελέτη, χαράσσοντας τις αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις, συνοψίζει:

«Οι ηλικίες συνταξιοδότησης αυξάνονται, ώστε οι μελλοντικοί συνταξιούχοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χρηματοδότηση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων σχετίζεται με την αναλογία ανάμεσα στη διάρκεια των περιόδων εργασίας και συνταξιοδότησης. Το μερίδιο της ενήλικης ζωής που διανύεται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε ελαφρά από τους γεννηθέντες το 1940 και μετά. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα αυξηθεί περαιτέρω και σχεδόν κατά 10% μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν το 1940 και το 1996. Αυτό σημαίνει ότι για να σταθεροποιηθεί το μερίδιο της περιόδου συνταξιοδότησης για τη γενιά του 1996, η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να είναι 67,2 έτη κατά μέσο όρο, έναντι 65,8 ετών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Στενάζουν κλινικές, εργαζόμενοι και ασθενείς από την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις

Τις αλυσιδωτές και επικίνδυνες συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς, που προκαλεί η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης στις δημόσιες δομές Υγείας, απ' όλες τις κυβερνήσεις, αναδεικνύει με μια σειρά ανακοινώσεων και καταγγελιών του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση των πληρωμών των ασθενών

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, η κρατική χρηματοδότηση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου το 2018 μειώθηκε κατά 13,5 εκατ. ευρώ (από 23,33 εκατ. ευρώ το 2017 σε 9,79 εκατ. το 2018).

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών (απευθείας, είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων) ανέρχονται στα 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.

«Χαρακτηριστικό είναι», τονίζει το Σωματείο, «ότι η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει μόνο το 57,7% των λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου, ενώ τα έσοδα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών έχουν φτάσει να καλύπτουν το 23,8%.

Ταυτόχρονα, το κόστος της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων (στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο ανέρχεται σε 2,44 εκατ. ευρώ το 2018) μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή στους ασφαλισμένους), αφού ο κρατικός προϋπολογισμός, επί 4 χρόνια, δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ στα νοσοκομεία».

Οι συνέπειες των παραπάνω στοιχείων από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνονται στα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όπως είναι η έλλειψη φαρμάκων και υλικών καθώς και η ανεπαρκής συντήρηση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, «η έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού (π.χ. μαγνητικοί τομογράφοι) αλλά και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Επιπλέον, το 2018, «αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης είναι ότι στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο τα συνολικά έσοδα (22,65 εκατ.) ήταν λιγότερα κατά 8,2 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έξοδα (30,95 εκατ.) και προκάλεσαν αντίστοιχη μείωση του ταμειακού υπολοίπου (από 14,32 εκατ. το 2017 σε 6,02 εκατ. το 2018)».

«Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των νοσοκομείων ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και η παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας» σχολιάζει το Σωματείο, αναδεικνύοντας τους πάγιους στόχους του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Ανάγλυφα σε όλο το νοσοκομείο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναφερόμενο στα αποτελέσματα των ελλείψεων σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ. Παθολογικές, Ακτινολογικό, Χειρουργικές, Αιμοδοσία, Γυναικολογική κ.λπ.), το Σωματείο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι γιατροί συχνά αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται (με αποτέλεσμα τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς), ενώ παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν επίσης κλινικές, που ορισμένες μέρες κάθε μήνα, σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός, ενώ σε εργαστηριακά τμήματα, ορισμένες μέρες δεν υπάρχει κανένας γιατρός σε ενεργή εφημερία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Α' Παθολογικής Κλινικής, όπου τον Ιούλη 2019 θα στελεχώνεται μόνο από πέντε ειδικευμένους και δύο ειδικευόμενους γιατρούς, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο με ημερ. 17/6/2019 της διευθύντριας της κλινικής) να μην μπορεί "να ανταποκριθεί με ασφάλεια στην 24ωρη εφημερία του «Θρασίου, όσον αφορά στις ώρες ευθύνης της". Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα παραδείγματα της Αιμοδοσίας, όπου υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών, καθώς και της ΩΡΛ με τέσσερις μόνο οργανικές θέσεις γιατρών».

Το Σωματείο προειδοποιεί μάλιστα ότι «η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των ειδικευομένων γιατρών στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου».

Και προσθέτει:

«Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Στη νοσηλευτική υπηρεσία, με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές πάνω από 110 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου).

Με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα (παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργικές κ.λπ.), δύο νοσηλευτές ανά βάρδια (ή και ένας σε ορισμένες περιπτώσεις) να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς και ένας ή δυο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου. Υπάρχουν κλινικές, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο εβδομάδες καλοκαιρινής άδειας και γίνονται συνεχείς μετακινήσεις (ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα όπως τα ΤΕΠ) για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους».

Σοβαρά προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής

Παράλληλα με την κατάσταση στο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» αναδεικνύει τα αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αττικής και στα Κέντρα Υγεία της περιοχής.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Στο δε Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας λειτουργεί μόνο για δύο πρωινά τη βδομάδα και στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν ιατρό, που μετακινείται δύο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας...

Στη νυχτερινή βάρδια, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας βρίσκεται μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένας νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τη ζέστη. Αντίστοιχα, στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας).

«Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας - που έχουν ανάγκη και δικαιούνται - ή να προσφεύγουν στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», τονίζει το Σωματείο και επισημαίνει: «Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να είναι στελεχωμένα με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένα με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης».

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απληρωσιά. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου», στους επικουρικούς εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας απλήρωτη παραμένει η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες - Κυριακές του Δεκέμβρη 2018, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τη μισθολογική τους εξέλιξη μετά την 1η Γενάρη 2018. Το σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι εκκρεμούν, για περισσότερο από ένα έτος, και οι αιτήσεις τεσσάρων εργαζομένων του Κέντρου Υγείας για την αναγνώριση προϋπηρεσίας τους.

Κάλεσμα συντονισμού και πάλης

Με θέματα την ενημέρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου για τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό της δράσης του Σωματείου για το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την πρωτοβουλία για σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη στη 1.30 μ.μ. έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής για συντονισμό και αγώνα ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου διεκδικεί σταθερά:

  • Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των καταργημένων οργανικών θέσεων.
  • Να ενισχυθεί με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με μόνιμους γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου και να δημιουργηθεί ΚΥ στη Μάνδρα. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) του Δεκέμβρη στους επικουρικούς εργαζόμενους και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των μόνιμων εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους.
  • Να ενταχθεί η ΤΟΜΥ Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Πέμπτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Από τις κινητοποιήσεις στη «Neurosoft»
Από τις κινητοποιήσεις στη «Neurosoft»
Με παρέμβαση στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου «Χαλκίτης» στο Πέραμα, νωρίς χτες το πρωί, απάντησαν άμεσα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από τη μεριά της εργοδοσίας του ναυπηγείου, σε βάρος δύο μελών της διοίκησης του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους τα δύο κλαδικά σωματεία καταγγέλλουν πως «όταν ο πρόεδρος του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών και ένα ακόμα μέλος της Διοίκησης στις 10 π.μ. της Τρίτης 9 Ιούλη επιχείρησαν να περάσουν στο χώρο του Ναυπηγείου και να πάνε σε κότερα όπου εργάζονται μέλη του Σωματείου, ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, η ιδιοκτησία του Ναυπηγείου απαγόρευσε την είσοδό τους με πρόσχημα ότι εκτελούνται εργασίες και δεν έπρεπε να τις διακόψουμε».

Οπως καταγγέλλεται από τα σωματεία, «δεν είναι η πρώτη φορά που το ναυπηγείο αυτό προσπαθεί να εμποδίσει τη δράση των Σωματείων. Την παρέμβασή μας στους χώρους εργασίας την έχουμε κερδίσει με τον αγώνα μας ώστε να μην επικρατήσουν συνθήκες γαλέρας. Αραγε τι μπορεί να φοβούνται ότι μπορεί να βρούμε μέσα στο ναυπηγείο;».

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ναυπηγείο Χαλκίτη
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ναυπηγείο Χαλκίτη
Να σημειωθεί ότι σε έλεγχο της μεικτής Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που διενεργήθηκε στις 28/5 στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, στις εργασίες που εκτελούνταν από τις εταιρείες «Golden Yachting» και «Tanfoclio Marco» για την κατασκευή «μεγκαγιότ».

Στο ίδιο ναυπηγείο, σε έλεγχο της Επιτροπής στις 13 Φλεβάρη είχε διαπιστωθεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχαν γίνει από το Συνδικάτο Μετάλλου, «πλήρης παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας» για τους εργαζόμενους που εκτελούσαν ναυπηγικές εργασίες στο πλοίο GY91.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης στους εργαζόμενους του ναυπηγείου μίλησαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, και ο Γιάννης Δεληγιάννης, γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου. Κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου να μη δεχτούν να περάσουν τέτοιες πρακτικές από την εργοδοσία. Αναφέρθηκαν επίσης στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, που επιδεινώνονται και από τον καύσωνα, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία της μαζικής συμμετοχής και της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά σωματεία, στον αγώνα που δίνουν για την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή ως υποχρεωτικής για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς. Υπενθύμισαν δε ότι η Σύμβαση αυτή, πέρα από το ύψος του μεροκάματου, περιλαμβάνει και σημαντικά μέτρα για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.

Σήμερα η συνέλευση των εργαζομένων στη «Neurosoft»

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρεία «Neurosoft» (θυγατρική του ΟΠΑΠ) στην προχτεσινή επιτυχημένη προειδοποιητική στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης χαιρετίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, ενώ παράλληλα τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή συνέλευση που θα γίνει στις 6 μ.μ. στο κέντρο «Villa Stella» (Γαλήνης & Σοφίας, Ηράκλειο, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Ηράκλειο»).

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης από την καθαριότητα την προηγούμενη βδομάδα, ενάντια στην οποία οι συνάδελφοί της αντέδρασαν και απαίτησαν την επαναπρόσληψή της. Η απάντηση της επιχείρησης ήταν να προχωρήσει στην απόλυση εργαζόμενου που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την επαναπρόσληψη. Το ΣΕΤΗΠ έχει κάνει καταγγελία για την εκδικητική και συνδικαλιστική απόλυση και στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας, όπου έχει οριστεί συνάντηση για αύριο.

Το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η επιτυχημένη στάση εργασίας έστειλε μήνυμα στην εργοδοσία, η οποία «προσπάθησε να σπάσει την αποφασιστική στάση των εργαζομένων καλώντας τους προσωπικά να μπούνε στο χώρο δουλειάς, κάλεσμα το οποίο δεν βρήκε ανταπόκριση στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια, για ακόμα μια φορά, είχε και τις δυνάμεις της αστυνομίας».

Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει συνολικότερη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την εργοδοσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά γεγονότα, και σημειώνει: «Εργασιακή ειρήνη λοιπόν κατά την εργοδοσία σημαίνει να πηγαίνεις το πρωί για δουλειά και να μην ξέρεις τι ώρα θα σχολάσεις, χωρίς ποτέ να πληρώνεσαι για τις παραπάνω ώρες που δουλεύεις, και όταν γυρνάς σπίτι να δουλεύεις... λίγο ακόμα. Εργασιακή ειρήνη σημαίνει να βγαίνεις για δουλειά με το αυτοκίνητο και να παρακαλάς να μη σου τύχει τίποτα στο δρόμο, για να μη βρεθείς και χρεωμένος. Εργασιακή ειρήνη για αυτούς σημαίνει, όταν αποφασίσουν οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν σε όλη αυτήν την αδικία που βιώνουν, να απολύονται. Με λίγα λόγια, εργασιακή ειρήνη για αυτούς σημαίνει "σκάσε και κολύμπα" για να αυξάνουν τα κέρδη οι μέτοχοι και οι διευθυντές, που αποκαλούν τους εαυτούς τους... συναδέλφους».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη εταιρεία «ισχύουν σε όλο τον κλάδο. Από κοινού οι επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, χτυπάνε ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχουν χαρίσει όλες οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Το "θα βρω αλλού δουλειά" δεν είναι λύση. Η μόνη λύση βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε, σαν απάντηση στην εργοδοσία της "Neurosoft" αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτεί μείωση εισιτηρίου για τους εργαζόμενους που μετακινούνται με το τρένο

Αμεση μείωση του εισιτηρίου για όλους τους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά με τα δρομολόγια του ΟΣΕ απαιτεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Πάνω από 500 εργαζόμενοι μετακινούνται καθημερινά από και προς τη Λάρισα για να πάνε στη δουλειά τους, με το κόστος της μετακίνησης να ξεπερνά το 50% του μισθού τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζει ακόμη και το 100%.

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας εδώ και χρόνια είχε εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και είχε κατακτήσει επιπλέον 20% έκπτωση στα εισιτήρια.

Ενώ τον Απρίλη του 2018 είχαμε υπογράψει νέα σύμβαση με τη νέα ιδιοκτήτρια του ΟΣΕ, από το Σεπτέμβρη του 2018 η εταιρεία με διάφορες προφάσεις αρνείται να εντάξει τους πάνω από 120 εργαζόμενους που προστέθηκαν στις καταστάσεις των εργαζομένων που μετακινούνται με τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας θεωρεί κοροϊδία τη στάση της νέας διοίκησης του ΟΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση. Το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους για μείωση του πανάκριβου εισιτηρίου του ΟΣΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ