Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοτική προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Από τις κινητοποιήσεις στη «Neurosoft»
Από τις κινητοποιήσεις στη «Neurosoft»
Με παρέμβαση στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου «Χαλκίτης» στο Πέραμα, νωρίς χτες το πρωί, απάντησαν άμεσα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από τη μεριά της εργοδοσίας του ναυπηγείου, σε βάρος δύο μελών της διοίκησης του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους τα δύο κλαδικά σωματεία καταγγέλλουν πως «όταν ο πρόεδρος του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών και ένα ακόμα μέλος της Διοίκησης στις 10 π.μ. της Τρίτης 9 Ιούλη επιχείρησαν να περάσουν στο χώρο του Ναυπηγείου και να πάνε σε κότερα όπου εργάζονται μέλη του Σωματείου, ώστε να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, η ιδιοκτησία του Ναυπηγείου απαγόρευσε την είσοδό τους με πρόσχημα ότι εκτελούνται εργασίες και δεν έπρεπε να τις διακόψουμε».

Οπως καταγγέλλεται από τα σωματεία, «δεν είναι η πρώτη φορά που το ναυπηγείο αυτό προσπαθεί να εμποδίσει τη δράση των Σωματείων. Την παρέμβασή μας στους χώρους εργασίας την έχουμε κερδίσει με τον αγώνα μας ώστε να μην επικρατήσουν συνθήκες γαλέρας. Αραγε τι μπορεί να φοβούνται ότι μπορεί να βρούμε μέσα στο ναυπηγείο;».

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ναυπηγείο Χαλκίτη
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο Ναυπηγείο Χαλκίτη
Να σημειωθεί ότι σε έλεγχο της μεικτής Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που διενεργήθηκε στις 28/5 στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, στις εργασίες που εκτελούνταν από τις εταιρείες «Golden Yachting» και «Tanfoclio Marco» για την κατασκευή «μεγκαγιότ».

Στο ίδιο ναυπηγείο, σε έλεγχο της Επιτροπής στις 13 Φλεβάρη είχε διαπιστωθεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχαν γίνει από το Συνδικάτο Μετάλλου, «πλήρης παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας» για τους εργαζόμενους που εκτελούσαν ναυπηγικές εργασίες στο πλοίο GY91.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέμβασης στους εργαζόμενους του ναυπηγείου μίλησαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, και ο Γιάννης Δεληγιάννης, γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου. Κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου να μη δεχτούν να περάσουν τέτοιες πρακτικές από την εργοδοσία. Αναφέρθηκαν επίσης στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, που επιδεινώνονται και από τον καύσωνα, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία της μαζικής συμμετοχής και της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά σωματεία, στον αγώνα που δίνουν για την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή ως υποχρεωτικής για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς. Υπενθύμισαν δε ότι η Σύμβαση αυτή, πέρα από το ύψος του μεροκάματου, περιλαμβάνει και σημαντικά μέτρα για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.

Σήμερα η συνέλευση των εργαζομένων στη «Neurosoft»

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρεία «Neurosoft» (θυγατρική του ΟΠΑΠ) στην προχτεσινή επιτυχημένη προειδοποιητική στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης χαιρετίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, ενώ παράλληλα τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή συνέλευση που θα γίνει στις 6 μ.μ. στο κέντρο «Villa Stella» (Γαλήνης & Σοφίας, Ηράκλειο, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Ηράκλειο»).

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης από την καθαριότητα την προηγούμενη βδομάδα, ενάντια στην οποία οι συνάδελφοί της αντέδρασαν και απαίτησαν την επαναπρόσληψή της. Η απάντηση της επιχείρησης ήταν να προχωρήσει στην απόλυση εργαζόμενου που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την επαναπρόσληψη. Το ΣΕΤΗΠ έχει κάνει καταγγελία για την εκδικητική και συνδικαλιστική απόλυση και στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας, όπου έχει οριστεί συνάντηση για αύριο.

Το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η επιτυχημένη στάση εργασίας έστειλε μήνυμα στην εργοδοσία, η οποία «προσπάθησε να σπάσει την αποφασιστική στάση των εργαζομένων καλώντας τους προσωπικά να μπούνε στο χώρο δουλειάς, κάλεσμα το οποίο δεν βρήκε ανταπόκριση στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια, για ακόμα μια φορά, είχε και τις δυνάμεις της αστυνομίας».

Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει συνολικότερη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την εργοδοσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά γεγονότα, και σημειώνει: «Εργασιακή ειρήνη λοιπόν κατά την εργοδοσία σημαίνει να πηγαίνεις το πρωί για δουλειά και να μην ξέρεις τι ώρα θα σχολάσεις, χωρίς ποτέ να πληρώνεσαι για τις παραπάνω ώρες που δουλεύεις, και όταν γυρνάς σπίτι να δουλεύεις... λίγο ακόμα. Εργασιακή ειρήνη σημαίνει να βγαίνεις για δουλειά με το αυτοκίνητο και να παρακαλάς να μη σου τύχει τίποτα στο δρόμο, για να μη βρεθείς και χρεωμένος. Εργασιακή ειρήνη για αυτούς σημαίνει, όταν αποφασίσουν οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν σε όλη αυτήν την αδικία που βιώνουν, να απολύονται. Με λίγα λόγια, εργασιακή ειρήνη για αυτούς σημαίνει "σκάσε και κολύμπα" για να αυξάνουν τα κέρδη οι μέτοχοι και οι διευθυντές, που αποκαλούν τους εαυτούς τους... συναδέλφους».

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη εταιρεία «ισχύουν σε όλο τον κλάδο. Από κοινού οι επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, χτυπάνε ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχουν χαρίσει όλες οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Το "θα βρω αλλού δουλειά" δεν είναι λύση. Η μόνη λύση βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε, σαν απάντηση στην εργοδοσία της "Neurosoft" αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ