Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τα μούτρα

Ενα πρώτο δείγμα γραφής για την «εποικοδομητική αντιπολίτευση» που σκοπεύει να ασκήσει έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις του για τις πρώτες αποφάσεις και κινήσεις της κυβέρνησης. Τα στελέχη του κατηγόρησαν τη ΝΔ ότι θέτει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την ΕΡΤ, μεταφέροντας τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, κατά τον ίδιο τρόπο που η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για χειραγώγηση της δημόσιας τηλεόρασης, κηρύσσοντας μάλιστα εμπάργκο για την παρουσία των στελεχών της στα κρατικά κανάλια. Μια δεύτερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το διορισμό ενός πρώην δικαστικού στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, κατά τον ίδιο τρόπο που η ΝΔ είχε ανέβει στα κάγκελα για το διορισμό της Θάνου ως «άμισθης συμβούλου» στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αλλά αυτό που πραγματικά μας ξεπέρασε ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ότι στη σύσκεψη με θέμα τις αποφάσεις του τελευταίου Γιούρογκρουπ, δεν ζητήθηκε ενημέρωση από τον Χουλιαράκη που το παρακολούθησε ως απερχόμενος αναπληρωτής Οικονομικών! Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούν τη ΝΔ ότι δεν κατάλαβε καλά τις οδηγίες του Γιούρογκρουπ για αντιλαϊκή κλιμάκωση και χρειάζονταν τον Χουλιαράκη να τους τα εξηγήσει! Πράγματι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχτηκε με τα μούτρα στην «εποικοδομητική αντιπολίτευση»...

Ευκολάκι

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για εσάς και αυτό που αντιπροσωπεύετε. Ηρθε η ώρα για σαφήνεια! Εχουμε συγκεντρώσει 10 βασικά αιτήματα για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Ρίξτε μια ματιά και ενημερώστε μας αν μπορούμε να υπολογίζουμε σε εσάς». Μ' αυτόν τον τρόπο, η Ευρωομάδα της GUE, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καυχιέται πως είναι η μεγαλύτερη δύναμη, απευθύνεται στην υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας πως δεν γνωρίζει τάχα το «ποιόν» της και ζητώντας να μάθει τις θέσεις της σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η εμπορική πολιτική της ΕΕ και άλλα. Η GUE ξεχειλίζει από υποκρισία, παριστάνοντας την ανήξερη για την υποψηφιότητα της σημερινής υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, όταν ο Τσίπρας συμφώνησε μαζί με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να την προτείνουν για την προεδρία της Κομισιόν, υιοθετώντας την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας. Χώρια που με τον δεκάλογο που της απευθύνουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να την «ξεπλένουν» στα μάτια των λαών, μαζί και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αφού ανάμεσα σε άλλα τη ρωτάνε ποια θα είναι η πολιτική της «για την υπεράσπιση της ειρήνης»! «Ευκολάκι» η ερώτηση για την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, από τους πιο φανατικούς υπέρμαχους της συγκρότησης Ευρωστρατού με στόχο να αποκτήσει η ΕΕ σχετική αυτονομία στην επέμβαση και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της όπου Γης.

Κενότητες

Μια συνέντευξη - ποταμό ασυναρτησίας και κακοποίησης της Ιστορίας έδωσε ο νεόκοπος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης σε ισπανικό μέσο, παρουσιάζοντας λίγο έως πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ ως την ιστορική συνέχεια των παραδόσεων, των αξιών και των αγώνων του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Διαστρεβλώνοντας ακόμα και τον Λένιν, ο Αρβανίτης ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, ψήφισε και εφάρμοσε μνημόνια στο πλαίσιο μιας σύγχρονης «τακτικής» για τη ...σοσιαλιστική επανάσταση (!) Τέτοιες αερολογίες και κενότητες, που θυμίζουν την καρικατούρα του «κομμουνιστή» Κατρούγκαλου, την περίοδο που υπερασπιζόταν τον νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, δεν αντέχουν βέβαια σε σοβαρή κριτική. Επιβεβαιώνουν όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων, της αμερικανοΝΑΤΟικής εμπλοκής και του «διαβολικά καλού» Τραμπ δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα στην προσπάθειά του να βγάλει τη «δουλειά» για το κεφάλαιο, βρωμίζοντας αξίες και ιδανικά βγαλμένα από τις πιο λαμπρές σελίδες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Στρωμένο έδαφος

Μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι η «κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο», προκειμένου να διασφαλίζεται «κλίμα σταθερότητας και ανάπτυξης». Η φράση αυτή μας θύμισε την ανάλογη που είχε πει ο Αλ. Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015: «Γιατί προϋπόθεση για την επιτυχία, αυτή τη φορά, του προγράμματος, είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και κατ' επέκταση η πολιτική σταθερότητα, που αποτελούν τον αναγκαίο και ικανό συνδυασμό για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση». Το τι σημαίνει «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» και «αλληλεγγύη στον αδύναμο», το γνώρισε καλά ο λαός επί ΣΥΡΙΖΑ: Διαχείριση και ανακύκλωση της φτώχειας, την ώρα που κλιμακώνονταν οι περικοπές και τα άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκει στρωμένο το έδαφος από τον ΣΥΡΙΖΑ και σ' αυτόν τον τομέα, ανακοινώνοντας από τη μια φοροαπαλλαγές και νέα διευρυμένα προνόμια στο κεφάλαιο και από την άλλη διατήρηση και επέκταση των μέτρων συγκάλυψης της φτώχειας, καλώντας μάλιστα το λαό να ξεγράψει δικαιώματα και σύγχρονες ανάγκες, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι της κερδοφορίας που υπόσχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι «φίλοι»

Περίσσεψαν τα συγχαρητήρια από τους ξένους ηγέτες και τις εργοδοτικές ενώσεις προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Από την Μέρκελ, τον Γιούνκερ και τον Πάιατ, μέχρι τον ΣΕΒ και τα εμπορικά επιμελητήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Είναι οι ίδιοι που μέχρι χτες αναγνώριζαν τις υψηλές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην αντίστοιχη υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων και που σήμερα υποδέχονται θερμά τη νέα κυβέρνηση, καλώντας την να τελειώσει ό,τι έμεινε στη μέση. Οταν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι ηγέτες της αντιδραστικής ΕΕ και ο Αμερικάνος πρέσβης συγχαίρουν την κυβέρνηση, τα σχόλια περιττεύουν για το τι περιμένει το λαό, αν δεν πάρει τα μέτρα του. Καμία αναμονή, προετοιμασία και οργάνωση αντίστασης και αντεπίθεσης από το λαϊκό κίνημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Συνέρχεται η Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, κατά την οποία εγκρίθηκε η πολιτική του Ι. Καποδίστρια, συγκροτήθηκε η Γερουσία και αποφασίστηκε η κοπή εθνικού νομίσματος (του «Φοίνικα»).

1832 Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης, 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1921 Νικά η λαϊκή επανάσταση στη Μογγολία υπό την καθοδήγηση του Σούχε Μπατόρ και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ρωσίας.

1937 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν.

1941 Πεθαίνει ο Αρθουρ Εβανς, ο Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό.

1949 Η Γιουγκοσλαβία κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Ο Ν. Ζαχαριάδης σε άρθρο του με τίτλο «Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα» καταγγέλλει ανοιχτά τη στάση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας.

1962 Ψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ΕΔΑ και η Ενωση Κέντρου το καταψηφίζουν - η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της.

1964 Πεθαίνει ο Μορίς Τορέζ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας και ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1972 Η Κούβα γίνεται πλήρες μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και η πρώτη λατινοαμερικάνικη χώρα που εντάσσεται επισήμως στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

1983 Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής, στρατηγού Πινοσέτ, καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ