Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019 - αριθ. φύλλου: 13290

ΕΚΘΕΣΕΙΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ» - ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
«Περίληψη» των προγραμματικών δηλώσεων και της κυβέρνησης ΝΔ

Τις κεντρικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής σε όλα τα κράτη - μέλη για το επόμενο έτος ανακοίνωσε η ΕΕ


ΣΕΛ.  3

Στρωμένο το έδαφος για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Τακτ, φιλοφρονήσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει συνέχεια στην πολιτική, αλλά και εγγυήσεις για «εποικοδομητική αντιπολίτευση» ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ που παραλάμβαναν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδιδαν

  • «Θα οικοδομήσουμε πάνω στα θετικά που παραλαμβάνουμε» και «το κράτος έχει συνέχεια» διαβεβαίωσαν οι νέοι υπουργοί της ΝΔ, παραλαμβάνοντας χτες τα υπουργεία από τους προκατόχους τους, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκαν για «εποικοδομητική αντιπολίτευση».
  • «Συναίνεση» στα μέτρα που θα φέρει για τη «βελτίωση του επενδυτικού κλίματος» ζητάει η ΝΔ, θυμίζοντας τη δική της ανάλογη στάση στα νομοσχέδια στήριξης του κεφαλαίου που ψήφισε μαζί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό παρονομαστή τα ματωμένα πλεονάσματα, τις αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως φάνηκε και στην παράδοση - παραλαβή των υπουργείων.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο πήχης

Ακόμα ψηλότερα βάζουν τον πήχη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι «θεσμοί», με την «αλλαγή φρουράς» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Οπως έδειξαν άλλωστε ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και οι φιλοφρονήσεις στη χτεσινή παράδοση - παραλαβή των υπουργείων, η ΝΔ βρίσκει στρωμένο το έδαφος για να επιταχύνει και να διευρύνει την υλοποίηση των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων» που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και της ανάκαμψης των κερδών.

Αυτό επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και το προχτεσινό Γιούρογκρουπ, απ' όπου μεταξύ άλλων στάλθηκε μήνυμα ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται διότι διαφορετικά χάνεται η αξιοπιστία»...

Αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ΣΕΒ και τα διάφορα Επιμελητήρια ζητάνε από τη νέα κυβέρνηση «άμεση παραγωγή έργου», να μη χαθεί δηλαδή ούτε λεπτό στη συνέχιση και κλιμάκωση της πολιτικής στήριξης των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ολα αυτά δηλαδή που περιέχονται στην τρίτη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση» και κατέχουν εμβληματική θέση στο πρόγραμμα της ΝΔ, όπως: Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο κράτος, στο Φορολογικό κ.α.

Οι ίδιοι που μέχρι χτες αναγνώριζαν τις «υψηλές επιδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και την προσήλωσή του στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και συμφωνίες, υποδέχονται σήμερα «μετά βαΐων και κλάδων» τη νέα κυβέρνηση, δίνοντας το στίγμα ότι «έγιναν πολλά, απομένουν όμως κι άλλα να γίνουν».

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η διαπίστωση του ΣΕΒ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εκπλήρωσε το 62% των θέσεών του, που σημαίνει ότι η ΝΔ βρίσκει στρωμένο το χαλί για να υλοποιήσει το ...υπόλοιπο 38%, πηγαίνοντας την επίθεση ένα βήμα πιο πέρα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι παραπάνω επισημάνσεις ανήκουν στον πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, ο οποίος στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει «υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ» για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου!

Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», με στόχο το «ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον», προϋποθέτει νέα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα και παραπέρα σύνθλιψη των λαϊκών αναγκών.

Πατώντας στο έδαφος που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, «δικαιώνοντας» την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει χρόνο και καταθέτει ήδη στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο, ενώ υπουργοί της διαβεβαιώνουν ότι δεν θα κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές, προκειμένου ακόμα πιο γρήγορα να γίνουν νόμοι και οι υπόλοιπες «εκκρεμότητες» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ίδια ταχύτητα χρειάζεται επομένως και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα μέτρα τους. Να μη δείξουν καμία ανοχή στη νέα κυβέρνηση, καμία εμπιστοσύνη στην «προγραμματική αντιπολίτευση» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος ένα προς ένα τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα που φόρτωσε στις πλάτες του λαού.

Να βάλουν ψηλότερα τον δικό τους πήχη στην οργάνωση των αγώνων, απέναντι και στη νέα κυβέρνηση, στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που υπηρετούν από κοινού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.

Δίπλα τους θα έχουν σταθερά το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την Κοινωνική Συμμαχία, βάζοντας πιο βαθιά τα θεμέλια της αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο Καρπενήσι στήνεται η μεγάλη κατασκήνωση της νεολαίας
  • Από μεθαύριο Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 14 Ιούλη οι εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο 13 Ιούλη συγκέντρωση στην πλατεία Καρπενησίου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και τον Ν. Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Για άλλη μια χρονιά θα λειτουργήσει στο χώρο παιδική κατασκήνωση

ΣΕΛ.  11   -   13


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα για τη Σύμβαση

ΣΕΛ.  9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Μπαράζ» αντιλαϊκών νομοσχεδίων με το «καλημέρα»

ΣΕΛ.  6
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΔ
«Βαριά» βιογραφικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

ΣΕΛ.  7
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζουν τον επόμενο γύρο του παζαριού

ΣΕΛ.  17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
«Αμοιβαία δέσμευση» για παραπέρα εμβάθυνση της επικίνδυνης εμπλοκής

ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org