Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ»
Αλλος ένας μοχλός προώθησης του ευρωατλαντικού σχεδιασμού

Από τη συνάντηση των ηγετών στο Σαράγεβο
Από τη συνάντηση των ηγετών στο Σαράγεβο
Την Τρίτη ολοκληρώθηκαν στο Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λίγες μόλις μέρες μετά τη διάσκεψη κορυφής του Πόζναν (4-5/78) της Διαδικασίας του Βερολίνου, που αφορά πιο ειδικά τα Δυτικά Βαλκάνια. Και οι δύο «διαδικασίες» προωθούν ένα σχέδιο, αυτό της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ των χωρών που δεν το έχουν κάνει (όπως επιθυμούν οι αστικές τάξεις τους), ένα σχέδιο - αντίβαρο στην επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η «Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ξεκίνησε το 1996 (ενώ η άλλη επακολούθησε) με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και στην πορεία συμμετείχαν σ' αυτή οι Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβενία και η Τουρκία, η αστική τάξη της οποίας δεν εγκαταλείπει, παρά τις δυσκολίες, το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ.

Στη συνάντηση στο Σαράγεβο, όπου προέδρευσε η τριμερής ηγεσία της ιδιόμορφης αυτή Ομοσπονδίας, με καντόνια Σέρβων, Μουσουλμάνων και Κροατών, περίσσεψαν τα μεγάλα λόγια περί «αμοιβαίας συνεργασίας», ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρυφτούν τα πολλά σημεία τριβής και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που βεβαίως η καθεμιά - και με τις συμμαχίες της - επιδιώκει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων. Ξεχώρισε η αντιπαράθεση της ηγεσίας των Αλβανών Κοσοβάρων με τις κυβερνήσεις Σερβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αλλά και τα ...παράπονα του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν ότι μπλοκάρεται η ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην ΕΕ.

Πάντως οι γενικόλογες διατυπώσεις στην τελική διακήρυξη, την οποία υπογράφουν Πρόεδροι και πρωθυπουργοί των παραπάνω χώρων (για την Ελλάδα υπέγραψε ο πρέσβης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γιώργος Ηλιόπουλος), εμφανίζουν την ΕΕ ως τον «ισχυρότερο πάροχο της ώθησης για τον πλήρη μετασχηματισμό της περιοχής και την προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, του κράτους δικαίου, της αμοιβαίας κατανόησης, της διασυνδεσιμότητας και της καλής οικονομικής διακυβέρνησης (...) Είναι σημαντικό να διατηρηθούν η δυναμική της διεύρυνσης και η συνεχής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, για την αξιοπιστία της πολιτικής διεύρυνσης, βασισμένη στην αυστηρή και δίκαιη συνταγματικότητα, στην περιφερειακή συνεργασία και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αντιπαράθεση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου

Στη φετινή διοργάνωση, η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου και η κυβέρνηση της Αλβανίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν, εκτιμώντας ως εχθρική τη στάση της διοργανώτριας χώρας. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που είναι «στα μαχαίρια» με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Εντι Ράμα, πήγε στο Σαράγεβο και έκανε δηλώσεις υπεράσπισης του Κοσσυφοπεδίου ως «ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας». Αυτή του η δήλωση έφερε την άμεση αντίδραση της - παριστάμενης στη Σύνοδο - πρωθυπουργού της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, η οποία επεσήμανε ότι ούτε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ούτε η «Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ως σύνολο αναγνωρίζουν ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο (τυπικά, με βάση αποφάσεις του ΟΗΕ, εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Σερβίας) και κάλεσε τον Μέτα να απέχει από προκλήσεις. Η σερβική κυβέρνηση, όπως και αυτή της Ρωσίας, έχουν καταγγείλει την πρόσφατη απόφαση της Αλβανίας και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου για συνένωση πρεσβειών και εξωτερικής πολιτικής ως βήμα για το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Τη λύπη του για την άρνηση συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στη Σύνοδο εξέφρασε ο Σερβοβόσνιος Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ (συμπροεδρεύει με τους εκπροσώπους των Μουσουλμάνων, Σεφίκ Ντζαφέροβιτς, και των Κροατών, Ζέλικο Κόμσιτς). Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπως και η Σερβία, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το τελευταίο έχει επιβάλει δασμούς 100% στα προϊόντα των δύο χωρών, πρακτικά δηλαδή εμπάργκο.

Παρά τις τριβές, πάντως, στη συνάντηση αποφασίστηκε να δοθεί η επόμενη προεδρία της «Διαδικασίας», για το 2020, στο Κοσσυφοπέδιο (Πρίστινα) και οι επόμενες, το 2021 και το 2022, σε Τουρκία (Αγκυρα) και Ελλάδα (Αθήνα) αντίστοιχα.

Η Τουρκία διεκδικεί την ένταξη

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στη Σύνοδο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και σχολίασε την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του ιδιαίτερα σκωπτικά: «Εχουμε δει ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ έχει μπλοκαριστεί πρόσφατα από κάποιους κοντόφθαλμους λαϊκίστες. Οι αρνητικές τάσεις, διαχωρισμοί και διακρίσεις που διαδίδονται σε ολόκληρη την ήπειρο δεν είναι επικίνδυνες μόνο για την ίδια την Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον και την πιθανότητα να γίνει αυτή η περιοχή μια ελπίδα για πολλούς». Επιπλέον, ο Ερντογάν αξιοποίησε τη συμμετοχή στη Σύνοδο για να επισκεφτεί τα τουρκικά στρατεύματα που συμμετέχουν στην «ειρηνευτική» δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, και από την άλλη για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις Μουσουλμάνων για την επέτειο της σφαγής αμάχων στη Σρεμπρένιτσα το 1995, ένα γεγονός που μεγιστοποιήθηκε και αποτέλεσε μία από τις πολλές προβοκάτσιες οι οποίες στήθηκαν για τη νομιμοποίηση της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης που αιματοκύλισε και διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ