Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο «ζενίθ» τα ενδοαστικά παζάρια

Σάντσεθ και Ιγκλέσιας (δεξιά) σε παλιότερες, καλύτερες στιγμές
Σάντσεθ και Ιγκλέσιας (δεξιά) σε παλιότερες, καλύτερες στιγμές
Τα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στην παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία της Ισπανίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το «Ουνίδας Ποδέμος» (μια συμμαχία των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) του Πάμπλο Ιγκλέσιας, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πλέον οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανειλικρίνεια στην εξεύρεση μιας «χρυσής τομής» για μια κυβερνητική συνεργασία. Οι Σοσιαλιστές επιμένουν να επιζητούν στήριξη από τους Ποδέμος, συνεργασία που δεν θα περιλαμβάνει υπουργικούς θώκους αλλά μόνο θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ η άλλη πλευρά διεκδικεί και υπουργεία. Η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αδριάνα Λάστρα κατηγόρησε τον Ιγκλέσιας ότι νοιάζεται μόνο για κάποιες καρέκλες. Ταυτόχρονα, ο Ιγκλέσιας δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του Σάντσεθ, αφού υπήρχε ένα είδος προσυμφωνίας και τον κατηγορεί για πρόθεση να προσφύγει σε νέες εκλογές με την προσδοκία να αυξήσει τις έδρες στο Κοινοβούλιο και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα (οι δημοσκοπήσεις του δίνουν επιπλέον 20 βουλευτές) για να έχει το πάνω χέρι.

Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 28 Απρίλη φέτος οι Σοσιαλιστές πήραν 28,68% και 123 έδρες, το νεοφιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα (πρώην κυβέρνηση) - κάτω από το βάρος σκανδάλων με μίζες στελεχών του - έπεσε στο 16,70% και στις 66 έδρες και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες, ενώ η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας «Ουνίδας Ποδέμος», σε καθοδική πορεία πήρε 11,95% και 35 έδρες, και μαζί με το όμορο «Εν Κομούν Ποδέμος» Καταλονίας (με 2,36% και 7 έδρες) φτάνουν τις 42. Το ακροδεξιό Vox πήρε 24 έδρες, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας 15, το «Μαζί για την Καταλονία» 7, και διάφορα περιφερειακά εθνικιστικά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά κ.ά. 16 έδρες.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες στη σοσιαλδημοκρατία, στην Περιφέρεια της Μαδρίτης (κάτι σαν μητροπολιτικός δήμος) οι νεοφιλελεύθεροι και ακροδεξιοί, Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), «Πολίτες» («Cuidadanos») και Vox, παζαρεύουν τη συνεργασία τους με δυσκολία να συμφωνήσουν σε κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία. Η επιμονή του ηγέτη του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο να προέρχονται από το κόμμα του οι πρόεδροι των Περιφερειών, σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας με τους «Ciudadanos» και τη στήριξη του Vox, προκαλεί διχασμό στους «Cuidadanos» του Αλβερτ Ριβέρα, καθώς πολλά στελέχη του αντιτίθενται στη συνεργασία με την ακροδεξιά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org