Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέλει «ισχυρή εντολή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Ισχυρή εντολή» ώστε με μια «ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα της ΝΔ, κομμένο και ραμμένο όπως είναι για τις ανάγκες της οικονομίας του κεφαλαίου, ζήτησε και χτες βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον «Alpha».

Ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο το 2019, άρα οι μειώσεις φόρου θα ξεκινήσουν από το 2020 και θα εξελιχθούν σε βάρος τετραετίας», με προτεραιότητα τις μειώσεις φόρου στις επιχειρήσεις. Για δε τα λαϊκά στρώματα το ξέκοψε: «Δεν υπάρχει φέτος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές. Θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό επίδομα (σ.σ. η λεγόμενη "13 σύνταξη" του Τσίπρα) σε ετήσια βάση εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες μάς το επιτρέπουν. Αυτή είναι η πρόθεσή μου και πιστεύω τα νούμερα θα βγουν. Αυτόν το στόχο θα τον πετύχουμε, αν πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη 4% με προσέλκυση επενδύσεων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι επενδύσεις», επέμεινε, κάνοντας σαφές πως, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτά τα ψίχουλα που τάζει θα είναι ό,τι περισσέψει από το τρελό φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Επίσης, έσπευσε να διαψεύσει τα περί αναζήτησης «πιστοληπτικής γραμμής», που ανακινήθηκαν χτες το πρωί, μετά από δηλώσεις υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, και προκάλεσαν νέα δικομματική κοκορομαχία, την ώρα που με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως και τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις, έχουν θεσμοθετήσει διακομματικά το τσάκισμα του λαού, με τον όποιο τρόπο και μέθοδο, για δεκαετίες μπροστά.

Παραπέρα, επιμένοντας για «εξορθολογισμό δαπανών», είπε ότι «οι μετακλητοί θα μειωθούν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα προσλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου», ότι φέρνει «εξορθολογισμένο οργανόγραμμα με λιγότερους γενικούς γραμματείς, λιγότερους μετακλητούς και συστηματική προσπάθεια μείωσης της αποτύπωσης του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο, μέσω ΣΔΙΤ», προβάλλοντας ως παράδειγμα όλες τις αντιδραστικές προτάσεις της ΝΔ για την Υγεία, στο «στρωμένο έδαφος» των περικοπών, των «κοφτών» και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που απογειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπερασπίστηκε, επίσης, ξανά την 7ήμερη λειτουργία επιχειρήσεων και τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που διασφαλίζουν, όπως υποστήριξε, τα συμφέροντα των εργαζομένων, παρακάμπτοντας φυσικά τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, όπως γίνεται σε χιλιάδες χώρους εργασίας.

Προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και επαναφορά προηγούμενων αυστηρότερων διατάξεων, όπως και «εντονότερη αστυνομική παρουσία» και ενίσχυση της Αστυνομίας, που, όπως είπε, πρέπει «να αφεθεί ελεύθερη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανομίας, να κάνει τη δουλειά της». Δεσμεύτηκε ξανά για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον πρώτο νόμο που θα φέρει στη Βουλή ως κυβέρνηση, με «συλλήψεις και μέσα στο πανεπιστήμιο».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, αποσιωπώντας το ΝΑΤΟικό της υπόβαθρο, είπε μεν ότι εκχωρεί «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μια διεθνής συμφωνία κυρωμένη από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν ακυρώνεται μονομερώς, δεν αφήνει τέτοια περιθώρια η ίδια η συμφωνία».

Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά, στη λογική του εφησυχασμού που ακολουθείται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, είπε ότι ένα «σκηνικό Ιμίων» είναι «σενάριο που δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί», ζήτησε η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την «παράνομη απόπειρα για γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει «διάλογο» με τον Ερντογάν, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αναμένοντας «κάποιες κινήσεις καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια», παίρνοντας κι εδώ τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στους ρόλους «διαύλου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ