Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οσοι προβληματίζονται, να κάνουν το βήμα, να στηρίξουν το ΚΚΕ

Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «News 24/7» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας

Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «News 24/7» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή παραχώρησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την οποία παραθέτουμε παρακάτω:

-- Γραμματέα, καλή σας μέρα.

-- Καλημέρα σας.

-- Και καλή επιτυχία στη σημερινή σας συγκέντρωση και στις εκλογές. Το πρώτο ερώτημα. Ηθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

-- Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, αυτό που έχω να πω είναι ότι όσοι προβληματίζονται ακόμη ή ταλαντεύονται, από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, αγνούς πατριώτες ή δημοκράτες, αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους, θα 'θελα να τους πω να κάνουν το βήμα τώρα, να το αποφασίσουν, γιατί αυτή η εκλογική μάχη είναι κρίσιμη. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές ή τις περιφερειακές εκλογές. Είναι εθνικές εκλογές. Και βέβαια απέναντι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, έχει μεγάλη σημασία να είναι δυνατός ο λαός και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αρα λοιπόν απ' αυτήν τη σκοπιά λέμε σε όλους αυτούς που το σκέφτονται, να κάνουν το βήμα - δεν αναφέρομαι μόνο στους σταθερούς ψηφοφόρους του ΚΚΕ - για να κάνουμε πραγματικά μια μεγάλη διαφορά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, φαίνεται ότι είναι παγιωμένη η διαφορά σε μεγάλα ποσοστά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, προηγείται η ΝΔ. Αυτά βλέπουμε και αυτά βλέπουν όλα τα πολιτικά κόμματα, και περπατώντας στο δρόμο και συζητώντας με τους συμπατριώτες μας. Φυσικά, και δημοσκοπικά φαίνονται αυτά. Και άρα λοιπόν το ζήτημα, κύριε Σκουρή, σήμερα, και το δίλημμα το πραγματικό δεν είναι ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα είναι 14, 12, 10, 9, 8 μονάδες η διαφορά. Γιατί δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. Το πραγματικό δίλημμα είναι πραγματικά πόσο δυνατός θα είναι ο λαός στις 8 του Ιούλη, μετά τις 7, την κρίσιμη αυτή ψήφο, πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, ώστε να μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν τη λαίλαπα των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Γιατί ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή σε όλους τους τόνους τις τελευταίες μέρες μιλάει για τον κίνδυνο της «μνημονιακής παλινόρθωσης» αν εκλεγεί η ΝΔ. Ομως φαίνεται να ξεχνάει ότι τα μνημόνια και οι αντιλαϊκοί νόμοι δεν έφυγαν ποτέ. Δεν έφυγαν ούτε τα τεσσεράμισι χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε στις προτάσεις και σε αυτά που έχει υπογράψει για τα επόμενα χρόνια με τους «εταίρους» έχουν φύγει. Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα επέκτεινε, τα μονιμοποίησε και έχει στρώσει το έδαφος για την επόμενη κυβέρνηση.

Αντιπολίτευση στη ΝΔ δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξέπλυνε όλη την αντιδραστική πολιτική της

-- Σε περίπτωση τώρα που επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση, εκτιμάτε ότι θα έχουμε μια αντιπολίτευση αριστερή, μια αντιπολίτευση αποτελεσματική απέναντι στη νέα κυβέρνηση;

-- Δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ξέπλυνε όλη την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν κυβερνήσει πριν, συνεχίζοντας από εκεί που αυτοί σταμάτησαν. Δεν ξεμπέρδεψε ούτε με το παλιό, ούτε με την αντίδραση, ούτε με τη συντήρηση αλλά αντίθετα είδαμε να ανασταίνει αυτό το παλιό. Διέσυρε, ξεπουπούλιασε πραγματικά ιδανικά, αξίες αριστερές γιατί εμφανιζόταν αριστερός στα λόγια, και γι' αυτό είναι πιο επικίνδυνος για το λαό μας, ενώ έπραττε δεξιά. Ασκούσε δηλαδή δεξιά πολιτική και μιλούσε δήθεν αριστερά, στρογγυλεύοντας τα πράγματα. Εμφάνιζε ως μονόδρομο την πολιτική των μνημονίων διαρκείας. Εγινε το καλύτερο παιδί του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων, της ΕΕ. Γι' αυτό έσπειρε τόσο μεγάλη απογοήτευση και έστειλε ένα εκατομμύριο, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους πίσω στη δεξιά, πίσω στη ΝΔ. Και για να μην πω ήδη ότι στα ψηφοδέλτιά του φιγουράρουν γνωστά στελέχη, πρώην υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που είχαν διακριθεί όλοι αυτοί σε όλη αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Η νέα κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας, θα συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά

-- Γραμματέα, μια αυτοδυναμία Μητσοτάκη τι θα σηματοδοτεί;

-- Ο,τι και μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή όποιων άλλων πρόθυμων εταίρων. Θα σηματοδοτεί την εφαρμογή και τη συνέχιση των εφαρμοστικών νόμων των τριών μνημονίων, θα σηματοδοτεί τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που όλοι τους αποδέχονται, ματωμένα πλεονάσματα με επιβάρυνση παραπέρα του λαού, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μεσαίων στρωμάτων μέχρι το 2060. Και βεβαίως υλοποίηση όλων των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ελαστικοποίηση ωραρίων, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, νέες ιδιωτικοποιήσεις, νέοι πλειστηριασμοί κ.λπ. Ολες δηλαδή τις κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που περιλαμβάνουν μόνο «δωράκια» - παροχές και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και βεβαίως ξεζούμισμα του ελληνικού λαού. Χώρια τις επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΕΕ - ΝΑΤΟ που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες φέρνουν μεγάλους κινδύνους και για την Κύπρο. Και βεβαίως θα συνεχίσει και η ΝΔ πάρα πολύ καλά, ολοκληρώνοντας τη βρώμικη δουλειά.

-- Η Χαριλάου Τρικούπη ζητάει ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής μεταξύ άλλων για να συγκροτηθεί μια τέτοια πλειοψηφία, η οποία θα καταργήσει την απλή αναλογική. Ηθελα το σχόλιό σας επ' αυτού.

-- Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι ήδη έτοιμο συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το έχουν πει σε όλους τους τόνους, άσχετα αν τις τελευταίες μέρες οι σύμβουλοι της κας Γεννηματά της είπαν να μην το πολυλέει αυτό, γιατί αντιδρά ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βλέπει ότι αυτό το κόμμα δηλώνει διαθέσιμο να στηρίξει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, και βλέπει επίσης ότι τα μισά στελέχη του ΚΙΝΑΛ αλληθωρίζουν προς τη ΝΔ και τα άλλα μισά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, βέβαια, αυτό το κόμμα είναι στήριγμα αντιλαϊκών αποφάσεων και νόμων και μέσα στην ΕΕ και μέσα στην Ελλάδα. Και βεβαίως είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν την κατάργηση της απλής αναλογικής με το κόμμα της ΝΔ. Σ' αυτό άλλωστε ταυτίζονται.

Επικίνδυνη - συστημική η ψήφος στο κόμμα του Γ. Βαρουφάκη

-- Θα εκπλαγείτε αλλά δεν θα σας ρωτήσω για τον κ. Βαρουφάκη, όλοι σας το έχουν ρωτήσει...

-- Τι να πούμε γι' αυτόν. Είναι γνωστή περίπτωση καιροσκόπου σε όλα τα ζητήματα. Τη μια λέει το ένα, την άλλη το άλλο, τη μια κάνει το ένα, την άλλη το άλλο. Δεν είναι ούτε πρόσωπο ούτε κόμμα που μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος, έντιμος άνθρωπος, να έχει καμία εμπιστοσύνη. Είναι στην ουσία η πιο χαμένη ψήφος και είναι μάλιστα και επικίνδυνη, συστημική, στην ουσία είναι ένα δεκανίκι. Γιατί τον γνωρίσαμε κιόλας.

-- Μας είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι αν δεν υπήρχε το ΜΕΡΑ25 σ' αυτές τις εκλογές, θα ψήφιζε ΚΚΕ.

-- Είναι γνωστά αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης, γι' αυτό λέω ότι δεν μπορεί να του έχει κανείς εμπιστοσύνη. Εμένα μου έλεγε, κατά την ορκωμοσία στη Βουλή το 2015, ότι τότε ψήφισε το ΚΚΕ, και του λέω «Καλά, δεν ψήφισες ούτε τον εαυτό σου;». Και γέλαγε. Λοιπόν, πρόκειται για φαιδρό πρόσωπο και, όπως είπα ξανά, για επικίνδυνη - συστημική ψήφο.

Με το ΚΚΕ για να οργανωθεί η αντίσταση στην πολιτική της εμπλοκής

-- Θέλω να σας ρωτήσω γι' αυτόν το συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανίδα υπ. Αμυνας διάδοχος του Γιούνκερ και η κα Λαγκάρντ κατευθείαν από το ΔΝΤ για επικεφαλής της ΕΚΤ.

-- Είναι που θα ξεφορτωνόμασταν το ΔΝΤ. Λες και η κα Λαγκάρντ δεν θα ασκήσει την ίδια αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική ενάντια στο λαό της Ελλάδας και στους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι για γέλια και για κλάματα μαζί όλη αυτή η κοροϊδία που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό λέγοντάς του ότι δήθεν αν είναι μια γυναίκα ή αν είναι μία ενός από τα δύο βασικά κόμματα, σχηματισμούς και ρεύματα, είτε το σοσιαλδημοκρατικό είτε το φιλελεύθερο, θα ασκήσουν φιλολαϊκές πολιτικές. Ολοι τους, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, ακροδεξιοί ή στο όνομα αριστεροί, σε όλες τις χώρες κράτη - μέλη της Ευρώπης, παίζουν το ρόλο των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Είναι υπάλληλοι των μονοπωλιακών ομίλων της Ευρώπης.

-- Τελευταία ερώτηση, επειδή όλο και φορτώνουν τα σύννεφα στο Αιγαίο και κυρίως στη Μέση Ανατολή. Η εκτίμησή σας ότι μπορούμε να οδηγηθούμε ακόμη και σε πόλεμο ενισχύεται ή αποδυναμώνεται;

-- Δεν έχουν σταματήσει οι κίνδυνοι μιας πολεμικής εμπλοκής. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από κάποιο ατύχημα, είδατε τι έγινε προχτές με τον πύραυλο που έπεσε στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Θα μπορούσε να πέσει και πιο δίπλα, στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε να είχε πέσει και σε κάποιο χωριό. Καταλαβαίνετε ότι από ένα ατύχημα μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτική - πολεμική εμπλοκή και να πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί και η νεολαία. Αρα, ισχύει ένα τέτοιο ζήτημα, εκτός από ένα σχεδιασμό που υπάρχει και είναι μέσα στα πιθανά σενάρια για το επόμενο διάστημα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, εμείς λέμε και έχουμε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να παίζει η οποιαδήποτε κυβέρνηση - σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύριο η κυβέρνηση της ΝΔ ή όποια θα είναι - το ρόλο της στρουθοκάμηλου, με το κεφάλι στην άμμο, και να εφησυχάζει έτσι τον ελληνικό λαό. Πρέπει να ετοιμάζεται ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, πρέπει να οργανωθεί με σχέδιο η αντίσταση σε αυτήν την πολιτική, που δεν δίνει ασφάλεια, ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους λαούς. Και βεβαίως αυτά πάνε «μία κρύο, μία ζέστη», «μία καρότο, μία μαστίγιο». Από τη μία έχουμε μέτρα, υποτίθεται, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνεργασίες και διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, για μπίζνες, για εμπορικές συναλλαγές, για επενδύσεις, για πολιτιστικές και άλλες ανταλλαγές, και από την άλλη έχουμε το «Γιαβούζ», τον «Πορθητή», παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, συνεχείς αμφισβητήσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος για να αναπτύξει αυτόν το ζωτικό χώρο που θεωρεί απαραίτητο η Τουρκία, που όμως δεν είναι δικαίωμά της ούτε είναι συμβατή με το υπάρχον Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου. Κάνοντας τους κινδύνους αυτούς που αναφέρατε ακόμη πιο έντονους για το επόμενο διάστημα.

Είναι άλλο η ψυχραιμία και άλλο ο εφησυχασμός. Είναι άλλο οι λεονταρισμοί και άλλο η σθεναρή αντίσταση, η καθαρή στρατηγική αντιμετώπισης και απόκρουσης τέτοιων κινδύνων και παραβίασης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάντε την πείρα σας κριτήριο ψήφου και ενισχύστε κι άλλο το ΚΚΕ(2023-06-22 00:00:00.0)
Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη»(2023-06-07 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν μπροστά, ανατρεπτικά, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ(2016-05-09 00:00:00.0)
Δεν έχουμε πρόταση που συμφέρει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2012-04-28 00:00:00.0)
Εκπληξη...(2010-02-27 00:00:00.0)
Δείκτης ριζοσπαστικής χειραφέτησης οι ψήφοι στο ΚΚΕ(2009-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ