Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεχιστής

«Είμαστε περήφανοι γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου έως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον του τόπου», είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης. Και πράγματι, αυτή η αστική παράταξη έκανε διαχρονικά - όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - ό,τι περνούσε από το χέρι της για να θωρακίσει την καπιταλιστική εξουσία και οικονομία, να υπερασπιστεί τα «εθνικά» συμφέροντα των καπιταλιστών: Από το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου, με βάση το οποίο φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και διώχθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, έως την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Κι από την προσπάθεια ενσωμάτωσης λαϊκών στρωμάτων, στις οποίες πρωτοστάτησε στη συνέχεια, έως και σήμερα, όπου τη σκυτάλη πήρε η νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ για τις βρωμοδουλειές του κεφαλαίου. Ολοι αυτοί, λοιπόν, έκαναν το «χρέος» τους και με το παραπάνω για το κεφάλαιο και απέναντι στο λαό. Αυτή είναι και η μόνη σχέση που είχαν και έχουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και οι πολιτικοί τους πρόγονοι με το εργατικό - λαϊκό και το κομμουνιστικό κίνημα, που δεν διστάζουν να λερώσουν και να καπηλευτούν μπας και τσιμπήσουν κάποια ψήφο. Η απάντηση κάθε αριστερού, προοδευτικού ανθρώπου, στην κάλπη της Κυριακής δεν μπορεί να είναι άλλη από δυνατό ΚΚΕ.

Κληρονομιά

«Οχι λευκή επιταγή για 12ωρο χωρίς υπερωρίες, 7ήμερη εργασία, ανεξέλεγκτες απολύσεις, γενικευμένη ελαστική απασχόληση χωρίς δικαιώματα...» διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Ολα είναι λόγια του αέρα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και το 12ωρο ψήφισε, ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή Οδηγία στο ελληνικό Δίκαιο, και την 7ήμερη εργασία νομιμοποίησε, όπως έκανε με τη ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μηχανοδηγών στον ΟΣΕ, και την ελαστική και «ευέλικτη» απασχόληση απογείωσε, ώστε σήμερα 650.000 μισθωτοί να εργάζονται με μερική απασχόληση και 391 ευρώ μεικτά το μήνα (στοιχεία ΕΦΚΑ Δεκέμβρης 2018). Δίπλα σ' αυτά, έδωσε το «πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις, διευκολύνοντας κι άλλο τις επιχειρήσεις, ενώ έθεσε και επιπλέον εμπόδια στην κήρυξη απεργίας, για να αφοπλίσει τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία. Ετοίμασε λοιπόν το έδαφος πάνω στο οποίο έρχεται σήμερα η ΝΔ να προβάλει και να προβάρει τις νέες αντεργατικές ανατροπές, ως «φυσική» συνέχεια της ΣΥΡΙΖΑίικης διακυβέρνησης. Αυτή είναι η πραγματική αντεργατική «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με την πολιτική που εξαγγέλλει η ΝΔ αποτελούν τους πραγματικούς κινδύνους για την εργατική τάξη, που μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό της μπορεί να αντιμετωπίσει.

Γυναίκες

«Η Ευρώπη στα χέρια γυναικών», «Γυναίκες στο τιμόνι», «Αρωμα γυναίκας στην ΕΕ»... Οι παραπάνω είναι μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι κάτω από τους οποίους τα ΜΜΕ παρουσίασαν την ανάδειξη δύο γυναικών στα «ανδροκρατούμενα» πόστα των προέδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν. Βέβαια, στα παζάρια που κατέληξαν στην επιλογή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την ΕΚΤ και της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σίγουρα μέτρησαν τα πλούσια «βιογραφικά» και των δύο στην προώθηση της βάρβαρης πολιτικής από τα διάφορα πόστα που έχουν περάσει έως τώρα. Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας είναι υπέρμαχος του ευρωστρατού, που θα διασφαλίσει στην ΕΕ μια σχετικά πιο αυτοτελή δράση στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων όπου Γης, αλλά και στη διατήρηση «της τάξης και της ασφάλειας» στο εσωτερικό της, ενώ η Λαγκάρντ δεν χρειάζεται επιπλέον συστάσεις. Επομένως, οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη: Η πολιτική δεν καθορίζεται από το φύλο αυτών που την ασκούν, αλλά από το ποια τάξη υπηρετεί. Γι' αυτό άλλωστε οι δύο νέες πρόεδροι είναι ζωντανά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, όχι μόνο με αντεργατικά μέτρα αλλά και με στρατιωτικά μέσα, πραγματοποιείται με τη συμβολή των γυναικών της αστικής τάξης στις κυβερνήσεις, στα όργανα της ΕΕ, στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Σκληρές

Τα αυτιά του κόσμου ζάλισαν χτες οι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τις «σκληρές» και «δύσκολες» ερωτήσεις που έγιναν στον πρωθυπουργό στην προχτεσινή συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ», για το πώς και τι απάντησε, για το ύφος του και πάει λέγοντας. Η μπάλα στην κερκίδα δηλαδή, για να αποφύγουν πάση θυσία τις πραγματικά σκληρές ερωτήσεις και την εξίσου σκληρή πραγματικότητα με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα από την επόμενη μέρα, και στις οποίες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, από κοντά και τα συμπληρώματά τους, τύπου ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκης, δίνουν τις ίδιες απαντήσεις, βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων που θα υπενθυμίσουν οι «εταίροι» στις 8 Ιούλη στο Γιούρογκρουπ. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα και την από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα βγάλουν οι κάλπες, την Κυριακή ο λαός μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση: Να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, για να τους βάλει πραγματικά δύσκολα, να περάσει στην αντεπίθεση για τις δικές του ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).

1804 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.

1807 Γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1848 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4-10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

1927 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη, ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το ράδιο (Βραβεία Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Αγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1972 Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

1975 Ενοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν. Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση - «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της Καμπάλα, πρωτεύουσας της Ουγκάντα, και απελευθερώνει τους ομήρους, τους οποίους κρατούν από τις 27 του Ιούνη Παλαιστίνιοι ένοπλοι. Συνολικά, χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση, αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 0-1.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org