Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομορφα στιγμιότυπα από νωρίς το απόγευμα

Μία από τις προσυγκεντρώσεις βαδίζει προς το Σύνταγμα
Μία από τις προσυγκεντρώσεις βαδίζει προς το Σύνταγμα
Πραγματικά συγκλονιστική ήταν η συγκέντρωση που έζησε χτες το βράδυ η καρδιά της Αθήνας. Η μαζικότητα, ο παλμός και η ζωντάνια της, τα μοναδικά στιγμιότυπα που άρχισαν να καταγράφονται από τις προσυγκεντρώσεις ακόμα, γέμισαν με ενθουσιασμό και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, στα παιδιά της ΚΝΕ και μαζί τους στους χιλιάδες πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες, στους νέους και τις νέες που «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», όλους αυτούς που ακολουθούν την «κόκκινη» περπατησιά, να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν ανοίξουν οι κάλπες, αλλά και στη συνέχεια, για να ανέβει το ΚΚΕ, η δύναμη του ίδιου του λαού, «ένα μπόι ψηλότερα».

Σε κάθε μπλοκ και νέες παρουσίες, από εργαζόμενους, ανέργους, γυναίκες από τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, βιομηχανικούς εργάτες, ναυτεργάτες που ταυτόχρονα χτες ήταν και σε απεργιακό αγώνα, μεταλλεργάτες, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικούς. Ο Γιώργος, αδιόριστος καθηγητής 38 ετών από τον Πειραιά, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» σε συγκέντρωση του ΚΚΕ και για πρώτη φορά κρατά στα χέρια του την κόκκινη σημαία. «Είχα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκα. Εδώ με το ΚΚΕ είναι το πραγματικό αγωνιστικό μετερίζι για να έρθουν καλύτερες μέρες», δηλώνει, και εκείνη την ώρα ακούγεται βροντερό το σύνθημα «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα». Δίπλα στον εκπαιδευτικό, συμπτωματικά, στέκεται ο Γιώργος από το 8ο Λύκειο Πειραιά. «Οργανώθηκα στην ΚΝΕ αυτήν τη βδομάδα και πρώτη φορά συμμετέχω σε συγκέντρωση του ΚΚΕ», λέει. «Εχω γνωρίσει τους αγώνες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για την Παιδεία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, και πήρα την απόφαση να δώσω και εγώ τη δική μου προσφορά για έναν κόσμο χωρίς αδικία και εκμετάλλευση».

Προσυγκεντρώσεις που έγιναν διαδηλώσεις


Από την πρώτη στιγμή, από τις προσυγκεντρώσεις κιόλας, η συμμετοχή του κόσμου είχε αρχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Η πλατεία στο Μοναστηράκι από τις 7 το απόγευμα είχε κατακλυστεί από κόσμο που κατέφτανε από τις εργατογειτονιές του Πειραιά κατά κύματα με το τρένο, το μετρό, με πούλμαν και με κάθε τρόπο, κρατώντας τις κόκκινες σημαίες του αγώνα και της ελπίδας στα χέρια. Παρόμοια ήταν η εικόνα σε Προπύλαια, Στύλους του Ολυμπίου Διός, Παλιά Βουλή. Το στοίχημα είχε ήδη κερδηθεί. Οι προσυγκεντρώσεις μετατρέπονται σε κόκκινα ποτάμια που λίγη ώρα μετά πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος.

Παρόμοιο το κλίμα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, με πλήθος φοιτητών να φωνάζει συνθήματα, μαζί με τις κλαδικές Οργανώσεις Δικηγόρων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Εκπαιδευτικών, Καλλιτεχνών, Υγείας - Πρόνοιας, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου - Υπηρεσιών και τις Οργανώσεις Αθήνας και Γαλατσίου. Ενα μαχητικό κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία να περάσουν στην αντεπίθεση «με ΚΚΕ δυνατό - δύναμη για το λαό», όπως αναγραφόταν και στο πανό που βρισκόταν επικεφαλής.

«Δυναμώνουμε το ΚΚΕ για τις ανάγκες μας, το δίκιο μας». Με τα μπλοκ των Οργανώσεων να παίρνουν τη θέση τους πίσω από αυτό το πανό και το σύνθημα, έφτασε στο Σύνταγμα και η προσυγκέντρωση από την Παλιά Βουλή. «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι από τις Οργανώσεις της Βιομηχανίας, των Κατασκευών και των Μεταφορών. Τη δύναμη του ΚΚΕ, που μετατρέπεται σε δική τους δύναμη, μπορούν άλλωστε να τη διαπιστώσουν στους αγώνες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς τους.

Οργανώσεις κατευθύνονται προς την πλατεία

Eurokinissi

Οργανώσεις κατευθύνονται προς την πλατεία
«Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» φώναξαν με τη σειρά τους οι Οργανώσεις Βορειοδυτικού, Νοτιοδυτικού - Περιστερίου, Δυτικού και Βόρειου Τομέα, καλώντας το λαό να γυρίσει σελίδα, ρίχνοντας στην κάλπη της Κυριακής το κόκκινο ψηφοδέλτιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ