Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI) για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που σφαγιάστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Το αίτημα αφορούσε στην «άσκηση ποινικών διώξεων στις ΗΠΑ» και τη διενέργεια έρευνας κατά του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε για τη δολοφονία. Μάλιστα, ο Τραμπ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, κυνικά είπε ότι η Σ. Αραβία είναι μεγάλος αγοραστής αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σε επτά φορές ισόβια για τους επτά εκ προ μελέτης φόνους καταδικάστηκε χτες από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας ο κατά συρροή δολοφόνος Νικόλας Μεταξάς («Ορέστης»). Ο Μεταξάς παραδέχτηκε τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ότι εκ προμελέτης προκάλεσε θανατηφόρες κακώσεις στα θύματά του - πέντε γυναίκες και δύο κορίτσια - που επέφεραν τον θάνατό τους και τα απήγαγε με αυτόν το σκοπό. Επίσης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό. «Ο κατηγορούμενος επιδόθηκε σε εκστρατεία φόνων ανυπεράσπιστων γυναικών», αναφέρει στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δύο μαχητικά αεροσκάφη «Eurofighter» της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβησαν χτες το απόγευμα σε δασική περιοχή του κρατιδίου Μεκλεμβούργο - Πομερανία. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το ατύχημα προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δυο «Eurofighter» στον αέρα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Ο πιλότος ενός τρίτου αεροσκάφους, που συμμετείχε στην άσκηση, φέρεται να δήλωσε ότι οι δύο συνάδελφοί του εκτινάχθηκαν εγκαίρως. Από τα φλεγόμενα συντρίμμια των αεροσκαφών ξέσπασαν πυρκαγιές στη δασική έκταση της περιοχής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας πιλότος βρέθηκε ζωντανός.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της οργάνωσης σε νέο κύκλο συνομιλιών που ξεκινά για την «ειρήνη στο Αφγανιστάν» στις 29 Ιούνη, στην Ντόχα του Κατάρ, μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Καλιλζάντ εκτίμησε ότι «όλες οι πλευρές θέλουν ταχεία πρόοδο».

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χτες τα νησιά Τανιμπάρ, στην Ινδονησία, χωρίς να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 220 χιλιόμετρα. Τα Τανιμπάρ βρίσκονται βόρεια της Αυστραλίας και δυτικά της Παπούα - Νέα Γουινέα. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν αναφέρθηκαν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ