Η απεργία αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε μπροστά στη χτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία με τη σειρά της ήρθε ως αποτέλεσμα του απεργιακού αγώνα έξι ημερών που είχε ήδη προηγηθεί. Μέχρι πριν από λίγες μέρες η εργοδοσία αρνούνταν να έρθει σε διαπραγμάτευση με το Σωματείο και απέρριπτε το αίτημά του για επιχειρησιακή ΣΣΕ όλων των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή επιχειρησιακή Σύμβαση λήγει στις 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.
Η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του Σωματείου, μετά τη συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η συζήτηση στην τριμερή συνάντηση επιβεβαιώνει ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα μας. Μένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Πιέσαμε και απαιτήσαμε από την εργοδοσία να δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα διαπραγμάτευση. Διαφορετικά είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα».
Στο μεταξύ, και η χτεσινή απεργία πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τα γραφεία της εταιρείας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Συνδικάτων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Χρηματοπιστωτικού Αττικής, της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) κ.ά.
Μετά την τριμερή, το Σωματείο προχώρησε σε νέα Γενική Συνέλευση όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν από την εργοδοσία να γίνει συνάντηση το αργότερο μέχρι την Τρίτη, τη μέρα που θα γίνει η συνάντηση να προχωρήσουν σε στάση εργασίας και εφόσον η εργοδοσία αρνηθεί να συναντηθεί ή απορρίψει το αίτημα για επιχειρησιακή Σύμβαση που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα τους.
Στον όμιλο «ΑΒΑΞ», τον τρίτο μεγαλύτερο στον τομέα των Κατασκευών στη χώρα, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία οι οποίες φτάνουν μέχρι και τους τέσσερις μήνες.
Την ίδια στιγμή, στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνολικά στον κλάδο κυριαρχούν οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με πιο χαρακτηριστικό το «μπλοκάκι», με εργαλείο τις οποίες οι εργοδότες «διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας, όπου ο εργαζόμενος καλείται να θυσιάσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας», εξηγεί το Σωματείο.
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, διεκδικεί ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών, σταθερές εργασιακές σχέσεις, προστασία της μητρότητας, μείωση των ωρών εργασίας.
Η στάση των εργοδοτών, που με προφάσεις και προσχήματα αρνούνται τη συζήτηση για ΣΣΕ, επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας. «Η στάση των εργοδοτών δεν μας εκπλήσσει, καθώς ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική και αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής επίθεσης, που έχει στόχο να διατηρήσει χαμηλά τον μέσο μισθό ακόμα κι όταν δίνει ψίχουλα στον κατώτατο», σχολιάζει το Σωματείο.
Καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη σε κάθε γραφείο και εργοτάξιο, μακριά από λογικές ανάθεσης και ατομικής διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία, με συντονισμένους αγώνες και με προοπτική την οργάνωση απεργίας για την ΣΣΕ το φθινόπωρο.
Οι εργαζόμενοι για τρίτη βδομάδα δίνουν τη μάχη, με στάσεις εργασίας, για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και παροχές στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αύξηση σε όλους 6% τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο. Επίδομα βάρδιας 130 ευρώ. Ικανοποιητικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Στο πλευρό τους βρίσκονται σταθερά οι ταξικές δυνάμεις, εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.