Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «FRIGOGLASS»
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο της εργοδοσίας για λουκέτο

Από τον χτεσινό αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών - Πύργου από τους εργαζόμενους της «Frigoglass»
Από τον χτεσινό αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών - Πύργου από τους εργαζόμενους της «Frigoglass»
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Αχαΐας, προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Frigoglass» στην Κάτω Αχαΐα, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να βάλει «λουκέτο» στη συγκεκριμένη μονάδα.

Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, γραμματέα του ΕΚΠ, και τον Δημήτρη Μαρμούτα, αναπληρωτή γραμματέα του ΕΚΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, που απειλεί να πετάξει 91 εργαζόμενους στην ανεργία, εντάσσεται στο πλαίσιο «αναδιαρθρώσεων» για τη «βελτίωση της κοστολογικής δομής» της επιχείρησης και την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της». Είχαν προηγηθεί προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» το 2009, διαθεσιμότητα και εκ περιτροπής εργασία τα επόμενα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας επεκτάθηκε σε μια σειρά χώρες ανά τον κόσμο.

Απεργία και συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ

Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα Τετάρτη τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, απαιτώντας να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να πετάξει στην ανεργία τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Με πρόσχημα την ανάγκη εκσυγχρονισμού, η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο που παράγει το «Γάλα ΒΛΑΧΑΣ» και εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα ψίχουλα του προγράμματος «οικειοθελούς αποχώρησης» που ανακοίνωσε.

Κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, την προηγούμενη βδομάδα, η εργοδοσία, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει πρόγραμμα απορρόφησης των εργαζομένων από επιχειρήσεις του ομίλου στην περιοχή.

Τελικά αυτό που πρότεινε ήταν... η απορρόφηση μόλις 11 από τους 80 εργαζόμενους, με συμβάσεις... δίμηνες και τρίμηνες σε επιχειρήσεις του ομίλου, καθώς και μια φωτογραφική μόνιμη θέση στην εταιρεία «Μπάρμπα-Στάθης».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε και προχώρησε σε 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 π.μ. έως και τις 3 μ.μ. της Δευτέρας 17/6 και σε 24ωρη απεργία χτες Τρίτη, απαιτώντας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

Παρότι κάποιοι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν και υπέγραψαν την απόλυσή τους με το πρόγραμμα «οικειοθελούς αποχώρησης», άλλοι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας συζήτησε χτες τις εξελίξεις στο εργοστάσιο και υιοθέτησε ομόφωνα το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν καταθέσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το επιχειρησιακό Σωματείο. Μεταξύ άλλων, απαιτεί να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη γίνει καμιά απόλυση, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Στο μεταξύ, σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις. Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας, το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και την ΟΓΕ, οργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ