Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚΗ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΧΑΪΑ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού στις 9.30 π.μ.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε Αττική, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη - Πιερία - Χαλκιδική και Αχαΐα, με αποφάσεις των κλαδικών τους σωματείων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12), στις 9.30 π.μ.

Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Σε απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, ενώ στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνουν περιφρουρήσεις σε χώρους δουλειάς.

Επίσης σήμερα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Με την απεργιακή κινητοποίηση, εργαζόμενοι και σωματεία φέρνουν στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Απαντούν στην επίθεση της εργοδοσίας, που εντείνεται με νέες προκλητικές αξιώσεις, πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με "σπαστά" ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο της Αττικής.

Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δύο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για την προετοιμασία της απεργίας

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία προχώρησε σε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Δίπλα στις επενδύσεις, τις ανακαινίσεις, τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης και εργοδοτών για την αναβάθμιση του «τουριστικού προϊόντος», οι εργαζόμενοι βλέπουν τις συνθήκες δουλειάς και αμοιβής τους να επιδεινώνονται όσο οι πληρότητες και τα κέρδη των ξενοδόχων ανεβαίνουν.

Χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των σωματείων έκανε παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Hyatt», στη Συγγρού. Παντού εμφανή τα χαρακτηριστικά σημάδια της εντατικοποίησης, της έλλειψης προσωπικού και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που κυριαρχούν: Τα... βουνά από άπλυτα στη λάντζα και από σκουπίδια στη κουζίνα, το γεγονός ότι στο ζαχαροπλαστείο την ώρα της παρέμβασης βρίσκονταν μόνο πρακτικάριοι. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ επεκτείνεται ο αριθμός των εργολαβικών, που άλλοτε δουλεύουν ασταμάτητα και άλλοτε περιμένουν να τους φωνάξουν για ένα μεροκάματο.

Αντίστοιχα, στο «Electra Metropolis» επικρατούν απλήρωτες υπερωρίες, «κομμένα» ρεπό και συνεχόμενη δουλειά ακόμα και για δυο βδομάδες. Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να τηρήσει το 5ήμερο - 8ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό, οι δε υπερωρίες να γίνονται σε έκτακτες περιπτώσεις και πάντα με την προβλεπόμενη από το νόμο αμοιβή.

Κάλεσμα από τη Σωματειακή Επιτροπή σε «Goody's» - «Everest»

Στην απεργία καλεί η Σωματειακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στις επιχειρήσεις «Goody's» και «Everest».

«Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση στο Συνδικάτο, στη συναδελφική αλληλεγγύη, στη συμμετοχή μας στη Σωματειακή Επιτροπή», τονίζει σε ανακοίνωσή της. «Αυτή τη δύναμη φοβούνται, γι' αυτό η Σωματειακή Επιτροπή μπαίνει στο στόχαστρο της εργοδοσίας», προσθέτει.

Οπως καταγγέλλει, έπειτα από τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις λόγω της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής τους δράσης. Το πιο πρόσφατο κρούσμα προέρχεται από το κατάστημα των «Goody's» στη Γλυφάδα, όπου η εργοδοσία έχει επιβάλει σε διανομέα «να δουλεύει αποκλειστικά με σπαστό ωράριο (12.00 - 16.00 και 20.00 - 24.00), με την πρόφαση ότι είναι "εντολή από πάνω"». Τα μέλη της Σωματειακής Επιτροπής καταδικάζουν τις πρακτικές αυτές, στέκονται αλληλέγγυοι σε κάθε εργαζόμενο που δέχεται την στοχευμένη επίθεση της εργοδοσίας και καλούν σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

Σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό καλεί η ΔΑΣ στο Ηράκλειο

Το κουρέλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδικής και τοπικής, από μια σειρά ξενοδοχείων, και την επιβολή ακόμα χειρότερων όρων μέσα από τις «ατομικές συμφωνίες», καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της, η ΔΑΣ προχώρησε σε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Rinela Beach Resort & Spa».

«Ξέρουμε ότι από τη δική μας δουλειά το 2018 και μόνο στην Κρήτη μερικές εκατοντάδες ξενοδόχοι είχαν έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και έκαναν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων το χειμώνα που πέρασε, ενώ εμείς, δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, "εισπράξαμε" μόλις το 5% (150 εκατ. ευρώ) για κουτσουρεμένους μισθούς», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε ξενοδοχείο και να παλέψουν «όχι μόνο για να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι τη ΣΣΕ αλλά να διεκδικήσουμε πίσω ό,τι χάσαμε στα χρόνια της κρίσης».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασιστεί αγωνιστικό πρόγραμμα, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org