Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να καταργηθούν οι αντιδραστικές Υπουργικές Αποφάσεις για την Ιατρική Εκπαίδευση

Να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των Υπουργικών Αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι οποίες προκαλούν τεράστιο αδιέξοδο στην Εκπαίδευση όχι μόνο των μελλοντικών ειδικευόμενων αλλά και των ήδη υπηρετούντων, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και υπηρετούν την προσαρμογή του συστήματος Εκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας».

Οπως επισημαίνει, «η αποφασιστική στάση της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων - μελών της οδήγησε σε προσωρινή αναδίπλωση την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχει αποτρέψει τη θεσμοθέτηση του σχετικού συνολικού αντιδραστικού νομοσχεδίου, το οποίο από καιρό είχε εξαγγείλει», ωστόσο το υπουργείο «επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προωθήσει αλλαγές πίσω από τις πλάτες μας, υλοποιώντας μία μία τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΚΕΣΥ».

Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι «μαζί με την αιφνιδιαστική νομοθέτηση πανελλαδικών εξετάσεων 4 φορές το χρόνο σε 2 εξεταστικά κέντρα και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας (μέτρο του οποίου ανακοινώθηκε η αναστολή μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών) ήρθε η σειρά της αξιολόγησης και της διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας.

Αντί για την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωσή τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού, ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα, η κυβέρνηση προωθεί την υποβάθμιση και συρρίκνωση των εκπαιδευτικών κέντρων.

Με αποσπασματικές Υπουργικές Αποφάσεις κατηγοριοποιούνται τα εκπαιδευτικά κέντρα σε μία σειρά ειδικότητες (γαστρεντερολογία, οφθαλμολογία, αναισθησιολογία) με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Απεναντίας, υποβαθμίζουν και απαξιώνουν κλινικές και τμήματα με πολύχρονη εμπειρία, που αποδεδειγμένα έχουν αξιόλογο επιστημονικό έργο.

Αποκορύφωμα της τραγελαφικής κατάστασης που δημιουργούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες με τους ειδικευόμενους της οφθαλμολογίας, οι οποίοι απολύονται αιφνιδιαστικά από νοσοκομεία, όπου έχουν συμπληρώσει 2 ή 3 έτη ειδικότητας, και στέλνονται αναγκαστικά σε συγκεκριμένα ολιγάριθμα τμήματα (όπως Πανεπιστημιακά, Οφθαλμιατρείο Αθηνών κ.ά.) των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτονόητα δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εκπαιδεύσουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ