Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Καταγγέλλει την υπογραφή απαράδεκτης ΣΣΕ από την πλειοψηφία

Την υπογραφή απαράδεκτης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την εταιρεία «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) από τις πλειοψηφίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (οδηγοί λεωφορείων) και στο Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ - ΟΣΥ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. Με τη Σύμβαση αυτή, σημειώνει η ΔΑΣ, «αποδέχονται τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώθηκε στις αστικές συγκοινωνίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ την περίοδο 2010 - 2019».

Κυβέρνηση και εταιρεία, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιδιώκουν «με ψίχουλα και ψευτοδιλήμματα να εκτονώσουν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων», ώστε η όποια επόμενη κυβέρνηση προκύψει να προχωρήσει πιο εύκολα την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, με τη νέα ΣΣΕ «συνδέουν την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων σε όλα τα τμήματα απασχόλησης (οδηγοί, τεχνίτες, διοικητικοί, βοηθητικό προσωπικό) με μία υποτιθέμενη αύξηση, η οποία προκύπτει είτε από υπολογισμούς βάσει νυχτερινού τιμολογίου υπερωρίας, είτε από πλασματικές ώρες υπερωριακής απασχόλησης».

Την ίδια στιγμή είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε οδηγούς, τεχνίτες και υποδομές, πάνω από το 40% των λεωφορείων είναι παροπλισμένα λόγω βλαβών, τα εξαντλητικά ωράρια παραμένουν.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν μαζί της και προτείνει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις αστικές συγκοινωνίες, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Κατάργηση των νόμων που ιδιωτικοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες. Ανάκτηση όλων των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Μείωση του ωραρίου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Προσλήψεις προσωπικού με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της «κατσαρής» και εφαρμογή τρίτης βάρδιας. Κανένας τεχνίτης μόνος του στη βάρδια - υποχρεωτικά ζευγάρια. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των εργολάβων στην αστική συγκοινωνία. Κρατική επιχορήγηση στο 100% των λειτουργικών αναγκών της εταιρείας, για φθηνή, ασφαλή και αξιόπιστη κρατική συγκοινωνία, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών, σπουδαστών, συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρία και όλων των εργαζομένων τις ώρες από και προς την εργασία τους.

Στα Μέσα σταθερής τροχιάς

Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο των εργαζομένων στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, για την έγκριση του σχεδίου ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις, καταγγέλλει με δήλωσή του ο Σταύρος Κατσιγιάννης, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ στο ΔΣ του Σωματείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ξεκίνησαν από τις προηγούμενες μέρες με ανακοίνωση καλέσματος για ψηφοφορία, τονίζοντας τη λέξη θετική ψήφος. Στη συνέχεια έβαλαν μπροστά τους εκβιασμούς της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ "ή υπογράφουμε ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις ή δεν θα πληρωθούν οι παιδικοί σταθμοί και τα παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών". Σήμερα ξεκίνησαν τη Γενική Συνέλευση δίχως να υπάρχει απαρτία. Επειτα καλούσαν εργαζόμενους τηλεφωνικά για να πιάσουν την απαρτία, ώστε να ψηφιστεί πάση θυσία η Σύμβαση που έφερε η διοίκηση. Είναι προφανές ότι σέρνονται πίσω από το άρμα της.

Η ΔΑΣ είναι η μόνη δύναμη που καταψήφισε τη Σύμβαση, προειδοποιώντας τους εργαζόμενους ότι στρώνει το έδαφος σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση έρθει. Σύσσωμη η παράταξη του ενιαίου ψηφοδελτίου προωθεί την εργασιακή ειρήνη, με εργαζόμενους με μηδενικές απαιτήσεις, αφού στη Σύμβαση δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση. Παρόλο που στην ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων, με 132 ψήφους υπέρ, 14 κατά και ένα λευκό από 900 εργαζόμενους μητρώο, η ΔΑΣ και την επόμενη μέρα θα είναι εκεί στο πλάι των εργαζομένων, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες, κόντρα σε ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς, οργανώνοντας την πάλη τους.

Αυτοί που σήμερα βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, ανεξαρτήτως σωματείου, σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Οι εργαζόμενοι είναι σίγουρο ότι θα τους γυρίσουν τελικά την πλάτη, βάζοντας τέρμα στην κατρακύλα όπου τους οδηγούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ