Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΑΡΑΖ ΣΟΒΑΡΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ» ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Με βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι εργάτες τη «δίκαιη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη

Από το χώρο του σοβαρού «ατυχήματος» στην Ανακύκλωση Ηρακλείου
Από το χώρο του σοβαρού «ατυχήματος» στην Ανακύκλωση Ηρακλείου
Το μπαράζ σοβαρών «ατυχημάτων» όλων των τελευταίων ημερών σε χώρους δουλειάς - ένα από τα οποία δυστυχώς θανατηφόρο - ήρθε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει με τραγικό για τους εργάτες τρόπο τις συνέπειες από την ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας, τη γενίκευση της «ευελιξίας», τη συνολικότερη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός μάλιστα ότι το εν λόγω μπαράζ σημειώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη φιέστα περί «προστασίας της εργασίας» που επιχείρησε να στήσει ο Αλ. Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στο ΣΕΠΕ, ξεσκεπάζει ακόμα περισσότερο τον προκλητικό χαρακτήρα της σχετικής προεκλογικής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, των συνοδηγών δηλαδή του μνημονιακού οδοστρωτήρα που ανοίγει δρόμο στο κεφάλαιο με θύματα την ίδια τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Τόσο η επίθεση αυτή όσο και η πρόκληση και η υποκρισία που τη συνοδεύουν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες: Πρέπει να πάρουν απάντηση με αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις 7 Ιούλη, με άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων στους χώρους δουλιάς, με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη του κεφαλαίου», με αποφασιστική διεκδίκηση όλων των μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.

Θάνατος οικοδόμου στη Στυλίδα - Σοβαρός τραυματισμός στη Χαλκιδική

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν οικοδόμο σημειώθηκε χτες το πρωί στη Στυλίδα Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος, όταν υποχώρησε τμήμα του φωταγωγού κτιρίου στην οροφή του οποίου εργαζόταν. Ο εργαζόμενος, με καταγωγή από την Αλβανία, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν το θάνατό του.

Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 55χρονος εργαζόμενος στις κατασκευές (ελαιοχρωματιστής), που τραυματίστηκε την περασμένη Παρασκευή δουλεύοντας σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στη Συκιά Χαλκιδικής. Επεσε από σκαλωσιά μεγάλου ύψους και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Χαλκιδικής σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η παρατεταμένη ανεργία σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ζέστη και τα χαμηλά μεροκάματα, που δεν αφήνουν περιθώριο για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, καθώς θυσιάζονται στο να καλυφθούν τα οικογενειακά έξοδα και η βαριά φορολογία που υφίστανται τα εργατικά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οδηγούν τους συναδέλφους να παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα. Τέτοιες καταστάσεις μπορούμε και πρέπει να τις αποφύγουμε, οργανώνοντας τον αγώνα μας μέσα από τα συνδικάτα που έχουν ταξικό προσανατολισμό, παλεύουν και διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Σοβαρό «ατύχημα» και στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Τον τραυματισμό εργαζόμενου την περασμένη Παρασκευή, ενώ δούλευε ως αυτοαπασχολούμενος στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ), καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ο εργαζόμενος «για να πάρει ένα μεροκάματο κλήθηκε να εργαστεί σε μεγάλο ύψος, κάνοντας τον ακροβάτη πάνω σε μεταλλικό κουτί που είχε τοποθετηθεί ανάποδα με κλαρκ της εταιρείας "Waste Solutions"». Εχασε την ισορροπία του και έπεσε από μεγάλο ύψος στο έδαφος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

«Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι φόρες που η Σωματειακή Επιτροπή στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και οι εργαζόμενοι έχουμε καταγγείλει τις επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε», τονίζει το σωματείο. Υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες που έχουν κυβέρνηση, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και δημοτική αρχή, «που σφυρίζουν αδιάφορα όλο αυτό το διάστημα στις καταγγελίες του σωματείου και της σωματειακής επιτροπής και αφήνουν έναν εργολάβο να σακατεύει εργάτες για να αυγατίζουν τα κέρδη του».

«Η "ανάπτυξη", η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, που προσκυνούν κάθε μέρα κυβέρνηση, τοπικοί άρχοντες σε δήμους και Περιφέρεια, είναι βαμμένη με το αίμα των εργατών, το δικό μας αίμα», σημειώνει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους στο χώρο δουλειάς.

Οι τραγικές συνέπειες της «ευελιξίας» και της εντατικοποίησης

Στο μεταξύ, τα πραγματικά αίτια πίσω από τον τραγικό θάνατο 52χρονου εργολαβικού εργαζόμενου, εναερίτη της ΔΕΗ, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη σε χωριό της Προσοτσάνης στη Δράμα, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ.

Οπως επισημαίνει, «το γεγονός καταδεικνύει την κατάσταση που υπάρχει στους εργολαβικούς της ΔΕΗ και δείχνει ακριβώς τα αποτελέσματα των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Οταν οι εργολαβικοί δουλεύουν με συμβάσεις μερικών μηνών και εναλλάσσονται στον εργολάβο, ουσιαστικά δουλεύουν με ελλιπή εξειδίκευση. Η εντατικοποίηση, που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ελαστικοποίηση, χειροτερεύει την κατάσταση με αποτελέσματα όπως ο θάνατος του συναδέλφου, αλλά και σωρεία άλλων τραυματισμών στον κλάδο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων. Από τη μία πληρώνουν οι καταναλωτές πανάκριβο το ρεύμα και από την άλλη οι εργαζόμενοι γίνονται στην κυριολεξία αναλώσιμοι για να επιτευχθεί το κέρδος του εργολάβου».

Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση, που φυσικά δεν χαρακτηρίζει μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο. Να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ